Enkrat poleti smo se namenili iz Lucije proti Trstu, seveda na jadra. malo pred Debelim rtičem zmanjka vetra in vžgem motor. Čez čas pride veter in motor ne gre iz prestave ..kriza, malo strahu, kaj zdaj....obrnem proti domu. Malo pred Piranom ostanemo povsem brez pogona. Še sreča, da je lepo vreme in morje prijazno.
Namontiram pomožni motor in počasi na privez. Vmes še kopanje pri skladišču soli. Ni mi dalo miru kaj bi lahko bilo narobe z pogonom. Gledam okrog menjalnika, nič, ročka v prazno
Čez nekaj mesecev si vzamem čas in odšravfam menjalnik da ugotovim kaj je narobe. Kar na vodi, na privezu. Ko snamem motor in menjalnik, presenečenje, spodaj luža olja

. Prva reakcija; to ne bo nič dobrega

Doma odprem menjalnik ležaji zaribani oz v prafaktorjih, vidim da je spustil semering in je odteklo olje.
[url=https://mojalbum.com/nasa2/sanset-77-sunbeam-25/foto/25485638]

[/url]
Kupim nove ležaje, navadne, pa me kolega poduči, da bi bilo dobro dati kombinirane aksialno-radialne. Ma ne mu rečem, predrago....no čez nekaj dni grem še po tiste...''tazlate''
Vse skupaj sestavim, a še vedno lufta na osovinah za 3 desetinke in vse plava in rožlja.....si rečem to ne bo nikoli več laufalo...
Malo gledam oglase za nov saildrive, a noben ne paše, vse je Volvo.
Najdem en oglas na Njuškalu, kjer se mi zdi, da bi bil menjalnik kar iščem, a kaj ko je na otoku Čiovo...kličem možaka in prvi da gre u Njemačko sledeči mjesac.. in res se dobiva v Zagrebu. Iz avta potegne saildrive z menjalnikom in še eno nogo. Vse je malo obutano, a ko doma začnem razstavljati ugotovim, da to še nikoli ni laufalo, saj je vse konzervirano z nekim aluminijem.

Zdaj sem pa v dilemi ali samo nalijem olje ali vse razstavim v prafaktorje. Menjalnik je notri suh, le neka zaščita na zobnikih in vitalnih delih, da ne rustajo. To se je verjetno 30 let prekladalo po raznih garažah, menjalo lastnike,...
Možak mi je rekel, da je to iz nekega BMW marine program... ki ni dobro zaživel. Baje so vse bloke motorja z brenerjem preluknali, pete pa so znosili iz fabrike.