Račun za elektriko

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

MornarJakob
Desetnik

Račun za elektriko

OdgovorNapisal/-a MornarJakob » Po Okt 18, 2021 08:06

V zadnjih dneh vse več dobaviteljev elektrike straši s podražitvami? Ali bo cena elektrike res višja za 30%? Se da kaj narediti, da se prišpara pri elektriki doma?
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

Re: Račun za elektriko

OdgovorNapisal/-a Kristijan » Po Okt 18, 2021 09:18

Postavitev sončne elektrarne za samooskrbo po sistemu neto meritev: Gospodinjstvo postavi elektrarno, ki je namenjena pokrivanju lastnih potreb, viški in manjki pa se uravnavajo prek omrežja, ki deluje kot neke vrste shranjevalnik energije, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo. Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi (v obdobjih visoke osončenosti), viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije (v obdobjih nizke osončenosti), pa prejmete električno energijo iz omrežja. Pri tem se pri obračunu električne energije ter omrežnine, prispevkov in drugih dajatev, ki se obračunavajo na količino električne energije upošteva količina električne energije (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano električno energijo (kWh) ob koncu obračunskega obdobja, kar je konec koledarskega leta. Zato je načrtovanje velikosti elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala vašim potrebam po energiji ključno.

Postavljeno imamo 11kW sončno elektrarno, s katero pokrivamo električno energijo za gospodinjstvo in ogrevanje hiše s toplotno črpalko (ogrevamo cca 200m2)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 18, 2021 10:10

Cost benefit?
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Po Okt 18, 2021 11:16

Preden se odločiš za elektrarno se pozanimaj, če boš dobil soglasje od distributerja elektrike, ni nujno da dovolijo, ker je odvisno od stanja omrežja in nekateri čakajo z priklopom dolgo časa. Tudi pred nakupom toplotne črpalke se pozanimajte če imate dobro omrežje, ker ne deluje ob prenizki napetosti ali pri različnih napetostih 3 faz. Tak problem je v Vevčah v Ljubljani, kjer stalno niha napetost med 3 fazami. Tudi če ste doma v Ljubljani je na določenih delih napetost pod 200 V, zato je najbolje povprašat rajonskega distribucijskega omrežja, kakšno je stanje napetosti (omrežja) na vašem koncu.
morje, morje...
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Po Okt 18, 2021 18:14

MornarJakob napisal/-a:V zadnjih dneh vse več dobaviteljev elektrike straši s podražitvami? Ali bo cena elektrike res višja za 30%? Se da kaj narediti, da se prišpara pri elektriki doma?

Koliko pa imaš sedaj stroška z elektriko?
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Okt 18, 2021 20:22

moja izkušnja izredno dober dobavitelj reference cena x 2 vendar ti uredijo kredit in financiranje,po moji kalkulaciji bi z njihovim financiranjem 1x preplacal,lasten denar in pogajanja
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 18, 2021 20:24

Do takrat ko se celice iztrošijo se ravno dobro povrnejo. Potem pride pa na vrsto uprašanje. Kam z njimi? Zastonj jih nihče ne vzame.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Okt 18, 2021 20:31

Po mojih izkušnjah menjava starega in s kamnom zabitega bojlerja (grelnika za vodo) z novim precej zmanjša račun za elektriko. Investicija se povrne v dobre pol leta.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Po Okt 18, 2021 21:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 18, 2021 20:47

Ja sej na avtu je tud lažje in ceneje luč razbit kot kupit :lol: Eni so ugotovil da se na to foro splača celo roko odrezat!
Nevem pa kje ti živiš da maš očitno še ponoči sonce da se ti v pol leta povrnejo. Al pa jih dobiš zastonj in rabiš sam montažo povrnat. Znanec, ki ima komplet hlev( ene 300m2) prekrit s celicami je razlagal drugačne številke.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Okt 18, 2021 21:25

Če zgornji komentar leti na moj zapis, potem ne vem če si prebral dobro kaj sem sploh napisal.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 18, 2021 21:39

kasaudio napisal/-a:Če zgornji komentar leti na moj zapis, potem ne vem če si prebral dobro kaj sem sploh napisal.

Ja to, da imaš bojler montiran na strehi :lol: A nisi tko mislil? :P
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Okt 18, 2021 22:08

kasaudio napisal/-a:Če zgornji komentar leti na moj zapis, potem ne vem če si prebral dobro kaj sem sploh napisal.

Vzamem nazaj. Na hit sm prebral v kombinaciji z še eno vhodno informacijo in pobrkljal…
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Okt 18, 2021 22:58

moja investicija v elektrarno 6 kw pasivna hisa bi se povrnila v 5 letih izracuni delani pred 2 leti
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Okt 18, 2021 23:30

Po mojih izkušnjah menjava starega in s kamnom zabitega bojlerja (grelnika za vodo) z novim precej zmanjša račun za elektriko. Investicija se povrne v dobre pol leta.

Pri bojlerju je važna izolacija, ne pa kamen.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Okt 19, 2021 00:11

Pri bojlerju je važna izolacija, ne pa kamen.

Morda res, moja izkušnja je 22% nižja poraba elektrike po menjavi starega bojlerja z novim, enakega tipa in kapacitete. (na podlagi 6 mes. izpiskov). Je pa stari bil poln sranja, ker je bil brez vode dosti težji od novega. V izolaciji kakšne velike spremembe nisem zaznal. Dejansko se strošek novega bojlerja povrne v desetih mesecih.

Je pa tvoja trditev fizikalno smiselna, računi pa kažejo drugače. In pri nas je bojler največji porabnik hišne elektrike.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov