Račun za elektriko

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Račun za elektriko

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Okt 29, 2021 22:21

polanc napisal/-a:Zastopte se pobje...ne se podjebavat..Če komu kaj prav pride ok,ostalo preskočite..Sem hotu nalimat slike fotrove centralne 12 pump...2 sistema kolektorjev,450 m talnega,ornk strojnica za bazen,..pa si zdej ne upam..

Dej nalep mene pa zanima. Ko vse pumpe vrtijo ma kilovat sam pump. :D

Jaz jih mam zdaj 5 ampak pridejo še tri ko bom prestavil. So pa te nove pumpe smešne, nekih 5-7w žre pumpa. Kako je s tako mal energije možn gnat vodo okol, nč jasno.

Evo tole so pa helios dn90 komore, ker bom zrak aktivno hladil sem jih v izogib kondenzu moral dodatno izolirati z armaflexom.

Slika

Slika

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Okt 30, 2021 00:17

V reeji je, čuj. Sam da AEgir vse ve. Drugi, ki se s tem ukvarjamo vsak dan pa pojma nimamo. Vso srečo pri tvojih projektih. Pa pazi, da ti prehitro ne špricne… :mrgreen:
igor_k - nove stavbe so nič ali skoraj nič energijske, tiste s PV celo t.i. plus energijske. V teh je glavni strošek topla sanitarna voda. Je pa izjemno pomembno dobro načrtovanje in picajzlarska izvedba. Tudi investicija je dražja cca 1/3 od povprečne gradnje. In ne, za 450 m2 ne rabiš niti približno 18 kW TČ… (prej ene 4-5 kW)
Sicer ti bo pa AEgir vse razložil… Potem pa ti bo na popoldanski s.p. še vse skupaj spacal… :oops:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Okt 30, 2021 09:08

Aegir kak pa pol tale rekuperacijski komplet sistem očistiš ko se nabere not prah in vsa svinjarija? To zna u določenih primerih tud specifičn vonj dobit.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » So Okt 30, 2021 09:22

AEgir napisal/-a:
polanc napisal/-a:Zastopte se pobje...ne se podjebavat..Če komu kaj prav pride ok,ostalo preskočite..Sem hotu nalimat slike fotrove centralne 12 pump...2 sistema kolektorjev,450 m talnega,ornk strojnica za bazen,..pa si zdej ne upam..

Dej nalep mene pa zanima. Ko vse pumpe vrtijo ma kilovat sam pump. :D

Jaz jih mam zdaj 5 ampak pridejo še tri ko bom prestavil. So pa te nove pumpe smešne, nekih 5-7w žre pumpa. Kako je s tako mal energije možn gnat vodo okol, nč jasno.

Evo tole so pa helios dn90 komore, ker bom zrak aktivno hladil sem jih v izogib kondenzu moral dodatno izolirati z armaflexom.

Slika

Slika

Slika

Ah, s temi pumpami ni glih tako, kot pravijo prospekti.
Meni so denimo stare grundfospve kurile tam med 50 in 100 w odvisnonod brzine. Vsaj če se prav spomnim, ko sem meril porabo. Potem je ena crknila in sem nabavil eno tako oh in sploh 5w pumpo......v reali je bolj led 20 in 60w. Vsaj po mojem merilcu porabe, ki je seveda iz lidla.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » So Okt 30, 2021 10:59

fakinx napisal/-a:nove stavbe so nič ali skoraj nič energijske, tiste s PV celo t.i. plus energijske. V teh je glavni strošek topla sanitarna voda. Je pa izjemno pomembno dobro načrtovanje in picajzlarska izvedba. Tudi investicija je dražja cca 1/3 od povprečne gradnje. In ne, za 450 m2 ne rabiš niti približno 18 kW TČ… (prej ene 4-5 kW)

Torej trdiš, da je v takih stavbah strošek za gretje, hlajenje in prezračevanje zanemarljiv proti strošku za toplo vodo?
In da to lahko podkrepiš z izračunom? No, ta izračun bi pa res rad videl...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 30, 2021 11:10

fakinx napisal/-a:V reeji je, čuj. Sam da AEgir vse ve. Drugi, ki se s tem ukvarjamo vsak dan pa pojma nimamo. Vso srečo pri tvojih projektih. Pa pazi, da ti prehitro ne špricne… :mrgreen:
igor_k - nove stavbe so nič ali skoraj nič energijske, tiste s PV celo t.i. plus energijske. V teh je glavni strošek topla sanitarna voda. Je pa izjemno pomembno dobro načrtovanje in picajzlarska izvedba. Tudi investicija je dražja cca 1/3 od povprečne gradnje. In ne, za 450 m2 ne rabiš niti približno 18 kW TČ… (prej ene 4-5 kW)
Sicer ti bo pa AEgir vse razložil… Potem pa ti bo na popoldanski s.p. še vse skupaj spacal… :oops:

A zdej si pa užaljen k sm ti dokazal da neumnosti pišeš?

Kaj ne rabim 18kw tč, spet neumnosti kvasiš. Za zalogovnik gret več kot je kw prej je ogret in 18kw za 1500 litrov vode ni noben presežek. To s sanitarno je še ena kronska budalaština.

Ti se s tem ne ukvarjaš na izvedbeni ravni ker pojma nimaš, stavim. V katerih dveh državah je 90 cev standard za rekuperacijo?

Weta: nisem meril dejanske porabe ampak gor na pumpi kaže koliko w kuri in in koliko m3h pretoka je, v avtomatskem režimu pade na tam 5-7, sam jaz jih raje na 15 gonim. :)
Nazadnje spremenil AEgir, dne So Okt 30, 2021 11:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 30, 2021 11:33

Marcel_Mastnak napisal/-a:Aegir kak pa pol tale rekuperacijski komplet sistem očistiš ko se nabere not prah in vsa svinjarija? To zna u določenih primerih tud specifičn vonj dobit.

Za vonj rabiš življenje v kanalih, za življenje rabiš pa vlago. Vlage not ni, pretok je konstanten in cevi majo nek premaz not iz neke srebrove žavbe, ki tudi če bi vlaga bila v neki meri blokira življenje.

Za čiščenje spodaj odpreš master komoro in rineš not nekaj podobnega kot je za dimnik samo da ima gor na vrh gobo, tisto gobo če je fejst zanemarjen mokro rineš skozi in se očisti v nulo lahko.

Je pa na vhodnem zraku 3x filter, tako da tam ne pride prah zraven če vzdržuješ in menaš filtre enkrat na let, na izhodnem se pa na ventilih lahko kupijo posebni dragi filter vložki, lahko pa se vzame samo ene 10cm odrezane cevi, ki paše v cev komore in se čez povezne tist bel filc za nape. Tist je skoraj zastonj in odlično opravlja to funkcijo.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Okt 30, 2021 11:57

AEgir, oprosti, ampak pojma nimaš. Če “znaš” baker lotat še ne pomeni, da veš tudi kako in zakaj. Še manj imaš pojma o optimizacijah in stroških obratovanja na dolgi rok.
Zakaj to vem? Ker dobro izbran in uravnotežen sistem enega klimatskega področja potrebuje eno samo samcato pumpo, 1500L zalogovnik za ogrevanje 450m2 je pa primeren za visokotemperaturni vir toplote, kot npr. peč na drva, ki jo imaš. Zakaj bi potreboval dodatno še 18kW TČ mi je nepojemljivo in pač kaže na to, da se ti o termodinamiki ne sanja, še bolj pa se mi zdi, da ti ata plačuje račune.
Če pogledam tvoje “izzume”, mi je vse kristalno jasno…
Dokazuj ti svoj ego komu drugemu. Meni gre v življenju povsem dobro tudi brez tega…
Weta - oglasi se pri meni v biroju. Imam ene 4 nove vrtce, 3 bloke, nekaj deset energetskih sanacij in ene 15 pasivnih hiš pod pasom v zadnjih 10 letih. Energetske bilance pri nas za take objekte računamo po PHPP, kar je tudi pogoj za certifikacijo pasivne oz. nič energijske stavbe ter seveda pogoj za kandidiranje na razpisih Eko sklada.
Nekaj, kar AEgir verjetno s svojo “lotarijo” popoldne z levo roko zmore vsak dan (razen takrat, ko raje leži na kavču).
In ja, AEgir, jaz sem tisti, ki takega popoldanskega s.p. steram s koordinacije na gradbišču in zahtevam kompetentno osebo pogodbenega izvajalca. Da se kdaj v prihodnosti potem slučajno ne gledamo čudno…
(baker in ostalo železnino pa zmontirajo seveda profi izvajalska podjetja)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 30, 2021 12:28

Moj ata je umrl leta 2015.

Ti je poznan koncept ON / OFF toplotne črpalke? Očitno ne.

Tebe v tehničnih znanjih nesem kamor hočeš ker kar ti počneš je nakladanje. Pojma ti majstr nimaš o tej tematiki. Če si res kar praviš pa ni čudno da je stanje kot je. Upraš profi izvajalce preden neumnosti pišeš po forumu.

Izračun za pasivno hišo mam tlele, sistemska goljfija bi se temu lahko reklo. Večina hiš s pasivnim certifikatom v slo, niso pasivne hiše. Hiša na dolenjskem ob gozdu ima not uradno zaveden da je v ljubljanski kotlini kar se tiče podnebja, če bi v izračun dejanske temperature okolice zavedel pade ven iz pasivne za kilometer. In v vsakem izračunu v sloveniji so nerealne številke da se izpolni pogojem.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Okt 30, 2021 13:16

No, moje sožalje zaradi očeta.
Je pa očitno dovolj v življenju skupaj spravil, da lahko ti sedaj zapravljaš.
Samo 2 poudarka:
    VSI pasivni objekti so preračunani 2x. Prvič na dejansko lokacijo in drugič na Ljubljano. Zakaj? Vprašaj Eko sklad, verjetno pa zato, ker tako lahko primerjajo med sabo različne hruške…
    Ne morem in ne želim komentirati dela drugih projektantov. Pri nas (v našem biroju) pač dobiš realno sliko do meje natančnosti, ki jo modeli in orodja omogočajo. In še ščepec več kot 20 letnih izkušenj za dobro mero…
ON/OFF TČ pa so tehnologija preteklosti.
Pa ne bom se več s tabo ukvarjal, ker itak vse veš in “znaš” rore lotat. Jaz raje kaj izračunam med tem časom in stranki nato tudi jamčim za rezultat. Zato pa mi grejo taki kot ti na gradbiščih na organ, ker za določene zadeve še slišali niso (kaj šele videli ali uporabljali) in bi pametovali.
Od izvajalca se pričakuje, da izvede kot je sprojektirano. Če kaj ni jasno, lahko vedno vpraša, če je kaj po njihovo narobe, se pogovorimo in razjasnimo. Ljudje delamo napake vsak dan zato nihče nanje ni imun.
In seveda, če naredim strokovno napako, jo skušam čim bolj optimalno odpraviti, seveda pa se ne skrivam za nikomer in svoje napake tudi priznavam! Za ta namen imamo sklenjeno tudi ustrezno polico (že po zakonu)
Tebi pa, glede na vsa tvoja izvajanja, bo sila težko kdajkoli potrebno karkoli priznati… (vsaj s področja, ki ga trenutno mrcvarimo).
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 30, 2021 13:43

Tehnologija preteklosti je odgovor na uprašanje, ki ga ni nihče postavil.

Izračuni za pasivne hiše tisti na podlagi katerih zadostijo pogojem passivhaus inštituta imajo ljubljansko klimo not zavedeno in pogosto še kakšnega dodatnega neobstoječega družinskega člana pa seveda namesto dodatnih 5cm izolacije okno na južni strani. Poznam bilanco in parametre tistega excela v nemščini.

Kar se tiče zapuščine mi je fotr zapustil parcelo na kateri sem si naredil hišo, precej orodja in precej znanja. Denarja nič. Z njim sem v njegovi firmi ca 5 let pod okriljem adriaplina varil plinovode. Krško z okolico sva v veliki meri bi rekel kakšnih 80% plinovoda lastnoročno midva naredila, priključkov pa ene 5% mogoče.

Lotanje bakra ni neka umetnost, umetnost je narest priklop/odcep na živ 225 plinovod. In ga znam narest. Še celo orodje imam za to. :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 30, 2021 13:53

Ne,nimam jaz toliko znanja,kot vi tukaj in tudi ne vem, če je oče ravno vse prav naredil.Pump je veliko,ker je veliko sistemov in ni šlo kao z manj.Je recimo pumpa, vgrajena za mešanje vode v bojlerju 1030 l,rabiš če hočeš z pečjo segret cel bojler..peč smo tud sami naredili na olje,fajn izvedba,iz inoksa..pa tko,pol da ne kurblaš skoz bazenski filter ,če češ gret vodo,je spet ena pumpa posebi iz bronce ,da je za pitno vodo,v garaži peč na drva in kao toplovod v bajto enih 15 m ,da je pršu do kotlovnice na sred bajte....in tko se nabirajo pumpe..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Okt 30, 2021 14:04

Pol je fotr tudi majstr v teh rabotah. :) Drgač pri zalogovniku za toplo vodo želiš čimboljšo separacijo tople in hladne vode kar dosežeš s čimbolj mirno vodo, tko da mešanje s pumpo najverjetneje ni najboljša ideja. Če ne zagreje celega je vir prešvoh in/ali odjem prevelik.
Nazadnje spremenil AEgir, dne So Okt 30, 2021 14:08, skupaj popravljeno 1 krat.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » So Okt 30, 2021 14:07

Pasivna hiša je samo za tiste, ki imajo preveč denarja in premalo znanja kako ta denar oplemenititi.

Če vzamemo za primerjavo neko povprečno hišo 150m2, bo zaradi pasivne gradnje vsaj za 20k€ dražja kot normalna gradnja.
Prihraniš lahko največ 300€ letno (še to je vprašanje), torej se ti naložba povrne v 66-tih letih.

Pri današnjih cenah materiala in energije pa bo to obdobje še precej daljše, tam nekje do 100 let.

Upam, da tudi s tem seznaniš svoje stranke, @fakinx.
matoz
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matoz » So Okt 30, 2021 15:10

Polanc, ti kar lepi. Ni problem v slikah. Problem je v lastni hvali in prevelikem egu, ki ga potem slikovni material ne dosega. Ker pa očitno samo mene to moti, se bom umaknil in ne povzročal dodatne drame...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti