CO2
Moderatorji: moderator2, moderator
CO2
Nisem vedel kam naj pripnem to temo, ampak ker se po moje močno zažira v navtiko sem jo del v tale podforum.
Kaj pomeni dogajanje okrog podnebne konference v Glasgowu in nadaljevanje tovrstnih prizadevanj za navtiko? Kaka so vaša predidevanja (ali vedenja) kdaj se bomo zaradi tega poslovili od gliserjev?
p.s.
Lepo prosim ne debatirat o Gretkah in podobni folklori.
Kaj pomeni dogajanje okrog podnebne konference v Glasgowu in nadaljevanje tovrstnih prizadevanj za navtiko? Kaka so vaša predidevanja (ali vedenja) kdaj se bomo zaradi tega poslovili od gliserjev?
p.s.
Re: CO2
A bi rad, da se spet skregamo?
To se bo končalo s kreganjem hlaponarjev z rjuharji. In levičarjev z desničarji. Pa najbrž še provakserjev z antivakserji
To se bo končalo s kreganjem hlaponarjev z rjuharji. In levičarjev z desničarji. Pa najbrž še provakserjev z antivakserji
https://vodovod-rh.si/
-
UrbanBatic
- Kontraadmiral
- Kraj: Waj
Roberth1 napisal/-a:Tale že ima mnenje na to vsebino!
https://www.inautia.com/used-boat-57395 ... 56455.html

Priznam, če bi bil jaz "world leader", bi ljudje zastraševal s popolnoma drugačno taktiko:
"Pomrli bomo, ker v zraku ne bo več kisika
"
Bad asssss....
Sicer si že 1x odprl takšno temo, ki se je končala z eno slikico, pa naj jo še 1x prilepim

"Pomrli bomo, ker v zraku ne bo več kisika
Bad asssss....
Sicer si že 1x odprl takšno temo, ki se je končala z eno slikico, pa naj jo še 1x prilepim

Hvala na razumevanju
SR 290 napisal/-a:Nisem vedel kam naj pripnem to temo, ampak ker se po moje močno zažira v navtiko sem jo del v tale podforum.
p.s.
Čim prej se jadrat nauči, pa ne boš imel takih vprašanj..
SR 290 napisal/-a:Nisem vedel kam naj pripnem to temo, ampak ker se po moje močno zažira v navtiko sem jo del v tale podforum.
p.s.
SR 290, če povem po pravici, je tudi meni isto vprašanje prišlo na pamet, ko sem največje svetovne onesnaževalce gledal modrovati.
Čeprav sem vešč tudi z rjuhami vseeno upam, da bodo še vsaj do 2050 naši gliserji veselo žrli bencin in nafto.
LPZ
omas napisal/-a:Čim prej se jadrat nauči, pa ne boš imel takih vprašanj..
V tem primeru sem raje na kopnem. Naj jadrajo tisti, ki jim je všeč, meni ni.
H2O, necepce in skulirane cepce dajmo v drugih temah.
Res me zanima, če ima kdo kako pametno okrog prihodnosti gliserjev in malo večjih gliserjev.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Jaz upam da se bo ustanovil kak klub starodobnih plovil kjer bojo pravila mal ohlapnejša kot je pri avtih in motorjih. In bom lahk vohal 2t izpuh dokler bom to hotel ali zmogel.
Še vedno vidim možnost v sledeči tehniki
https://robbreport.com/motors/marine/pr ... l-2905438/
Z avtomatsko regulacijo in hidrofoil dodatki bi se znalo iti zelo hitro ... in to tudi plovila nad 10 m.
bolj enostavna aplikacija
https://www.nauticexpo.com/prod/wingit- ... 20143.html
po tej poti bi se pa odrekel glisiranju
https://yachtharbour.com/news/first-sil ... -4670?src=
edit!
niti ne
https://www.sail-world.com/news/237875/ ... -kite-wing
Silent 60 Brief Specification:
Length overall: 17.99 m
Beam overall: 8.99 m
Draft: 0.93 m
Light displacement: 29 tons
Water: 1.000 L
Wastewater: 2 x 500 L
Fuel: 1.600 L
Motors (electric): up to 2 x 340 kW
Solar Panels: 42 / 17 kWp
Battery capacity: 286 kWh
Cruising Speed: 6-8 knots
Top Speed: 20 knots
CE Certification: A
Kite size: 13 sq. m (standard version 9 sq. m) and 150 m line length
Kite features: autopilot incl. line sensor set high load and kite sensor
Skratka, fotovoltaika in kajt! V tem vidim prihodnost... V Sloveniji pa tudi vidim več kot dovolj znanja, da bi se kaj takega razvilo... recimo nekaj modularnega
https://robbreport.com/motors/marine/pr ... l-2905438/
Z avtomatsko regulacijo in hidrofoil dodatki bi se znalo iti zelo hitro ... in to tudi plovila nad 10 m.
bolj enostavna aplikacija
https://www.nauticexpo.com/prod/wingit- ... 20143.html
po tej poti bi se pa odrekel glisiranju
https://yachtharbour.com/news/first-sil ... -4670?src=
edit!
niti ne
https://www.sail-world.com/news/237875/ ... -kite-wing
Silent 60 Brief Specification:
Skratka, fotovoltaika in kajt! V tem vidim prihodnost... V Sloveniji pa tudi vidim več kot dovolj znanja, da bi se kaj takega razvilo... recimo nekaj modularnega
Ponoči in ob oblačnih dnevih, pa pač ne bomo pluli.
Edit: bomo... vidim, da ima tudi generator in 1.600 litrski tank za gorivo
Edit: bomo... vidim, da ima tudi generator in 1.600 litrski tank za gorivo
Za vse tiste, ki bi pluli v vseh razmerah je pa boldano
Pa en 15kW generator…. Če seveda 286 kWh accuji niso dovolj…. (Pa dajmo malo v vsakodnevne cifre…. 20 kW za 10 h bi moralo biti za kakšno noč….).
Sicer pa so v članku povsem uporabne info…
Meni je bolj problem transport takih (pa recimo 42 ft) katamaranov. Če pa se greš modularnost pa z lahkoto prideš na normalni transport (če pa narediš identična trupa z možno povezavo levo/desno s sorniki pa še celo s samo dvema različnima deloma)….
Za vse tiste, ki bi pluli v vseh razmerah je pa boldano
Pa en 15kW generator…. Če seveda 286 kWh accuji niso dovolj…. (Pa dajmo malo v vsakodnevne cifre…. 20 kW za 10 h bi moralo biti za kakšno noč….).
Sicer pa so v članku povsem uporabne info…
Meni je bolj problem transport takih (pa recimo 42 ft) katamaranov. Če pa se greš modularnost pa z lahkoto prideš na normalni transport (če pa narediš identična trupa z možno povezavo levo/desno s sorniki pa še celo s samo dvema različnima deloma)….
Hidrogliserji, liserji, ali katamarani. Vseeno kak je, z nobenim na elektriko nikamor ne prideš, če želiš iti malo hitreje in tako bo ostalo še vsaj naslednjih 30. let.
Ob tem imajo sicer všečni hidrogliserji velik problem, ki se imenuje valovi. Marsikdo si je včasih privoščil hiter izlet iz Portoroža v Benetke, ampak sredi morja so jih ulovili več kot 1,5 m visoki valovi in hidrogliser se je moral potopit, ter plut kot vsaka izpodrivna barka. V takem primeru izlet ni bil niti hiter, niti udoben, je pa vse smrdelo po kozlanju. In tisto je bil velik hidrogliser, veliko prevelik za neko jahto. Manjša hidrogliserska plovila se lahko obnesejo na manjih jezerih, na morju pa ne.
Kajt?
Na videz enostavna stvar, ki pa je za upravljanje precej zapletenejša od navadnih jader. In množica kajtov z dolgimi vrvmi je kot mišolovka za letala in helikopterje, z kratkimi vrvmi pa bo letelo le v burji, ali močnem jugu.
Ne vem, ampak kot kaže bomo počasi gledali morje na slikah in po tv.
Kdor je videl kako "hitro" se premika Greenline na električni pogon si lahko predstavlja premikanje tega solarnega katamarana. Elektrika še zelo dolgo ne bo dovolj zmogljiva, da bi dvignila hidrogliserja in mu omogočila dostojni doseg.
Ob tem imajo sicer všečni hidrogliserji velik problem, ki se imenuje valovi. Marsikdo si je včasih privoščil hiter izlet iz Portoroža v Benetke, ampak sredi morja so jih ulovili več kot 1,5 m visoki valovi in hidrogliser se je moral potopit, ter plut kot vsaka izpodrivna barka. V takem primeru izlet ni bil niti hiter, niti udoben, je pa vse smrdelo po kozlanju. In tisto je bil velik hidrogliser, veliko prevelik za neko jahto. Manjša hidrogliserska plovila se lahko obnesejo na manjih jezerih, na morju pa ne.
Kajt?
Na videz enostavna stvar, ki pa je za upravljanje precej zapletenejša od navadnih jader. In množica kajtov z dolgimi vrvmi je kot mišolovka za letala in helikopterje, z kratkimi vrvmi pa bo letelo le v burji, ali močnem jugu.
Ne vem, ampak kot kaže bomo počasi gledali morje na slikah in po tv.
Kdor je videl kako "hitro" se premika Greenline na električni pogon si lahko predstavlja premikanje tega solarnega katamarana. Elektrika še zelo dolgo ne bo dovolj zmogljiva, da bi dvignila hidrogliserja in mu omogočila dostojni doseg.
Ne sekiraj se preveč SR 290. Potniške in tovorne ladje bodo še vedno plule na motor (ker na veter pač že dolgo ne morejo več). In če bodo one plule na motor, bodo tudi naše barke
. Če ne na diesel in bencin, pa na kakšno drugo gorivo.
Katamaran dolžine 42 ft, teže okoli 18t bi potreboval koliko kW za plovbo 7 vozlov? Menim, da bi moralo 30kW zadoščati… mogoče že nekaj manj.
Potem pa dajmo upoštevati potencialno površino za fotovoltaiko. Brez pretiravanja (ob gledanju tistega iz linka) bi lahko vzeli površino 10 x 4 m (pa bi se vsaj pri širini dalo še kaj postoriti). OK, imamo 40 m2 panelov. Gremo na malo boljše in si vzamemo sledeči scenarij. 200W/m2 - 6 ur, 100 W/m2 še 6 ur. Skupaj dobimo 1.800W/h/m2
To zmnožimo s kvadraturo in pridemo na 72kWh. Pa recimo da plujemo z 20kW…. Smo na dobre 3,5 h plovbe brez negativne bilance. Če pa temu dodamo še “jezero” štroma v obliki 285kWh… in plujemo vsak drug dan… pa imamo premike za 7 h. Ob hitrosti 7 vozlov pa smo na slabih 50 miljah….
Če pa so motorji dovolj močni (in accuji dovoljujejo take praznikne tokove) da se katamaran porine do ene 20 vozlov (2 x 150 kW bi moralo zadoščati), pa boš tudi skočil pred kakšno nevihto v zavetje 10 milj stran….
Res mi ne gre v glavo, zakaj obstaja strah pred to tehniko…
Vsaj jaz pa že dlje časa plujem s povprečno hitrostjo 7,5-8 vozlov… in mi tak premik ne bi predstavljal znižanja standardov…
Potem pa je tu rezerva še v kajtu in na koncu z generatorjem. Prepričan sem, da poleti ne bi potreboval generatorja…. Pa četudi bi uspel pokasirati dva dneva oblačnosti… več jih pa v kompletu (od maja od septembra) ne dobiš nikoli.
Edit.
Ja, mišljeno je bilo klasični gliserji… ja, tam pa bo fotovoltaika in kajt težko nadomestil masivne kose gusa….
Potem pa dajmo upoštevati potencialno površino za fotovoltaiko. Brez pretiravanja (ob gledanju tistega iz linka) bi lahko vzeli površino 10 x 4 m (pa bi se vsaj pri širini dalo še kaj postoriti). OK, imamo 40 m2 panelov. Gremo na malo boljše in si vzamemo sledeči scenarij. 200W/m2 - 6 ur, 100 W/m2 še 6 ur. Skupaj dobimo 1.800W/h/m2
To zmnožimo s kvadraturo in pridemo na 72kWh. Pa recimo da plujemo z 20kW…. Smo na dobre 3,5 h plovbe brez negativne bilance. Če pa temu dodamo še “jezero” štroma v obliki 285kWh… in plujemo vsak drug dan… pa imamo premike za 7 h. Ob hitrosti 7 vozlov pa smo na slabih 50 miljah….
Če pa so motorji dovolj močni (in accuji dovoljujejo take praznikne tokove) da se katamaran porine do ene 20 vozlov (2 x 150 kW bi moralo zadoščati), pa boš tudi skočil pred kakšno nevihto v zavetje 10 milj stran….
Res mi ne gre v glavo, zakaj obstaja strah pred to tehniko…
Vsaj jaz pa že dlje časa plujem s povprečno hitrostjo 7,5-8 vozlov… in mi tak premik ne bi predstavljal znižanja standardov…
Potem pa je tu rezerva še v kajtu in na koncu z generatorjem. Prepričan sem, da poleti ne bi potreboval generatorja…. Pa četudi bi uspel pokasirati dva dneva oblačnosti… več jih pa v kompletu (od maja od septembra) ne dobiš nikoli.
Edit.
Ja, mišljeno je bilo klasični gliserji… ja, tam pa bo fotovoltaika in kajt težko nadomestil masivne kose gusa….
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti