Ker sem na tem področju relativno nov, bi vprašal vas, stare mačke...Poskusil sem z iskalnikom, pa je večina tem na to tematiko že zelo starih, zakonodaja pa se ves čas spreminja...Sem lastnik jadrnice s slovensko registrsko oznako privezano v hrvaški marini. Zanima me, kaj poleg izpita, vpisnega lista in plovnega dovoljenja za tekoče leto, še potrebujem ob izplutju(sprašujem za dokumente, ne opremo plovila)?
- sam
- če so z mano prijatelji(eventuelna crew lista, itd)
- če bi želel plovilo posoditi prijatelju, ki je skiper in da je še kdo na plovilu...skratka, brez mene, samo tretje osebe(je to sploh možno pri fizični osebi ali se to takoj smatra kot črni najem?
Zanima me tudi kako prakticirate oziroma priporočate - vaše izkušnje, glede turistične takse...na plovilu sem dostikrat sam in da plačujem pavšal za celo barko, mi je malo nesmiselno...se da samo za eno osebo in če ostali nimajo, plačajo eventuelno kazen samo oni ali kako je s tem? In če je morda kdo plačal, koliko znaša kazen, če nimaš plačane turistične takse? V marini še nisem slišal, da bi kdo kontroliral, če si samo na vezu...kaj pa na morju?...Nekdo mi je rekel, da samo če prespiš v zalivu, če pluješ, pa da te nihče ne sprašuje...prosim za razjasnitev, glede teh zadev...