5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 28, 2023 13:17

CAR napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Kako je s prenocevanjem na S Raba, ma kdo kake izkusnje? Lopar, Ciganka, Rajska? Ali pa kak zaliv tu okoli... gledam veter Rajska odpade, bo bolj jugo

Lahko bolj definiraš kaj te zanima?

Prenocil bi na S Raba danes. Napovedan je jugo, v 888 berem, da je Supetarska obcutljiva na jugo kar mi je malo cudno saj je obrnjena kontra. Zanima me kaksne izkusnje mate s prenocevanjem tu okoli, ce piha jugo.

Trenutno sidran v ciganki
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Jul 28, 2023 14:16

Več verige da bolj amortizira in sidrno jadro na krmi. Ali pa se ne sekiraš.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jul 28, 2023 14:19

Sidrno jadro (anchor sail) ... pred leti je blo nekaj debate, ne poznam pa nikogar, ki bi to probal / imel.

Slika
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 28, 2023 14:47

Ceprav slika ne kaze tako, predvidevam tocno vzdolz barke?

Kaj pa ce bi dal ven kar nekaj kvadratov glavnega in zategnil boom?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 28, 2023 16:20

1stofficer napisal/-a:Ceprav slika ne kaze tako, predvidevam tocno vzdolz barke?

Kaj pa ce bi dal ven kar nekaj kvadratov glavnega in zategnil boom?

:D pri močnem vetru na sidru, je še jambor odveč.

Sicer pa vsaka barka pleše levo, desno, ena bolj druga manj. Verjetno tiste z višjim trupom malo bolj.
In še, na sidru si najvarnejši, če je barka obrnjena s premcem v veter in se prosto prilagaja smeri vetra in mu nudi najmanjši upor. Vez krme na obalo je problematičen ob močnem bočnem vetru.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Jul 28, 2023 18:39

Pomembno je dobro sidro, dovolj ketne in konc debate, vsi drugi pripomočki so odveč ali ti lahko samo sranje naredijo, pa varno sidranje želim.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jul 28, 2023 18:50

1stofficer napisal/-a:Kaj pa ce bi dal ven kar nekaj kvadratov glavnega in zategnil boom?

Nimaš take krajšave, da bi zategnil sam na nekaj m2. Pa površina bi bila preveč v centru barke, ne zadaj.

En zanimiv star zapis:

hrast napisal/-a:Leta 2005 sem na poti v Grčijo prenočeval na otoku Othonoi. Poznan je po tem, da ima zelo pogosto megleno kapo in tudi po tem, da ponoči potegne kar močan veter z njegovega vrha in to po grapi naravnost v pristanišče. Vse nas je gonilo levo in desno, samo nekega Šveda ne, ker je imel na zadnji priponi (štraju) majhno trikotno jadro. No le tega sem si čez dan tudi temeljito ogledal in ob vrnitvi domov, sem od kolega vzel najmanjši flok za elan expres in ga ob prvi priliki tudi potegnil na štraj, rogel pa fiksiral na vsako stran barke. Rezultat je bil neverjeten. Barko, ki se mi je prej gonila levo in desno, skoraj 180 stopinj, sem umiril in njen zamik je bil morda meter levo ali desno. Jadro sem potegnil gor pri vetru nad 20 vozli in vse je bilo čudovito do nekako 38-42 vozlov, ko je postajalo zajemanje vetra z ene ali druge strani (prelet trebuha jadra) preglasno in presunkovito. Od takrat naprej sem spoznal, da je edino primerno dvojno-jadro v obliki klina-pluga, ker tega preleta in glasnega frfotanja ni. Torej, jadro, kot ga ima zgoraj Marjan Tomki na sliki. Pazite pa, da bo vpetje res močno. Ko se gre zares je šale konec.
Sidrno jadro izhaja iz izkušenj kečev ali yawlev, ko so ob močnem vetru na sidrišču, dvignili na zadnjem jamboru, kakšen meter jadra.
Resnično vam priporočam, da si ga omislite, predvsem tisti, ki sidrate v vseh vremenskih razmerah.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Jul 28, 2023 20:48

Zanimivo. Tole bi blo pa za probat...
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » So Jul 29, 2023 13:17

1stofficer napisal/-a:Ce imas mocan veter na sidru in nisi vezan nikamor drugam (eg na obalo) kaj je treba narest, da ti barko pri relativno konstantni smeri vetra ne zvija levo in desno ? Fiksiral sem krmilo vzdolz plovila pa se skozi plese sem in tja
sidrno jadro
Slika
Na sliki ni ravno našponano, ker je malo improvizirano, stari flok od ene male Elanke. Vendar odlično deluje.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 29, 2023 15:17

modro morje napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Ce imas mocan veter na sidru in nisi vezan nikamor drugam (eg na obalo) kaj je treba narest, da ti barko pri relativno konstantni smeri vetra ne zvija levo in desno ? Fiksiral sem krmilo vzdolz plovila pa se skozi plese sem in tja
sidrno jadro
Slika
Na sliki ni ravno našponano, ker je malo improvizirano, stari flok od ene male Elanke. Vendar odlično deluje.

To mas ti gor? Potem morva enkrat malo podebatirat o tem...
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Jul 29, 2023 15:56

Mene fino rola na sidru ker imam samo cca. 1.5t in 7m, ampak se nekako ne sekiram...to samo pomeni, da sidro dobro drzi :mrgreen:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 30, 2023 09:48

1stofficer napisal/-a:
CAR napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Kako je s prenocevanjem na S Raba, ma kdo kake izkusnje? Lopar, Ciganka, Rajska? Ali pa kak zaliv tu okoli... gledam veter Rajska odpade, bo bolj jugo

Lahko bolj definiraš kaj te zanima?

Prenocil bi na S Raba danes. Napovedan je jugo, v 888 berem, da je Supetarska obcutljiva na jugo kar mi je malo cudno saj je obrnjena kontra. Zanima me kaksne izkusnje mate s prenocevanjem tu okoli, ce piha jugo.

Trenutno sidran v ciganki

Prespala sva na sidru v Supetarski na Rabu med otocki, je zelo lepo posebej ob soncnem zahodu. Ponekod sicer trava in mi sidro ni prjelo, a sem nasel v redu mesto po dveh poskusih. Globine so do nekje 10m, je pa treba bit z jadrnico previden, hitro se namrec zna spustit na meter in pol. BoatingHD kar dobro kaze globine in je lepo v pomoc. Guzve ni bilo. Zascita pred jugom je dobra, zunaj je pihalo 10kt in bilo kar vzvalovano, med otocki mirno, vetra skoraj ni bilo vec. Ponoci bonazza. Ne vem pa kako je ce piha dosti vec. 888 namrec, kot sem ze spraseval, pravi, da v hudem jugu tam ni OK.

Slika

Za zakljucek dopista pa so naju v visini Vrbnika na poti nazaj pozdravili se delfini 8)

Slika
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Avg 02, 2023 07:49

Katera razlicica Rocne sidra je za Jadran najbolj optimalna?

1. Rocna Original
2. Vulcan
3. Rocna MkII

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 02, 2023 09:23

1stofficer napisal/-a:Katera razlicica Rocne sidra je za Jadran najbolj optimalna?

1. Rocna Original
2. Vulcan
3. Rocna MkII

Slika

Za Bavario Rocna 1. ali pa 3. Izmeri! Vulcan je za račje kljune.
Jadran ima različno dno, odvisno od zaliva. Beri karte in podatek o morskem dnu in opazuj z očmi. Južni, glibji zalivi so večinoma slabi za sidranje zaradi kamnitega dna, večji "prodniki". V večini zalivov, je po sredini mulj ali milj s travo, ob straneh zaliva pa skale. Dolgi plitki zalivi so muljasti in sidro v glavnem dobro prime. Če nisi siguren, preveri z masko.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Avg 02, 2023 14:05

Marchi napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Katera razlicica Rocne sidra je za Jadran najbolj optimalna?

1. Rocna Original
2. Vulcan
3. Rocna MkII

Slika

Za Bavario Rocna 1. ali pa 3. Izmeri! Vulcan je za račje kljune.
Jadran ima različno dno, odvisno od zaliva. Beri karte in podatek o morskem dnu in opazuj z očmi. Južni, glibji zalivi so večinoma slabi za sidranje zaradi kamnitega dna, večji "prodniki". V večini zalivov, je po sredini mulj ali milj s travo, ob straneh zaliva pa skale. Dolgi plitki zalivi so muljasti in sidro v glavnem dobro prime. Če nisi siguren, preveri z masko.

Hvala, sem videl na slikah ja, da so Vulcani predvsem na račjih kljunih.
Skale so za sidranje tricky in se jim za nočitev izogobam, trava me je pa enkrat že zajebala (pa tut sam sem takrat verjetno kaj zajebal ;) ), plus trenutno sidro v travi preprosto ne prime in moram ponavadi sidranje ponavljat po večkrat. Poleg tega sem tudi opazil, da je trenutno sidro (delta) skoraj vedno na dnu postrani, kar seveda ni dobro. Sem se pa sedaj na hard naučil, da grem vedno takoj po sidranju preverit situacijo z masko...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov