Obnova Evinrude Ocean Pro 90

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Obnova Evinrude Ocean Pro 90

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Mar 25, 2019 10:38

Dežavù. Tokrat v E-Rude preobleki. :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: Obnova Evinrude Ocean Pro 90

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Mar 25, 2019 11:39

Se pravi, da je to bil potopljen in potem s sladko vodo spran motor, ki je 10 min delal v na slušalkah in nato konzervacija? Ali je tudi zaribal zaradi tega?

Tako potopljen motor se najbrž da rešit, vendar se je treba bolj potrudit; jaz bi ga najmanj pol ure z wapom s sladko vodo maltretiral po vseh odprtinah. S poudarkom na vsisnih kanalih - vplinjače seveda stran. Potem bi ga dobro nafilal z dvotakt oljem, poskrbel da odteka, da ni kakšne hidravlične štalce. Potem bi ga zalaufal, najprej na sluškah za 10 min, potem pa barka v morje in motor počasi segret, vmes še malo pazljivo futrat z oljem in potem potovalka in full gas 10min. Počakal da se ohladi, in cel postopek še 1x ponovil. Obvezno bi sezono oz. konzervacijo končal s čimbolj vročim motorjem. In potem še obilo konzervacijskega olja, špreja, itd. Pustil bi zadevo odprto v suhi garaži.

Zgoraj napisano je bolj vprašanje ali je to ok in če je, je tudi nekakšen napotek kako v takem primeru ravnati. Kaj v tem smislu se lahko pripeti vsakomur in je precej težko cel motor podret kjerkoli že si.

Je pa zanimivo, da je precej delov na pogled enakih kot pri e-tec rudejih. Npr. komplet peta, nosilci motorja in tudi trim izgleda precej identično
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Mar 25, 2019 12:48

Čoln je bil potopljen po tem pa peljan na hrvaški servis, kjer so ga sprali in nekaj časa laufali nato pa konzervirali.

Žal je bila voda predolgo notri in spodna cilindra nista bila dosti podmazana in je nastalo to. Mogl bi ga po tem laufat na 4% mešanco vsaj ene dve tri ure oni so pa verjetno kr na obstoječi vro kar pa tle ni bilo zadosti.

Je pa velika večina oziroma verjetno so vsi eteci kar se HW tiče OMC legacy. Glavna gred je identična blok je v osnovi enak z nekaj dodatnimi nosilčki, luknjicami, peta je enaka in paše z enega na drugega, ti. middle section pa je spremenjen zaradi pokrovov in tistega ventila za izpuh, ki ga imajo eteci v4 in v6.
Na krmnem nosilcu so samo zbrisali dol OMC drugače je pa identičen kar je tudi prav, ker dobre stvari je škoda Spreminjat.

Škoda samo da je BRP škrt in 90ke niso več v4 kot so bile pri OMC.

Imam pa zdaj na lagerju tudi en Evinrude Ficht Ram 90 oziroma FFI, ki je pa praktično etec samo z nekoliko drugačnimi injektorji.

Tist pride na vrsto po tem. Sicer naj bi delal sam ga bom vseeno podrl, pregledal, dal pohonat cilindre in nazaj sestavil. Original Workshop Manual je že na poti iz ćezlužja. :)

Če sem čist odkrit in čeprav imam zdele v lasti 4 japonce in samo enga amerikanca, so mi za delat bistveno bolj pri srcu OMCji.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Mar 25, 2019 13:19

Aegir sam si pa faca uni bogi tomos bi kar upalu in gas na morje a Ficht Ram 90 boš pa razdiral tudi če ti je prejšnji lastik reku da dela. Zakaj ne vržeš selve dol pa na letošnji dopust greš z Ficht Ram 90 brez razdiranja ga sam upališ in vidiš kako dela in gas.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Po Mar 25, 2019 14:43

Pa te res same najdejo zanimive mašine :D

Kakšna pa je ladja, oziroma zakaj je šlo pod vodo?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Mar 25, 2019 15:06

Zadaj so neke luknje in pokrovi in je ob slabem vremenu morje plajhalo čez krmno steno. Dokler je pumpa vodo metala ven je bil nad vodo pol je šel pa pod njo. Je pa zapikalo vse, štarter, bendix, stator se je zalepil za motor, lopute za fergazerje na eni strani, ni da ni. :)

primorc84:
Moj johnson 50 je stal na polju 8 let pol sm ga pa jaz gonil dila gas 4 sezone pa nisem niti pogledal skozi luknjo za svečo. Res je bil grd zato sem ga zgulil do golega aluminija in pobarval s sigma primerjem in barvo za naftne ploščadi. Pol je bil pa lep. :)

S fichtom bi šel sam takoj na morje, če bi mi vžgal doma. Sam ker ga mislim eventuelno prodati za neke 3 povprečne slo. plače, pa raje vidim če je popolnoma jasno dokumentirano kaj sem prodal, da ni pol kakšnih čudnih zaključkov.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Mar 25, 2019 15:21

A se to res splača rihtat?
Mislm, zadeva verjetno ne bo poceni. Pa, ko bo poštiman bo še vedno zastarel in požrešen motor.
A ne greš ti sedaj iz takega motorja na novejši 4-takt motor?
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Mar 25, 2019 15:26

AEgir napisal/-a:S fichtom bi šel sam takoj na morje, če bi mi vžgal doma. Sam ker ga mislim eventuelno prodati za neke 3 povprečne slo. plače, pa raje vidim če je popolnoma jasno dokumentirano kaj sem prodal, da ni pol kakšnih čudnih zaključkov.

No to razmišlanje se mi pa dopade očitno se najde še nekaj poštenjakov tudi v navtiki.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Mar 25, 2019 15:45

To je en način gledanja na to, po drugi strani pa lahko gledaš tako: to je etec brez najbolj problematičnega dela eteca torej vbrizga goriva. Požre nekaj več ampak bistveno manj od starejšega 90° crossflow V4 motorja in je, si upam stavit najmočnejši 90 konjski motor, kar jih je oziroma tudi če je kakšen močnejši je ta sigurno v sami špici.

No to razmišlanje se mi pa dopade očitno se najde še nekaj poštenjakov tudi v navtiki.

Ne želim se sam pri sebi spraševati, če sem koga nategnil ali ne. Tako pa če je narejeno, kar se mora narediti in je to dokumentirano, sem miren.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Mar 25, 2019 18:40

AEgir napisal/-a:To je en način gledanja na to, po drugi strani pa lahko gledaš tako: to je etec brez najbolj problematičnega dela eteca torej vbrizga goriva. Požre nekaj več ampak bistveno manj od starejšega 90° crossflow V4 motorja in je, si upam stavit najmočnejši 90 konjski motor, kar jih je oziroma tudi če je kakšen močnejši je ta sigurno v sami špici.

Verjetno res, težko komentiram, ker nimam potrebnega vedenja. Men so ti motorji dinozavri. Dokler laufa ok, ko pa takole škripne pa imam pomisleke glede obnove.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Mar 25, 2019 18:47

Če odštejemo način dovoda goriva je zasnova enaka kot če greš zdele kupit novega eteca 115. Al je to dobr al slabo je pa odvisn od preference. Definitivno motor brcne kot malo kakšen v tem konjskem razredu.

Kakorkoli obrneš se je izvenkrmni navtični svet vrtel na 2 takta dolgo časa in 40 let stari dvotaktniki so bolj pravilo kot izjema. Čas bo pokazal koliko bo 40 letnih 4 taktnikov. Predvidevam, da bolj malo.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Po Mar 25, 2019 19:30

Prakse in volje imaš dovolj, sigurno boš Evinrude-ja obnovil kot se zagre.
Johnsona 90 si zrihtal v piko in vse lepo foto-dokomentiral. :D
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 29, 2021 13:14

Malo se je zavleklo ampak včeraj je po kar dosti urah dela oživel.. again.. :D

Nevem če je kdo igral blood špil ampak ob takih trenutkih se vedno spomnim na tist na začetku ko iz truge ustane in prbije "I live... again".. :)

Slika
Slika

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 29, 2021 13:27

E to pa je servis..slike prej ,potem,novo kar treba..moment ključ ne kr neki...u stilu mam moment u rok..spucan,namazan,valjčki se lepo kopajo u friški masti..Za pozdravit.Ur gre neki več,tko da matematka ni za obogatet sam ni vse u everčkih,duša je pa vesela k pol zašpila,pa k te kak domou pokliče nasmejan..ej gre ko singerca..juhu..
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Če Apr 29, 2021 13:50

polanc napisal/-a:E to pa je servis..slike prej ,potem,novo kar treba..moment ključ ne kr neki...u stilu mam moment u rok..spucan,namazan,valjčki se lepo kopajo u friški masti..Za pozdravit.Ur gre neki več,tko da matematka ni za obogatet sam ni vse u everčkih,duša je pa vesela k pol zašpila,pa k te kak domou pokliče nasmejan..ej gre ko singerca..juhu..

To je to, Polanc.... :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov