Vžig

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

piko
Kontraadmiral

Vžig

OdgovorNapisal/-a piko » To Apr 12, 2022 12:02

Pozdravljeni,

Imam Tohatsu 9.8, 2T, letnik 2004. Čoln pa gumenjak 3,4m.
Zaradi zdravstvenih težav motor vedno težje vžem s potegom vrvi.
Mi lahko morda kdo svetuje, če in kako bi se dalo motor vžgati z akumulatorjem. Na gumb.

Hvala in mirno morje,
Piko
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Vžig

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 12, 2022 14:05

Še najlažje bo prodat ta motor in kupit takega z daljinskimi komandami in štarterjem. Ampak boš moral najbrž menjat tudi čoln.
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » To Apr 12, 2022 15:06

H2O napisal/-a:Še najlažje bo prodat ta motor in kupit takega z daljinskimi komandami in štarterjem. Ampak boš moral najbrž menjat tudi čoln.

Žal to ni opcija. Sem imel tak čoln ampak mu nisem več dorasel.
Saj lani mi je še uspelo ročno vžgati motor. Je pa iz leta v leto zame vedno težje.
Zato sprašujem za kakšno drugo možnost.

P
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 12, 2022 15:15

piko napisal/-a:Zato sprašujem za kakšno drugo možnost.

Električni motor...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 12, 2022 16:09

Živjo.Ne poznam tvojih možnosti,zato mal nakladanja.Morda žensko naučit kako se stvari streže,ali morda kakega otroka.Mislim pa da so z električnim vžigom že tudi motorji takih moči,kot imaš sedaj.Da se tudi kaj predelat,ampak ni ravno enostavno dogradit nosilce itd..Torej v enem stavku,če si odvisen od svoje moči in ti nima kdo pomagat,pol poglej za motorjem ki se mu da tovarniško dogradit elektro start kot opcija,ali za drugim motorjem,ki že ima elektro start.Pa dodatna nadloga je teža akuja,ki mora bit vsaj 50 ah po moje in motor mora imeti tudi polnjenje akuja narejeno.Daljinskih komand pa ne boš rabil,bo šlo vozit na ročko.
Te pa spoštujem,da še imaš voljo se zajebavat z navtiko..tud jaz prihajam v leta,ko sopiham ko konj,ko prvlečem gl jadro do vrha..Srečno in pr izbiri mašine in tko.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 12, 2022 17:33

polanc napisal/-a:Te pa spoštujem,da še imaš voljo se zajebavat z navtiko..tud jaz prihajam v leta,ko sopiham ko konj,ko prvlečem gl jadro do vrha..

To je že mal offtopic, ampak ker sva podobne starosti (pa še na isti dan sva rojena :wink: ) priznam, da tudi jaz vedno bolj gledam za mojim letom prijaznimi plovili. Trawlerji se mi zdijo še najbolj primerni za stare prdce 8)

Ali pa še raje cca 7 do 8m dolg čoln z izvenkrmnim motorjem, kabino in vrati, ki ne zahteva dosti vzdrževanja, pa sam lahko plujem in pristajam z njim. Po končani plovbi pa dvignem peto motorja iz vode, zaprem vrata in čao.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 12, 2022 17:51

piko napisal/-a:Zaradi zdravstvenih težav motor vedno težje vžem s potegom vrvi.

Kako pa spraviš 3,4m gumenjak v vodo, če še vžgeš težko?
piko
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a piko » To Apr 12, 2022 18:15

H2O napisal/-a:
piko napisal/-a:Zaradi zdravstvenih težav motor vedno težje vžem s potegom vrvi.

Kako pa spraviš 3,4m gumenjak v vodo, če še vžgeš težko?

TEŽKO!

Še najtežje dam zloženo gumico iz avta na rudlna(in obratno). Motor isto na rudlna. Do morja(20 m) in je samo še za napihniti.

Mene skrbi, da motor ne bi upalil v prvem, tretjem poskusu. Ajde petem. Za več pa bi že rabil nekaj odmora. Pa tudi ne bi šlo v nedogled.

Lani je res lepo vžigal. Vseeno razmišljam o kakšnem bolj sigurnem načinu.

P
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 12, 2022 18:21

Jaz bi na tvojem mestu raje razmišljal o čolnu, ki ga ne bo treba vsakič trogat v vodo. Ker kot sam praviš, je to zate še večji problem, kot vžiganje.
dejmimer
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a dejmimer » To Apr 12, 2022 20:02

Huh, mogoče lahko na svojega dodaš štarter...

https://www.youtube.com/watch?v=XjFMt9GY5to

Tule je eden ki očitno ima elekrtični štart.
Samo moraš vedet, da bo motor še malo težji za prenašat + dodatno akumulator.

Upam, da ti uspe kaj nagruntat

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov