Jaz sem bil približno na tem koncu - med Biogradom, Smokvico, Žirjem in Tribunjem - dober teden med 8.10. in 16.10 z jadrnico Oceanis 41.1, ki gre tudi na Jabuko. Tedaj so bili vetrovi tam kjer smo pluli večinoma šibkejši od napovedanih - napovedani so namreč pihali v curkih, ki so nas (okrog 10 jadrnic) skoraj vsi zgrešili za nekaj deset NM. Mi smo večino časa jadrali s hitrostmi (ali počasnostmi), ki so bile že približno enake hitrostim vetra; v bistvu je solidno potegnilo (full batten glavno na drugo krajšavo, rol genova na toliko, da so bili monštrini na njej že zviti, večino časa na ok. 6 vozlov brez velikega nagiba jadrnice in tudi z dobrim kotom v veter, posadka tedaj dve upokojenki, od teh ena po prometni nesreči z eno še ne polno uporabno roko, in jaz, starejši od obeh) samo tisto popoldne, ko smo se vračali v Biograd. Vrnili smo se (na jadra do 2 NM pred marino) pred ostalimi, tako da smo lahko pristali v miru, preden je nastala gneča.
Tokrat je na
Windy (ki že kaže tako daleč) prognoza videti podobna - torej veter močnejši v nekaj snopih, vmes ponekod bolj malo, tako da znajo tudi tokrat pri vremenu biti pomembne podrobnosti. Ostali (Slo in Cro Aladin itn.) kažejo podrobne karte le za tri dni, vendar vsi kažejo jugo v četrtek, padavine severno od tam, potem obrat na burjo, torej tudi zelo spremenljivo, kar zadeva veter. Standardna Cro vremenska za Zadar, Šibenik in Split pa je včeraj zvečer napovedovala šibke vetrove in kak dan ali dva tudi opoldansko bonaco - jaz pričakujem za stopnjo več, torej zmerne do močne, viharni se mi pa zdijo tokrat manj verjetni.
Ko ponovno gledam zdaj, kaže za v četrtek (ko bo treba iz Biograda do Vodic) na tem področju jugo, ki slabi (kar utegne pomeniti tudi precej na motor do Vodic, če bo treba biti tam že zvečer ali zgodaj zjutraj, da ne bo zmanjkalo časa z orcanjem križ kraž proti vetru). Za petek in noč po tem kaže da obrne na solidno burjo (če se sme priti šele opoldne, bi to pomenilo prijadrati v Vodice večinoma z vetrom v bok in brez dosti motoriranja).
Od tam po startu proti Jabuki to pomeni veter precej v polkrmo, kar verjetno pomeni genaker; za tem pa po trenutni napovedi obrne na malo bolj od vzhoda in postopno čisto do jugovzhodnika ter postopno slabi do skoraj brezvetrja v soboto opoldne in potem še v noč. Tista vaja z lahnim vetrom izpred nekaj tednov utegne tedaj priti še zelo prav... Potem - spet postopno - obrne na severnik, ki - tudi postopno - pojača do močnega, tako da bo vračanje proti Vodicam verjetno večino časa ostro v veter, ki pa najbrž še ne bo naredil prevelikih valov.
Prideš tudi letos?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...