elektrika

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral

elektrika

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Maj 30, 2021 08:16

Moj namen ni debata o smiselnosti ali nesmiselnosti prehoda osebnega cestnega prometa iz bencina na elektriko, temveč o prihodnosti motornih plovil.
Ne vem koliko so resne govorice, da se čez 5. ali 10. let ne bo več prodajalo osebnih vozil z motorji na notranje izgorevanje, ampak če se to slučajno zgodi čez 5. let se mi poraja vprašanje, ali se bomo sploh še lahko vozili po morju drugače kot na jadra? Saj vem, da na morju ne bo šlo tako hitro na elektrončke, ker enostavno ne gre, ampak če se ukinejo bencinske črpalke na cestah, se bodo močno zmanjšale količine porabljenih goriv in posledično bo verjetno postal bencin v marinah zelo drag. :(

Kaj zdaj?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: elektrika

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Maj 30, 2021 08:28

Elektrika je po mojem mnenju malo modna muha, malo pa tudi pocasen zaton bencin in dizel motorjev. Dosti bolj zeleni namrec niso, vsaj tolk casa ne, dokler mamo termoelektrarne po svetu. Ampak to je ze druga zgodba.

Po moje se bodo pojavile se kaksne druge oblike, zanimivo se mi zdi, da se vodik ni bolj prijel. Morda rabi vec casa za razvoj ampak se mi zdi najbolj verjeten v prihodnje.

In ne mores kar ukinit bencina in dizla. Ljudje se bomo z obstojecimi vozili prevazali lahko se 20 let po koncu izdelave. Plus kaj pa bagri, tovornjaki, ladje? Ali imamo dovolj elektricnih polnilnic? Bi elektro sistem sploh zmogel toliko obremenitev? Treba ga je prenovit, nove daljnovode postavit, to ne gre cez noc. Dobri stari dizel in bencin bosta se lep cas ostala, tudi ce jih nehajo proizvajat morda cez kakih 10 let...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Maj 30, 2021 08:44

1stofficer napisal/-a:zanimivo se mi zdi, da se vodik ni bolj prijel. Morda rabi vec casa za razvoj ampak se mi zdi najbolj verjeten v prihodnje.

Vodik ima to neprijetno lastnost, da "uide" iz rezervoarja. Če pustiš avto (ali barko) s polnim rezervoarjem vodika, bo po parih tednih že prazen.

Da ne omenjam eksplozivnosti vodika. Se spomniš cepelina Hindenburg?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Maj 30, 2021 08:50

Marsikomu od nas se zdi tale prehod na elektriko butast, ker je to trenutno manj ekološka rešitev od bencina in nafte, ker na svetu sploh ni dovolj bakra za dejanski prehod na električni transport, ker butaste evropejce postavlja v podrejen položaj (Če mi zmanjšamo izpuste CO2 na nič, se svetu sploh ne bo poznalo, po drugi strani so pa naši izdelki že zdaj zaradi Tumbergastih ukrepov nekonkurenčni kitajskim, pri katerih se neomejeno kadi iz dimnikov, neomejeno prašijo silikati po pokrajinah pri izdelavi kao ekoloških solarnih panelov...)
Ampak to je druga tema za kravžljanje živcev.

Prepričan sem, da bodo na koncu politiki morali popustiti razumu, kajti teh najbolj glasnih, ki skačejo v zrak ko poješ en šnicl je na koncu vsega skupaj le kake 3%, večina volilcev se pa vozi na delo z bencinarji in dizlaši.
Na tem forumu je večja interesna skupina, ki jo mora skrbet tole dogajanje in v takih skupinah se vedno najde nekdo, ki je zelo dobro obveščen kaj bo, ko bo in lepo prosim, če bi nam namignil kaj bo, če bo.
:wink: :wink:

@H2O,

Vodik je manj nevaren od aktualnih najmodernejših pogonskih akumulatorjev za vozila. V resnici ni bistveno nevarnejši od bencina in pri Hindenburgu je gorel nitro lak iz oplate. Vodik se je vnel kasneje in je počasi gorel z nevidnim modrim plamenom. Gorijo le hlapi in ko ga razliješ ne utegne dovolj hitro izhlapevat, da bi počilo. Če ga razpršiš kot to delajo američani pri tistih bombah, ki spijejo kisik iz zraka, takrat je pa druga pesem. Ampak razpršit ga ni tako enostavno.
V pravi mešanici z zrakom je seveda eksploziven, ampak tako mešanico lahko dosežeš tudi z pšenično moko, celo vlažna je lahko.
Imaš pa prav, da ga je težko obdržat v keslu.

Nekaj se šušlja, da se avto industrija pripravlja na prehod na vodik. Tu se menda bije vojna med elektro američani in vodičnimi evropejci pod okriljem skandinavcev. Čeprav so američani trenutno bolj trmasti in več vlagajo, je po moje le še vprašanje časa kdaj gremo na vodik, ker se nanj lahko preklopijo letala in tovorna vozila, na elektriko se pa dejansko ne morejo. In tovorni promet skuri levji delež energije. Potniki smo na cestah sicer sitni in rojimo ko ose, ampak mizerija v porabi energije.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Ne Maj 30, 2021 09:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Ne Maj 30, 2021 08:58

A smo zopet pri tej temi?

Nafta je pač najcenejša sončna energija...

Tudi vodik se pridobiva iz mrtvih dinozavrov, in ne iz Save, kot so nekateri prepričani... :wink: :wink:
Hvala na razumevanju
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Maj 30, 2021 09:02

Ne bi o bakru, redkih kovinah, pridobivanju energije, tudi elektro je zaenkrat gnan na mrtvih dinozavrih in v preteklosti zamočvirjenih drevesih, sanjah, da bomo z ekološko pridobljeno sončno energijo rešili svet... Vse to je ena čudna tema.

In kaj to dogajanje, ki se dejansko odvija pomeni za navtiko v naslednji 10-15 letih?
(Če ne bo avtov z motorji na notranje izogrevanje verjetno ne bo tehnične baze za navtične pogone, cena goriva...)
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Ne Maj 30, 2021 09:06

Slika
Hvala na razumevanju

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov