Grega295 napisal/-a:...Za Elan 333 je najbrž pogonska roka Raymarine Type 1 linear drive ustrezna (bolje bo vedel NT)...
Raymarine roka T1 Linear drive ima definitivno dovolj moči za E333.
Grega lepo si zmontiral.
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Grega295 napisal/-a:...Za Elan 333 je najbrž pogonska roka Raymarine Type 1 linear drive ustrezna (bolje bo vedel NT)...
Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.Grega295 napisal/-a:...
Ko vse skupaj hardwersko deluje, je potreben še setup - od nastavitve odzivnosti krmila, do max. točne odmika krmila itd. Sicer še nisem plul v posebej nemirnem, ampak zaenkrat še ni bilo potrebe, da bi ponovno nastavljal karkoli, je deloval b.p.
...
polanc napisal/-a:Maja ima sedaj v novi barki en zelo dober avtopilot,ki je sposoben krmariti tudi težjo barko od njihove..modela pa ne vem,bo kaj napisala..
Marjan Tomki napisal/-a:Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.
inspiron napisal/-a:
P.s.: saj cenovno ni taka rec, par 100 EUR, le vgradnjo ti se malo dodatno zakomplicira.
Bouges Nina napisal/-a:inspiron napisal/-a:
P.s.: saj cenovno ni taka rec, par 100 EUR, le vgradnjo ti se malo dodatno zakomplicira.
No, naš EV-200 kompletek je stal natančnih 2.995,00 EUR. Res je, par 100.
Nikola T. napisal/-a:No ko boš Nina naslednjič kupovala AP me le pokliči, kajti moja cena je bila pred podražitvijo ko si ga kupila ti celo nekaj nižja.
@Inspiron, Ruder senzor je za jadrnice NUJEN!
Nikola T. napisal/-a:No ko boš Nina naslednjič kupovala AP me le pokliči, kajti moja cena je bila pred podražitvijo ko si ga kupila ti celo nekaj nižja.
@Inspiron, Ruder senzor je za jadrnice NUJEN!
inspiron napisal/-a:Pri nekaterih kompletih Raymarine EV200 je vkljucena tudi dodatna rocica za merjenje odmika krmila. Si predstavljam, da AP funkcionira tudi brez tega, ni pa tako natancen?
Nikola T. napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:Meni se je zgodilo, da so zaradi premajhne napetosti napajanja Raymarine instrumenti med plovbo na najeti jadrnici izgubili vse nastavitve, tako da je bilo potrebno ponoviti dealer setup (najprej najti priročnik in ptem delno uganiti nastavitve). Mogoče ne bi škodilo zapisati, kako se to ponovno naredi (in kakšne morajo biti nastavitve) ter to stiskati in zaplastificirati in imeti kje pri ostalih priročnikih.
Pozdravljen Marjan. Nastavitve se nikakor ne morejo izgubiti, ker se zapišejo v eeprom. Do sedaj se je v 24 letih to zgodilo samo pri dveh avtopilotih in nekaj instrumentih, pa še v teh primerih je najverjetneje crknil eeprom zaradi strele. Nastavitev si instrument ali avtopilot ni zapomnil, ker jih niste pravilno shranili. Recimo pri avtopilotu na koncu kratek pritisk "exit" brez potrjevanja, dolg pritisk tipke "save + exit" !!
Vse stare avtopilote je potrebno pač nastaviti in za to je potrebno slediti navodilom, ker je kar nekaj nastavitev. Najpomembnejša je linearizacija kompasa, kjer se avtopilot nauči izničiti magnetne anomalije katere povzroči plovilo samo.
Dobro nastavljen avtopilot bo po delovanju identičen avtopilotu z dodanim gyro senzorjem (Gregorjev primer). Pri starih se mi niti ne zdi smiselen, ker deluje BP tudi brez. Novejši avtopiloti imajo vgrajene novejše čipe, ki v enem vsebujejo pospeškomer in magnetometer.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 45 gostov