Menjava ventilov
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Menjava ventilov
Ali je kdo že uporabljal spodnje orodje za menjavo vsisov in ventilov in če, kako se obnese. Hvala.
https://www.osculati.com/en/11165-m-014 ... n-fittings
https://www.osculati.com/en/11165-m-014 ... n-fittings
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Menjava ventilov
Vzameš cca 5mm raven kos inoksa . Na straneh ga pobrusiš, da se prilega v vsis z zunanje strani. V vsisu so namreč zobki prav v ta namen. Nekgo v barki drži matico ti pa od zunaj navijačiš ventil s pomočjo francoskega ključa. Zunanji del vrtim samo do kakšnih 5mm pred koncem, nato pa do konca zategne tisti v barki medtem ko s francozom držim ventil, da se tesnilna masa lepše razporedi.
-
CAR
- Admiral
Nikola T. hvala. Zakaj pa ne vijači celi čas tisti znotraj barke, zakaj samo zadnjih 5mm? Kakšna posebna finta/razlog. Hvala.
Tistih par mm pred koncem je prav da je zunanji del pri miru, da se tesnilna masa lepo zalije in se ne premika več, kar pa NT pravi je to, da tisti ki je v barki ne vidi kaj se zunaj dogaja in konča delo ko mu zunanji pove kdaj zategnit do konca 
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Točno tako kot pravi Alesjo, pa še hitreje gre.
-
CAR
- Admiral
Hvala obema. In baje, da ne smeš pritegniti z neko veliko močjo, da ne izrine sike, in prav tako pravijo, da po kakšni uri ali dve narediš še kakšnega pol obrata, ko sika že malo strdi ?
Jaz sem naredil takole
viewtopic.php?f=2&t=8754&hilit=Ventili&start=240
Dodatno sem zunanjo flančno začasno podložil z 2mm distančnikom tik ob robu, da ima tesnilna masa nekaj debeline in jo ne stisneš čisto na podlago.
Dodatnega četrt obrata, pa zategneš naslednji dan.
Me pa zanima katere tesnilne mase uporabljate?
Prihodnji vikend bom menjal ventile in se odločam med Kentom in Siko. Bolj se nagibam h Kentu.
viewtopic.php?f=2&t=8754&hilit=Ventili&start=240
Dodatno sem zunanjo flančno začasno podložil z 2mm distančnikom tik ob robu, da ima tesnilna masa nekaj debeline in jo ne stisneš čisto na podlago.
Dodatnega četrt obrata, pa zategneš naslednji dan.
Me pa zanima katere tesnilne mase uporabljate?
Prihodnji vikend bom menjal ventile in se odločam med Kentom in Siko. Bolj se nagibam h Kentu.
-
CAR
- Admiral
Super, najlepša hvala. Pa imam vse informacije, ki sem jih potreboval.
Samo v info, da ne boste kupovali teh nastavkov za pridrzati ventil. Navaden vilicast kljuc ravno pase v luknjo in se zatane za ta dva zobka. Zvedel na enem tujem forumu in sem prakticiral ko sem pri sebi menjal ventile.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Jaz imam za vse ventile in za motornj vsis držat narjena orodja0.jSamo,posodim ti jih in se ti ni treba jeb..z izdelavo.primeš ,delaš fertik.
Na koliko časa pa kaj menjate ventile na barki? Pravilno naj bi bilo na 5 let?
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Medeninaste na 5-7 let.
Pravih bronastih nikoli.
PVC na 10 let. True design pravi, da zdržijo dlje ampak sedaj, ko sem imel fizično opravka z njimi bi me bilo pri nizkih temperaturah zelo strah.
Vgradil sem bronaste vstopnike, ventile pa bom menjaval na 5-7 let, ker so navadni za vodo.
Pravih bronastih nikoli.
PVC na 10 let. True design pravi, da zdržijo dlje ampak sedaj, ko sem imel fizično opravka z njimi bi me bilo pri nizkih temperaturah zelo strah.
Vgradil sem bronaste vstopnike, ventile pa bom menjaval na 5-7 let, ker so navadni za vodo.
Zdravo !
Tud jast imam eno vprašanje glede teh ventilov .Leto nazaj sem menjal vse ventile ,kupil pa sem jih v Tramontani . V kopalnici imam tri ventile ,težavo pa imam samo z tavelikim .Težava pa je vtem ,da ta ventil v pol leta tako zagrabi ,da se odlomi osovina v ventilu.Letos marca sem ga ponovno zamenjal in sicer kot relkamacijo ,ki somi jo priznali v Tramontani .Sedaj smo julija pa je že spet zelo trd.Vetili paso medeninasti,zamenjava pa zelo neugodna .Tudi prej so bili enaki ventili .
A aima še kedo takšen problem .
Tud jast imam eno vprašanje glede teh ventilov .Leto nazaj sem menjal vse ventile ,kupil pa sem jih v Tramontani . V kopalnici imam tri ventile ,težavo pa imam samo z tavelikim .Težava pa je vtem ,da ta ventil v pol leta tako zagrabi ,da se odlomi osovina v ventilu.Letos marca sem ga ponovno zamenjal in sicer kot relkamacijo ,ki somi jo priznali v Tramontani .Sedaj smo julija pa je že spet zelo trd.Vetili paso medeninasti,zamenjava pa zelo neugodna .Tudi prej so bili enaki ventili .
A aima še kedo takšen problem .
To preverjeno pomaga.
https://www.youtube.com/watch?v=1h8JutjzaYs
Zadevo lahko prakticiraš tudi, ko je barka v vodi.
Zadevo lahko prakticiraš tudi, ko je barka v vodi.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
-
CAR
- Admiral
Kako ločiš medenino in bron na vpogled pri starih ventilih, ker meni sta obe spojini na vpogled podobni če ne enaki. Hvala.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti