Crknil avtopilot Raymarine

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

Crknil avtopilot Raymarine

OdgovorNapisal/-a modro morje » So Jul 29, 2023 13:12

Crknil avtopilot Raymarine. Motorček se zelo težko vrti, morda so zaribali ležaji. A ma kdo kaj takega na lagerju?
Slika
Slika
Navigare vivere est.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Crknil avtopilot Raymarine

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jul 29, 2023 19:37

Dej kako kaplo wd ja v ležaje..morda pomaga
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jul 29, 2023 21:58

Oznako motorja je pametno napisat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Avg 29, 2023 10:47

Oznake motorčka so:
RS-555 SR
Made in China
QD 103912

Zunanji premer motorja 35.8 mm, dolžina 57 mm, zunanji premer zobnika 10.4 mm, premer osi 3.2 mm.
Načeloma se taki motorčki dajo dobit od Kitajcev, samo je tuki še mesingast zobniček, ki je naprešan na os. Z domačo opremo mi zobnika s starega motorčka ni uspelo snet (segreval in vlekel). Harpoon motorčka žal ni mel na zalogi, pa tudi dobava bi se zavlekla. Na koncu sem ga vzel pri HR zastopniku BELCON, kjer je bil na zalogi, in je po pošti prišel že v dveh dneh po naročilu. Cena 130 Eur z davkom in poštnino.
Navigare vivere est.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 29, 2023 13:26

take ali zelo podobne motorje ima polovica kitajskih igračk, dobi se jih praktično vsepovsod. za male denarje.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Avg 29, 2023 13:42

weta napisal/-a:take ali zelo podobne motorje ima polovica kitajskih igračk, dobi se jih praktično vsepovsod. za male denarje.
Res je tako. Problem je v podrobnostih, recimo v točno takem zobniku, kje naj dobim točno tak zobnik, in kako naj ga gor naprešam. Znanje imanje. Da sem pa plačal 10x več, kot so npr. nabavne cene komponent, mi je pa tudi jasno.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 29, 2023 14:21

modro morje napisal/-a:
weta napisal/-a:take ali zelo podobne motorje ima polovica kitajskih igračk, dobi se jih praktično vsepovsod. za male denarje.
Res je tako. Problem je v podrobnostih, recimo v točno takem zobniku, kje naj dobim točno tak zobnik, in kako naj ga gor naprešam. Znanje imanje. Da sem pa plačal 10x več, kot so npr. nabavne cene komponent, mi je pa tudi jasno.

Nekdo iz Kanade se je nekje hvalil da stiska zobnik na 3D printerju. Čas in poštnina predraga, CADa ni hotel poslati/prodati.
Nekoristna informacija, sorry, mogoče pa vseeno komu od nas uspe to sprintat.
EDIT: tale možakar https://www.i3dgear.com/
Je pa takrat odgovoril takole
It’s not possible to print these gears on a home FDM printer. They are too small and are printed using an industrial laser printer in nylon.

The fastest way for you to get them is to order them from Shapeways directly in Finland (I believe). You can order them here:
https://www.shapeways.com/product/K7D4M ... st4000-whe
This should be the quickest. You can select Priority production speed at the time of order.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Avg 29, 2023 14:24

modro morje napisal/-a:

ja, saj vem...ne poznam kako je zobnik gor nataknjen, ali je lepljen, naprešan s toplotnim skrčkom, s kajlo...sem bolj napisal, da se vidi razlike v ceni, ko gre za navtiko ali igračko, čeprav je zadeva v osnovi enaka ali zelo podobna. Seveda je pri avtopilotu tudi vprašanje varnosti in zanesljivosti, koliko se splača kakšne improvizacije delat. to mora vsak sam presodit. včasih se s kakšno stvarjo igramo in improviziramo in iščemo poceni rešitve, na koncu gremo in kupimo original ali novo zadevo:), včasih pa rata tudi kakšna improvizacija.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 29, 2023 14:33

Marchi napisal/-a:Nekdo iz Kanade se je nekje hvalil da stiska zobnik na 3D printerju. Čas in poštnina predraga, CADa ni hotel poslati/prodati.
Nekoristna informacija, sorry, mogoče pa vseeno komu od nas uspe to sprintat.
EDIT: tale možakar https://www.i3dgear.com/
Je pa takrat odgovoril takole

Zdaj vidim, da ima "Free shipping: to EU/UK > $100 US"
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Sep 02, 2023 12:55

Kupiš RS555 motor 12V 6000 rpm in zobnik "metal gear", preštej število zob in izmeri modul. Na aliju bo vse skupaj kakšnih 10 EUR.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov