Inverter
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Inverter
Prosim za nasvet glede inverterja. Trawler 12,5 m, stari Victron je crknil. Kaj kupiti in kje, mora biti prav za barko ali je lahko katerikoli? Cca 2-3000W.
Hvala za nasvete!
Hvala za nasvete!
Re: Inverter
Napiši vsaj še kaj boš napajal z njim. Pa to, ali imaš 12V ali 24V sistem na barki. 3 kW je kar velika moč za 12V.
motorni
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Koliko močan je bil dosedanji inverter?
Za 3kW je treba imeti kar konkretno izdelano instalacijo.
Pri 12V bo tekel tok 3000W/12V= 250A
Če je tak inverter montiran ZGOLJ 4m od akumulatorjev bo potreben kabel 120mm2 in kljub temu bo na sponkah inverterja napetost padla na 11,6V. Izračun kjer upoštevaš še visoko temperaturo okolice pa izračun pokaže celo 150mm2 potreben presek kabla.
Opiši kaj več glede potreb, saj imam občutek, da ne veš kaj dejansko potrebuješ. Ne pozabi, da imajo inverterji tudi nezanemarljivo porabo v Stby.
Za 3kW je treba imeti kar konkretno izdelano instalacijo.
Pri 12V bo tekel tok 3000W/12V= 250A
Če je tak inverter montiran ZGOLJ 4m od akumulatorjev bo potreben kabel 120mm2 in kljub temu bo na sponkah inverterja napetost padla na 11,6V. Izračun kjer upoštevaš še visoko temperaturo okolice pa izračun pokaže celo 150mm2 potreben presek kabla.
Opiši kaj več glede potreb, saj imam občutek, da ne veš kaj dejansko potrebuješ. Ne pozabi, da imajo inverterji tudi nezanemarljivo porabo v Stby.
To pa mora biti kar konkretna banka akumulatorjev za takšno moč. 
Imam 12 V, akumulatorji so 4je, mislim da po 100Ah. Je bil pa stari inverter v motornem prostoru, cca 2 m od akumulatorjev. Novega bi lahko montiral čisto blizu akumulatorjev, če je to bolj primerno. Namen, raznorazni polnilci, računalnik, TV, DVD predvajalnik, kakšna lučka 220 v in to je to...
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
teodor7 napisal/-a:Imam 12 V, akumulatorji so 4je, mislim da po 100Ah. Je bil pa stari inverter v motornem prostoru, cca 2 m od akumulatorjev. Novega bi lahko montiral čisto blizu akumulatorjev, če je to bolj primerno. Namen, raznorazni polnilci, računalnik, TV, DVD predvajalnik, kakšna lučka 220 v in to je to...
1kW (start do 1,15kW) je vrh glave, samo mora biti obvezno TRUE SINUS. Pošlji mi email na ZS, da ti pošljem ponudbo. MIslim, da imamo 1kW in 1,5kW na zalogi. Boš presenečen nad kvaliteto in ceno. Kjer smo imeli probleme z Mastervolti, ki so crkovali kar po vrstnem redu še posebej 24V smo jih zamenjali s temi in po več letih še vsi do zadnjega delajo BP.
- 1stofficer
- Admiral
Kaksen inverter priporocate za na barko, rabim za ta mal spajkalnik, racunalnik ali podobne male stvari obcasno? Kaksnega prevelikega premozenja zato nebi vlagal v to.
Berem, da so eni cisti sinus in tudi precej drazji, pa ne vem kaj to pomeni. Poleg tega pri enih pise npr 250/500W. Nikol se nisem z njimi ukvarjal in jih ne poznam zato mi ne zamerit osnovnih vprasanj
Accu je 240Ah, 100w solar panel, Victron 15A regulator.
Berem, da so eni cisti sinus in tudi precej drazji, pa ne vem kaj to pomeni. Poleg tega pri enih pise npr 250/500W. Nikol se nisem z njimi ukvarjal in jih ne poznam zato mi ne zamerit osnovnih vprasanj
Accu je 240Ah, 100w solar panel, Victron 15A regulator.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Jaz sem nekaj časa uporabljal najcenejšega iz Hoferja 300/600W, in je delalo za recimo laptop, priključek kar preko cigaretne vtičnice. To seveda ni sinusni, toda za tak namen dela, ker ima laptop praviloma še en napajalnik vmes, ki ponavadi ni občutljiv na sinus, pa spajkalnik najbrž tudi ne rabi sinusa. Se je pa kasneje izkazalo, da recimo kompresorskega ledomata deklariranega na porabo samo 100W se pa ni dalo več poganjat. Uspelo mi je sicer s 1500/3000 W (nesinusni, Amazon 120 Eur), priključeno s kratkimi in debelimi kabli na poln 12V aku, evo tuki post: viewtopic.php?f=4&t=27253&hilit=ledomat . Zdej mam to bol pošteno narjen, pa še 100A varovalka je vmes, pa močnostno stikalo 200A. Enkrat smo gor priklopili tudi fen za lase 1500W in je delalo. Dela tudi fleksarca 600W. Električarji ti bodo svetovali, da rabiš sinusnega, ki so seveda bistveno dražji, evo en Victron 500W za 200 Eur: http://www.kontiki-solar.si/si/victron- ... irect.html. 1200 W sinus je že blizu 500 eur. Pazi: pri 500W teče blizu 50A toka, za kar rabiš debele žice, pa kratko razdaljo. Še to bi omenil, da imajo močnejši inverterji vgrajen ventilator, in brnenje je lahko moteče.1stofficer napisal/-a:Kaksen inverter priporocate za na barko, rabim za ta mal spajkalnik, racunalnik ali podobne male stvari obcasno? Kaksnega prevelikega premozenja zato nebi vlagal v to. Berem, da so eni cisti sinus in tudi precej drazji, pa ne vem kaj to pomeni. Poleg tega pri enih pise npr 250/500W. Nikol se nisem z njimi ukvarjal in jih ne poznam zato mi ne zamerit osnovnih vprasanjAccu je 240Ah, 100w solar panel, Victron 15A regulator.
Navigare vivere est.
Če koga interesira imamo večino časa mi na zalogi.
Poraba na RTB izredno majhna , prav tako je vklop-izklop izredno enostaven preko priloženega stikala..
https://primusmobil.com/izdelek/renogy-inverter-1000w
LpP
Poraba na RTB izredno majhna , prav tako je vklop-izklop izredno enostaven preko priloženega stikala..
LpP
Fiat Justitia ... Some day....
- 1stofficer
- Admiral
primusr napisal/-a:Če koga interesira imamo večino časa mi na zalogi.
LpP
Kaj mislis s prilozenim stikalom?
Kaj je remote nacin, tam na sliki vidim rudi nek kabl z UTP prikljuckom se mi zdi. Imam kak bluetooth ali kaj podobnega nadzor?
Načeloma imajo vsi inverterji stikalo vgrajeno na njem in je vklop le tega malo neroden sploh če je montiran nekje kjer ni ravno pri roki. Ok Lahko narediš posebej vklop preko sklopke .. Tu pa je še priloženo stikalna plošča in UTP kabel in si pripelješ zadevo malo bolj pri roki..
Fiat Justitia ... Some day....
- 1stofficer
- Admiral
Odlocil sem se za sinus 1KW. 100A varovalka s stikalom, kratki 12V drati, na izhodu mam pa kar podaljsek. Vse skupaj je pri akumulatorju pod klopjo. V praksi lepo dela, ceprav kakih hudih obremenitev se nisem obesal gor (racunalnik, spajkalnik, polnilci). Prva mal bolj resna bo poleti ledomat pa morda kak mali sesalec pred tem.
In kaj si nabavil?
Jaz lahko ugotovim, da se tale odreže odlično.
https://www.akumulator.si/izdelek/N6%20 ... -lf-epever
Pri elektriki je teža ponavadi pokazatelj, da je nekaj narejeno robustno -> Teža: 15,64kg
Ne vem če lahko dobiš več kg/W
https://www.akumulator.si/izdelek/N6%20 ... -lf-epever
Pri elektriki je teža ponavadi pokazatelj, da je nekaj narejeno robustno -> Teža: 15,64kg
Ne vem če lahko dobiš več kg/W
https://vodovod-rh.si/
Kdo je na strani
Po forumu brska: Kustos in 5 gostov