Viamare 380 + motor 9.8??

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

DenisK
Naddesetnik

Re: Viamare 380 + motor 9.8??

OdgovorNapisal/-a DenisK » Sr Avg 18, 2021 06:36

Ja, se kaksno sezono ali dve bo treba se pocakat :)
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Avg 18, 2021 06:37

DenisK napisal/-a:Zdravo, sem nov na forumu. Da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj dodal.

Sedaj imam viamare 380 in mercury 5km. Motor je precej švoh, zato razmišljam o nakupu močnejšega. Sem pa v dilemi, ker si čez leto ali dve želim zamenjati gumenjak tam do 4,5 metra s trdim dnom. Na viamare gre motor do 20km. Sedaj me pa zanima, kateri motor bi mi priporočali, da ga bi lahko odprl na več km ob nakupu večjega gumenjaka? Oz gumenjak katere dolžine s trdim dnom bi bil še primeren za 20km motor, odprt na kolikor se da... Želim pa motor na katerega se namontira daljinske komade. Hvala :)

na 4.5m s trdim dnom bo 20KS bolj mlinček
to kar si si ti zamislil bo zelooo težko izvedljivo

predlagam, da kupiš , ko boš lahko kpl 4.5-5.5m gumico z motorjem, ker tvoja želena kombinacija no bo nič
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Avg 18, 2021 08:21

DenisK napisal/-a:Zdravo, sem nov na forumu. Da ne odpiram nove teme, bi kar tukaj dodal.

Sedaj imam viamare 380 in mercury 5km. Motor je precej švoh, zato razmišljam o nakupu močnejšega. Sem pa v dilemi, ker si čez leto ali dve želim zamenjati gumenjak tam do 4,5 metra s trdim dnom. Na viamare gre motor do 20km. Sedaj me pa zanima, kateri motor bi mi priporočali, da ga bi lahko odprl na več km ob nakupu večjega gumenjaka? Oz gumenjak katere dolžine s trdim dnom bi bil še primeren za 20km motor, odprt na kolikor se da... Želim pa motor na katerega se namontira daljinske komade. Hvala :)

Kot je rekel MareC, to ne bo šlo o.k, 20 km lahko naviješ na 25 Km, kar je za 4.5 m še vedno hudo premalo. Mogoče kupi za Viamare rabljeni motor 15-20 km, da boš lahko glisiral, ko boš imel dovolj denarja pa prodaj in pojdi na večji komplet, ki bo že vključeval ustrezno močan motor.
DenisK
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a DenisK » Po Avg 23, 2021 23:35

Hvala za nasvete, najbrz bo tako.
stangarbojan
Kapitan bojne ladje
Kraj: TURJAK

OdgovorNapisal/-a stangarbojan » To Avg 24, 2021 00:38

Prijatelj ima Viamare 380 in Honda20....,gre ko metek,bp tudi 4 odrasli,ampak verjemi meni ,sploh pa ostalim iskušenim: nikoli ne bo čoln dovolj velik in motor dovolj močan,prilagoditi bos moral svojemu proračunu.Srecno
Coastliner
Gladiac
Kapitan korvete
Kraj: Smlednik

OdgovorNapisal/-a Gladiac » Če Avg 26, 2021 17:39

Pozdravljeni!
Upam, da ni kaj narobe, če si sposodim to temo.
Na čoln viamare 380 bi rad montiral rinko za vleko smučarja ali kaj podobnega.
Je ok, če pritrdim na krmno steno malo stran od motorja?
V muslih imam nekaj takeha:
https://www.kamm.si/izdelek/07208/8230-u-vijak-4x64
https://www.kamm.si/izdelek/18823/8368- ... -z-nav-m-6
https://www.kamm.si/izdelek/07021/8272- ... brocem-m-6

Hvala za odgovore.

LP
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Avg 26, 2021 18:31

Gladiac napisal/-a:https://www.kamm.si/izdelek/07021/8272-vijak-z-obrocem-m-6

To, ampak z daljšim vijakom in dva kosa (na vsako stran motorja enega).

Vmes pa to: http://valtrgovina.com/index.php?route=product/product&product_id=1677
Gladiac
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Gladiac » Pe Avg 27, 2021 07:59

Hvala, grem jutri iskat.

Višina je verjetno nekje na zgornji tretjini krme?
Po vijake grem danes v kamm, če jih dobim...

Hvala!
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » So Avg 28, 2021 10:16

Vem, da je čoln nov, vseeno pa imam pomislek, če je pametno obremenjevati spoje krmne deske (s tubo) z vleko smučarja, tube… Ti spoji na teh čolnih so namreč po določenem času že sami po sebi delikatni.
Druga stvar pa je moč motorja. Dvomim, da bo pri 10ih konjih smučar ali deskar prilezel iz vode.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Avg 28, 2021 19:44

Z vleko smučarja ali tube ni coln čisto nič obremenjen, spoji prav tako ne. Vrv za smucarja in motor so namrec pritrjeni na zrcalo, zato zrcalo prevzame vse obremenitve.
Spoji na čolnu so obremenjeni pri mocnem motorju in polno nalozenem colnu.
Ampak tudi to sr resi s povezavo podnic in zrcala s primerno povezavo. Obstaja vec razlicnih variant, pač vsak naredi po svoje, nekaj se da tudi kupiti. Nekateri povezejo samo zadnjo podnico z zrcalom z nekim profilom, jaz sem nekoč na mojem gumenjaku povezal celotno dno in zrcalo z dvema inox profiloma ob tubusih in zavarjenih v L obliko ob zrcalu. Za sestavit coln sem porabil par minut več, je pa bil čoln v celoti zelo tog in je zelo izboljšalo plovbo, tubi ob mehkejsih tubah ali bolj nalozenem čolnu
Gladiac
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Gladiac » So Avg 28, 2021 20:12

Glede na to, da ni časa za montažo in nakup materiala, se v te vode še ne bom podL :D
Sicer je motor 18konjski, tko da malo bolje je ;D.
Sem pa malo razmišljal in glede na to, da je motor in smučar oboje vpeto na isto desko, po mojem tubusi niso nič bolj obremenjeni? Ali pač?
Obremenjenost vidim samo v primeru, da bi bil smučar privezan nekje na tubuse...se motim?

LP
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » Ne Avg 29, 2021 06:23

weta napisal/-a:Z vleko smučarja ali tube ni coln čisto nič obremenjen, spoji prav tako ne. Vrv za smucarja in motor so namrec pritrjeni na zrcalo, zato zrcalo prevzame vse obremenitve.
Ampak tudi to sr resi s povezavo podnic in zrcala s primerno povezavo. Obstaja vec razlicnih variant, pač vsak naredi po svoje, nekaj se da tudi kupiti. Nekateri povezejo samo zadnjo podnico z zrcalom z nekim profilom, jaz sem nekoč na mojem gumenjaku povezal celotno dno in zrcalo z dvema inox profiloma ob tubusih in zavarjenih v L obliko ob zrcalu. Za sestavit coln sem porabil par minut več, je pa bil čoln v celoti zelo tog in je zelo izboljšalo plovbo, tubi ob mehkejsih tubah ali bolj nalozenem čolnu

Eh, govorim o spojih krmne deske s tubo (tubusom) in ne o spojih tube. V gladiacovem primeru je deska nalepljena na tubo s pvc “profili” in ti zlepi na teh čolnih običajno najprej popustijo.
Koliko pa je deska obremenjena ko štartaš in s tem posledično ta spoj, boš pa vedel, če si kdaj med štarton (ko potegneš smučarja ali deskarja iz vode) držal vrv v roki.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Ne Avg 29, 2021 09:17

mikele napisal/-a:
weta napisal/-a:Z vleko smučarja ali tube ni coln čisto nič obremenjen, spoji prav tako ne. Vrv za smucarja in motor so namrec pritrjeni na zrcalo, zato zrcalo prevzame vse obremenitve.

Eh, govorim o spojih krmne deske s tubo (tubusom) in ne o spojih tube. V gladiacovem primeru je deska nalepljena na tubo s pvc “profili” in ti zlepi na teh čolnih običajno najprej popustijo.
Koliko pa je deska obremenjena ko štartaš in s tem posledično ta spoj, boš pa vedel, če si kdaj med štarton (ko potegneš smučarja ali deskarja iz vode) držal vrv v roki.

Pa saj o istem ti jaz govorim. Pri smucanju je obrmenjeno samo zrcalo, torej tisti del med vpetjem motorja in vijakom kamor zahaklaš vrv., v bistvu 10 cm deske na vsako stran od motorja, ce imas dvojno vrv za vleko. Vsi ostali spoji zrcala z gumenjakom in drugo je pac neobremenjeno oziroma enako kot med navadnonplovbo.
Ce pa ti sedis na colnu in drzis vrv za vleko v roki, potem pa je obremenjen spoj zrcala in tube, upam da je to logicno.
Glede ojacitve colna pa sem napisal, ker je to smiselno naredit, ce je motor mocnejsi oziroma se pogosto vozi polno obremenjen, ne glede ali se vleče smucarja ai ne.
Ce pa se z gumenjakom vozis sam in imas zadaj 5 konjev, so ojačitve prakticno nepotrebne.
mikele
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a mikele » Po Avg 30, 2021 06:37

weta napisal/-a:
mikele napisal/-a:

Pa saj o istem ti jaz govorim. Pri smucanju je obrmenjeno samo zrcalo, torej tisti del med vpetjem motorja in vijakom kamor zahaklaš vrv., v bistvu 10 cm deske na vsako stran od motorja, ce imas dvojno vrv za vleko. Vsi ostali spoji zrcala z gumenjakom in drugo je pac neobremenjeno oziroma enako kot med navadnonplovbo.
Ce pa ti sedis na colnu in drzis vrv za vleko v roki, potem pa je obremenjen spoj zrcala in tube, upam da je to logicno.
Glede ojacitve colna pa sem napisal, ker je to smiselno naredit, ce je motor mocnejsi oziroma se pogosto vozi polno obremenjen, ne glede ali se vleče smucarja ai ne.
Ce pa se z gumenjakom vozis sam in imas zadaj 5 konjev, so ojačitve prakticno nepotrebne.

Nimam pojma?? Ali se ne razumeva, ali pa si eden od naju osnove fizike razlaga malo po svoje??
Se predam! :wink:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Avg 30, 2021 07:42

mikele napisal/-a:
weta napisal/-a:
mikele napisal/-a:Eh, govorim o spojih krmne deske s tubo (tubusom) in ne o spojih tube. V gladiacovem primeru je deska nalepljena na tubo s pvc “profili” in ti zlepi na teh čolnih običajno najprej popustijo.

Nimam pojma?? Ali se ne razumeva, ali pa si eden od naju osnove fizike razlaga malo po svoje??
Se predam! :wink:

ok, s fiziko imaš pa ti probleme, ne jaz. :mrgreen:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost