Primerjalno jadranje - vikend turistična "regata"
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Primerjalno jadranje - vikend turistična "regata"
JK Odisej bo to nedeljo na vodi z 4 jadrnicami Fareast28R in J24 z začetniki. Mogoče pa pridemo kaj naokoli pogledat iz Izole. Kdaj pa okvirno začenjate in a je kakšno obveščanje po VHF?
Lure napisal/-a:JK Odisej bo to nedeljo na vodi z 4 jadrnicami Fareast28R in J24 z začetniki. Mogoče pa pridemo kaj naokoli pogledat iz Izole. Kdaj pa okvirno začenjate in a je kakšno obveščanje po VHF?
Vse je čisto stvar dogovora. Jaz sicer nisem planiral to nedeljo da bi šel na vodo, tole me je pa vzpodbudilo, da bi vseeno šel. Pa mogoče s kolegi, če že ne s familijo.
Če še malo pokličem kolege v marini, bi se nas hitro našlo nekaj bark, sem prepričan.
NASA napisal/-a:Nedelja 18.9?
A ti si ZA ?
Sem ZA. Za ziher pa sporočim jutri.
Če se bo jutrišnja napoved zavlekla v nedeljo ne bi rinil na morje.
Če se bo jutrišnja napoved zavlekla v nedeljo ne bi rinil na morje.
Lure napisal/-a:JK Odisej bo to nedeljo na vodi z 4 jadrnicami Fareast28R in J24 z začetniki. Mogoče pa pridemo kaj naokoli pogledat iz Izole. Kdaj pa okvirno začenjate in a je kakšno obveščanje po VHF?
Če bi res prišla ekipa vaših 4-ih jadrnic, potem še jaz, mogoče Nasa in še še moj sosed na pomolu nas je že 7, pol bi se pa verjetno še našel kdo in bi bilo čist cool .
Težko obljubim, ker se bo na koncu vsak skiper sam odločal koliko je sposobna njegova posadka začetnikov. Meni se zdi zanimiva popestritev jadranja in sem zainteresiran.
Glede regatnega polja: prva stranica regate je dobro če je čimbolj v veter. Ponavadi tudi obrate okoli boje delamo tako da je bojo/oznako pustimo na levi in ne na desni kot je na vaši shemi. Zakaj? Zato da je prihod na bojo v veter preferiran na desnih uzdah (ko imaš prednost) in da se ljudem ne splača vrivati tik pred bojo ker z levimi uzdami nimajo nobenih pravic.
Je pa tako da je to regatno polje daleč od idealnega za prevladujoče vetrove (maestral, oz Z in JZ kot jutri) saj bo veter večino časa na polju iz boka, kar pa daje precej manj taktičnih možnosti na polju, saj so to t.i. "konjske dirke" ko greš naravnost do naslednje točke. Bolj idealna postavitev direktno v veter in od vetra da veliko več opcij z orcanjem v veter in kroženjem (gybe) čimbolj v krmo.
Se pa zavedam da je tam malo oznak, ki se jih da izkoristiti za oznake za regato.
Glede regatnega polja: prva stranica regate je dobro če je čimbolj v veter. Ponavadi tudi obrate okoli boje delamo tako da je bojo/oznako pustimo na levi in ne na desni kot je na vaši shemi. Zakaj? Zato da je prihod na bojo v veter preferiran na desnih uzdah (ko imaš prednost) in da se ljudem ne splača vrivati tik pred bojo ker z levimi uzdami nimajo nobenih pravic.
Je pa tako da je to regatno polje daleč od idealnega za prevladujoče vetrove (maestral, oz Z in JZ kot jutri) saj bo veter večino časa na polju iz boka, kar pa daje precej manj taktičnih možnosti na polju, saj so to t.i. "konjske dirke" ko greš naravnost do naslednje točke. Bolj idealna postavitev direktno v veter in od vetra da veliko več opcij z orcanjem v veter in kroženjem (gybe) čimbolj v krmo.
Se pa zavedam da je tam malo oznak, ki se jih da izkoristiti za oznake za regato.
Lure napisal/-a:Težko obljubim, ker se bo na koncu vsak skiper sam odločal koliko je sposobna njegova posadka začetnikov. Meni se zdi zanimiva popestritev jadranja in sem zainteresiran.
Lure@ Kaj pa če obrnemo smer plovbe se rešimo teh zagat?
To bi bila moja prva plovba, kjer bi imel nekoga ob boku in bi lahko opazoval in se čudil zakaj gre njegova barka hitreje
Sam razumem tole regato bolj kot popestritev jadranja po piranskem zalivu in ne športno dirkanje. Je pa sigurno dober občutek, ko vidiš, da ti gre dobro v primerjavi z ostalimi.
Kovač@ jutri bom skoraj sigurno v Portorožu, saj moram rešit pant na oknu. Trenutno je okno samo položeno na okvir in upam, da ni v barki kakšne poplave
Kdaj bi bil štart?
WHF kanal bi bil sigurno dobrodošel
Ja, če obrnemo polje da se gre najprej na Vido in jo pustimo na levi strani smo naredili veliko.
Se zavedam da to ni regata, ampak se mi zdi pomembno izpostavit kako je ma resnih regatah in zakaj (varnost) in je zato smiselno, da že sedaj v začetku delate čimbolj "prav" da potrm ko bo iz tega dogodka nastala naslednja Barcolana ne bo zmede.
Se zavedam da to ni regata, ampak se mi zdi pomembno izpostavit kako je ma resnih regatah in zakaj (varnost) in je zato smiselno, da že sedaj v začetku delate čimbolj "prav" da potrm ko bo iz tega dogodka nastala naslednja Barcolana ne bo zmede.
Kar se tiče obratnih točk , je pač izhodišče, da se lahko uporabijo boje ki so permanentno postavljene.
Absolutno ni namen dirkanje, ampak primerjalni plov od katerega imamo nekaj predvsem začetniki.
In nikomur ni v interesu, da bi se drenjali na štartni liniji .
Jaz niti ne poznam pravil regatiranja, tako da čist v easy.
Jaz dam na tem mestu samo pobudo, zato je zelo zaželjeno , če se zainteresirani oglasite in napišete predloge.
Lahko smo tudi na določeni frekvenci, ampak jaz bi vseeno predlagal fiksno uro za štart ob 12:00.
Glede obratnih točk pa seveda tudi lahko predlagate.
Kakorkoli, meni je bilo nazadnje zeloooooo kul, ko sva bila samo dva. Kaj šele, če se nas zbere 5 , 10 . Jutri npr. vsaj štirje ne bodo mogli zaradi trgatev, je pa drugače interes kot vidim.
Absolutno ni namen dirkanje, ampak primerjalni plov od katerega imamo nekaj predvsem začetniki.
In nikomur ni v interesu, da bi se drenjali na štartni liniji .
Jaz niti ne poznam pravil regatiranja, tako da čist v easy.
Jaz dam na tem mestu samo pobudo, zato je zelo zaželjeno , če se zainteresirani oglasite in napišete predloge.
Lahko smo tudi na določeni frekvenci, ampak jaz bi vseeno predlagal fiksno uro za štart ob 12:00.
Glede obratnih točk pa seveda tudi lahko predlagate.
Kakorkoli, meni je bilo nazadnje zeloooooo kul, ko sva bila samo dva. Kaj šele, če se nas zbere 5 , 10 . Jutri npr. vsaj štirje ne bodo mogli zaradi trgatev, je pa drugače interes kot vidim.
Prva obratna točka bi torej lahko bila zadnja rumena boja v mesečevem zalivu (slika spodaj) , sledi Boja vida in zadnja jugozahodni rob školjčišča v Seči, Cilj - Boja zahodno od Pirana
Štart 12:00
mechanical keyboard tester
Štart 12:00
mechanical keyboard testerRe: Primerjalno jadranje - vikend turistična "regata"
Tako je, še črno spravimo pod streho potem pa bo treba kej potrenirat za barkolano! Naslednja nedelja je moja...
Uživajte jutri, kdorkoli že bo, upam da čimveč pa upam da vas ne bo preveč zeblo
...
Uživajte jutri, kdorkoli že bo, upam da čimveč pa upam da vas ne bo preveč zeblo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov