Točke za dvig barke in namestitev na stojalu

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Mar 05, 2022 15:56

Prvič bom izvajal dvig barke, zato me zanima kako poteka sama procedura.

Na eni od sosednjih jadrnic v marini, vidim nalepke, ki prikazujejo mesta na katerih naj bi potekale gurtne za dvig barke.

Konkretno imam barko Elan31 , pa me zanima ali linije za dvig barke iz vode , operater določi po občutku - izkušnjah?

Ali je smiselno določiti točke za dvig, oziroma kje so praviloma te linije, da je za barko čim bolj optimalno?

Predvidevam, da je še bolj pomembno potem tudi to, na katerih točkah je barka podprta, ko je na stojalu.

Mogoče preveč kompliciram z nepomembnimi vprašanji ????
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Točke za dvig barke in namestitev na stojalu

OdgovorNapisal/-a H2O » So Mar 05, 2022 16:23

Pomembno je, da z gurtno ne zapne osovine.
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » So Mar 05, 2022 17:46

Ko so mi jo meni dvigali so me sprasevali kakšen pogon imam. Pa sem dobil obcčutek da če ne postavim prav da bom jaz kriv za nastalo skodo (marina portorož)...&) Tako da pri tebi ko imas saildrive verjetno pride pas kje drugje kot pri meni... Kot pravi H2O, pomembno da ne zapne pogon! Drugo pa mislim da so kar v redu naredili...
L.p.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Mar 05, 2022 18:20

V navodilih za uporabo je ponavadi skica kjer je narisano kje na plovilu je točka ravnovesja. Gurtni daš na enako razdaljo od točke ravnovesja čimbolj stran kolikor je glede na barko in dvigalo možno in varno. Navadno je gurtna pri motornih nekje na 2/3 od točke ravnovesja do konca barke na krajšem koncu (zadaj) in zrcalno glede na točko na enakem mestu spredaj.

To je za elan 310, ne vem pa če je v smislu teže enaka kot 31. Prav hudo drugačno težišče verjetno ni.

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Mar 05, 2022 18:44

Sliko boka barke na kopnem pokaži žerjavistu, da bo vedel kakšen pogon imaš in kje je, in videl obliko kobilice.
Elan 31 je serijska barka, skoraj bilo katera slika s spleta bo vredu. Poglej, če imaš ograjice, okna, druge točke na istih mestih.
Preveri še kje imaš globinomer in brzinomer. Pas sigurno poškoduje kolešček.
Jadrnica na kopnem stoji na kobilici, stojalo jo samo podpira.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Mar 05, 2022 20:10

Kot si želel, dam še na forum, da bodo videli še ostali - in po mojem nič nepotrebno ne kompliciraš.

Napisal si mi, da je tvoja J&J (nekdanji poltonski International Offshore Rule - IOR razred), ne Humphreys.

Pred sliko je za vsako povezava na podatke na Sailboat data; za J&J po sliki tudi vidim (črtkani del risbe), da sta bili najbrž dve različici, prva s fiksno kobilico in daljšim krmilom, druga z dvižno kobilico ali nečim podobnim in krajšim krmilom. Če je pri tebi kobilica dvižna, bo dobro povprašati, ali (in kako) se barko sme postaviti nanjo, ali bo treba, da jo nese samo stojalo, ali pa bo treba izvedeti še kaj drugega posebnega.

Kdaj predvidevaš poseg? Mislim da vem, koga bi lahko vprašal, če imaš z dvižno in ne bo odgovora že tu...

Še o Elan 310, za katero je našel sliko AEgir, povezava za podatke za primerjavo: klik, klik

Zadeva: Točke za dvig barke in namestitev na stojalu

Videti je, da sta bili dve različnih projektantov; prvo (J&J) so delali ok. 1980, drugo nekje od 2000 dalje; pomembih razlik je nekaj; prva kaže, da ima lahko dvižno kobilico, druga pa fiksno in domnevam, da je tvoja drugega tipa, pri kateri se na stojalu nasloni na kobilico in podpre v štirih točkah.:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Mar 05, 2022 22:43

Imam klasični J&J Letnik 85 s fiksno kobilico, kot je prikazano na sliki. In S-drive pogon.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » So Mar 05, 2022 23:45

Prvi pas pred kobilico, pazi na sonde.
Drugi pas med kobilico in peto, pazi na peto.
Za obe stvari, torej sonda in peta, lahko preveriš v notranosti in preneseš na zunanjost kje se nahajajo.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Mar 06, 2022 08:06

Bom probal še GoPro kamero na palci potopit in si začrtam pozicije na boku
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Ne Mar 06, 2022 08:16

Prepusti te skrbi mojstrom v marini. Z barkami delajo vsak dan. Bodo že vedeli kako dvignit barko.

Lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 06, 2022 16:24

Prepusti te skrbi mojstrom v marini. Z barkami delajo vsak dan. Bodo že vedeli kako dvignit barko.

Lp

Oprosti, in vem, da si dobronameren, ampak s tem se pa nikakor ne strinjam.

Odlično, da je Kovač pred tem opravilom vprašal, in v tej temi tudi dobil odlične odgovore, ki bodo omogočili, da bo upravljalcu dvigala lahko povedal, katere posebnosti njegove barke naj upošteva.

Vsebina te teme lahko pomaga ugotoviti tudi drugim, ki bi morali poskrbeti za dvig katerekoli druge barke, ki je še ne poznajo, kaj bi bilo dobro izvedeti, oziroma treba povedati tistemu, ki jo bo dvigal, pa tudi prepoznati, ali tisti res ve, kaj dela.

Zakaj tako mislim, če koga zanima, pa tule.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Mar 06, 2022 16:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Ne Mar 06, 2022 16:32

Vprašal sem zato, ker sem že slišal, da so barko naslanjali na kobilco in da obstajajo na barki mesta ,ki so primernejša , kot točke podpiranja na stojalu itd..

Ne gre toliko zato da ne bi zaupal, vendar vse časar se lotim najprej preverim, se pozanimam in želim vedet o stvari čim več.

Če gledam kako se stvari izvajajo v moji branži "gradbeništvo", je ogromno enih majstrov ki "obvladajo" svoj posel, na koncu pa popravljajo eden za drugim.... ali drugače, nikomur ne moreš 100% zaupat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Mar 09, 2022 20:36

Nihče ti ni napisal ene zelo pomembne stvari.Noga stojala MORA biti tam,kjer je stena v barki,da ne pride do vdrtine v poliestru in s tem poškodbe laminacije.To se žal dogaja zato,ker imajo v večini marin stojala za manjše barke taka ,da jih po dolžini ne moreš spreminjati,so pa boljša zato,ker kobila obteži stojalo.Večje barke dajo na 2 stojala in pol komot najdejo steno,je pa slabše,ker kobila stoji na tleh in v hudem vetru se barka lahko nagne.Torej noge postavjo naj čim bližje predelnim stenam,pa če se da ne na vodno linijo.
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Sr Mar 09, 2022 23:35

Žerjavist oceni katero stojalo je primerno na podlagi dolžine barke. Na podstavek doda kakšen kos trama ali samo desko, odvisno od dolžine kolbilice in, če ste mu stisnili pivo v žep, da boste, ob primerni višini lažje delali. :wink:
Nato odloži barko s kobilico na to desko, toliko, da opazi, da so se pasi rahlo sprostili. To pomeni, da se je več kot 95% celotne teže že vsedlo na tla. Nato stopi pred barko in preveri, če je kolikor toliko ravna, pogleda jabor, če je navpičen. Ko to štima, prisloni "tace", jih dvigne po potrebi in za finiš zaključi z vijačenjem plošče. Pri tem ne uporabi nobene sile, star zlomljen izvijač, ki gre v lukno vijaka. Ko odmakne oba pasa, še enkrat preveri vsako taco posebej, če ni preveč sedla v barko. Pravilom lahko še malo zategne vsak vijak za par milimetrov.
V takem primeru se ne more zgodit nič slabega in nihče ne išče ojačitev v trupu.
Ob napovedi močnejših vetrov, na večjih jadrnicah, potegnejo dvižnico iz vrha jamborja in jo privežejo na kakšno fiksno točko na tleh.
Tako vsaj delajo v Kopru in Izoli.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 11, 2022 20:25

Bavarko..tole je teorija..Praksa iz prve roke povedano..
Imel sem Šketa zunaj v Izoli..ker so postavili preveč na kobilo in nič gledali na ojačitve v trupu mi je POČILA vezna letev spodaj pod mizo.Popravil sem jo pol,ko je bila barka v vodi,da je kobila visela in ne rinila v trup.Pač Šket je bolj torbasta barka in se je to dogajalo,kobila je tiščala v trup ,ki ni vedno prenesel teh obremenitev.
Sin je na Elan 31 dobil tako strokovno postavitev tace v plastiko,da se je laminat lepo pogreznil
V Portorožu sa veliko in drago barko postavili na 2 stojala in jo še dodatno podprli,kobila pa jasno tu ne obteži stojal in ob močni burji je barko nagnilo,premaknilo stojali toliko,da se je barka NAGNILA za cca 15 stopinj..Kako so vsi skakali pa rajš nebi tu in jo pol dvignili,poravnali ,privezali dodatno in še kaj.težka je pa tud bila kr dovolj verjami in utežno in finančno..
Torej pazljivost je potrebna in vsekakor pivo marinerotu pa tud ni fajn kr preveč hodet po barki pa 5 jih not spat ko je na stojalu pa tko..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti