Kardansko razmišljanje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Kardansko razmišljanje
Ne seri... Ne moreš odmontirat nosilc motorja, pa starga nazaj gor vržt
Tle te nekdo pere... In to na 90°C
Tle te nekdo pere... In to na 90°C
Hvala na razumevanju
ok če si plačal pooblaščeni servis za nosilce naj rešijo še ostalo,verjetno je najcenejše
Živijo!
Ali ste pri centriranju kaj pogledali pravokotnost centrirne osi glede na sedež transom ležaja.
mogoče motor zadaj pri transomu ni v pravi višini. ne poznam volvota.
Poznam pa mercruiser.
Sem imel posedene selenske bloke v zvonu motorja. Pa še dizel motor ki je težji od bencinca.
Sem moral podložiti debelejše fiber podložke kot so originalne da sem lahko lepo scentriral.
Ni poanata da os gre lepo ven in not ampak tudi kot.
Pa še nekaj bi preveril da ni kardan predolg in nasede z koncem ozobja v dno gumi zgloba oziroma vztrajnik motorja.
Ali ste pri centriranju kaj pogledali pravokotnost centrirne osi glede na sedež transom ležaja.
Poznam pa mercruiser.
Sem imel posedene selenske bloke v zvonu motorja. Pa še dizel motor ki je težji od bencinca.
Sem moral podložiti debelejše fiber podložke kot so originalne da sem lahko lepo scentriral.
Pa še nekaj bi preveril da ni kardan predolg in nasede z koncem ozobja v dno gumi zgloba oziroma vztrajnik motorja.
Mato 
Na dolzino tudi jaz sumim, ker sem imel probleme na enem stroju pred leti, ampak ko se je vse skup segrelo. Postal je predolg in nastale so vibracije, ki jih ni noben serviser odkril, sele ko semmprodal stroj, me je kupec klical nazaj.
mato napisal/-a:Živijo!
Poznam pa mercruiser.
Pooblaščeni servis pravi da so zadnji nosilci originalno nastavljeni na fiksno višino in to je izhodišče. S sprednjimi nosilci pa se centrira in to so opravili tako točno, da gre centrirna palica več kot samo lepo not in vn-enako velja za kardan.
Si pa mogoče nek sum le našel, namreč ta na novo zamenjan kardan je po mojih meritvah 0,5 cm daljši kot je bil prejšnji-preverim če nas mogoče to muči (vsi trdijo da ne)! Ampak potem ta druga peta za test s krajšim kardanom nebi tolkla
Wellcraft 2600 Martinique
igorb napisal/-a:ok če si plačal pooblaščeni servis za nosilce naj rešijo še ostalo,verjetno je najcenejše
Se strinjam in to sem tudi sam pričakoval, zaenkrat pa imam le strošek za 1,5 meseca suhega veza, pa še 14 dni zagotovo-seveda to sploh ni malo, pa še dvigalo not in vn ene dvakrat pa motor not in vn...
Wellcraft 2600 Martinique
Ravno sem šel skozi "vibracijsko" šolo zaradi nosilcev motorja.
Fleksibilna visokozmogljiva spojka spojka zelo podobna Vetusovi Bullflex se mi je stresla, ko hje motor prijel. Do kakih 2.500 rpm je šlo mirno, nato pa se je do 3.000 rpm tako streslo, da je hotelo odtrgat krmo. Preveril sem centriranje gredi motorja in grerdi pogona, a vse je bilo v toleranci 0,1 mm in bi moralo iti. Zakopljemo se v diagrame za nosilce in ugotovimo, da imamo premehke nosilce motorja.
Za BravoI pogon so očitno ok, ampak za našega pa dvakrat premehki in, ko je motor dasl od sebe svojih 850 Nm navora jih je deformiral, to pa ga je potegnilo iz centra in sklopka se je stresla. Trenutna rešitev je EMFI emfiplastic 50PU, ki smo ga nasrali po obstoječih nosilcih, da smo jih utrdili. Jeseni jih bomo zamenjali z takimi za 350 kg in bo mir.
Po videnem sodeč sem mnenja, da je za večino težav z tresljaji krivo premalo natančno centriranje motorja na pogon, ali predvsem premehki nosilci, navadno pa kar oboje skupaj.
Fleksibilna visokozmogljiva spojka spojka zelo podobna Vetusovi Bullflex se mi je stresla, ko hje motor prijel. Do kakih 2.500 rpm je šlo mirno, nato pa se je do 3.000 rpm tako streslo, da je hotelo odtrgat krmo. Preveril sem centriranje gredi motorja in grerdi pogona, a vse je bilo v toleranci 0,1 mm in bi moralo iti. Zakopljemo se v diagrame za nosilce in ugotovimo, da imamo premehke nosilce motorja.
Za BravoI pogon so očitno ok, ampak za našega pa dvakrat premehki in, ko je motor dasl od sebe svojih 850 Nm navora jih je deformiral, to pa ga je potegnilo iz centra in sklopka se je stresla. Trenutna rešitev je EMFI emfiplastic 50PU, ki smo ga nasrali po obstoječih nosilcih, da smo jih utrdili. Jeseni jih bomo zamenjali z takimi za 350 kg in bo mir.
Po videnem sodeč sem mnenja, da je za večino težav z tresljaji krivo premalo natančno centriranje motorja na pogon, ali predvsem premehki nosilci, navadno pa kar oboje skupaj.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
SR29 verjetno bo res držalo, da imaš za svojo zverino premehke nosilce. Z mehkejšimi nosilci na jadrnici sem dosegel izjemno tiho delovanje motorja vse do 3500 obratov je pa res, da brez gibljivega spoja aquadriva ne bi šlo in sem imel z "Bullshit" gumi spojkami iste težave kot ti.
Zakaj boš čakal jeseni?
Zakaj boš čakal jeseni?
Tudi pri meni je na vrsti sanacija vibracij na motorju (Volvo MD 2020-B ).
V prostem teku brez vrtenja osi je razmetavalo os propelerja cca. 5mm levo desno (groba ocena gradbenika
)
Naročil sem nove nosilce motorja in upam, da bo pomagalo.
Preveril sem tudi ceno aquadrive vmesnika, ampak mi je 1k€ kar malo preveč.
Če ima kdo opisan postopek menjave teh nosilcev bi bil hvaležen.
V prostem teku brez vrtenja osi je razmetavalo os propelerja cca. 5mm levo desno (groba ocena gradbenika
Naročil sem nove nosilce motorja in upam, da bo pomagalo.
Preveril sem tudi ceno aquadrive vmesnika, ampak mi je 1k€ kar malo preveč.
Če ima kdo opisan postopek menjave teh nosilcev bi bil hvaležen.
Nikola;
Nosilce sem utrdil z to maso in deluje. Jeseni, ko bo čoln spet doma bom imel pri roki vso potrebno orodje in bomo zamenjali nosilce z tršimi.
Ja, verjamem, da lahko z uporabo aquadrive malce pretiravaš in daš mehkejše nosilce, rezultat je pa kot bi mačka predla. Žal pri meni to ne gre, ker mora biti motor čim bolj zadaj. Med vožnjo itak ne čutiš teh finih vibracij motorja, za panulanje pa to ni.
Nosilce sem utrdil z to maso in deluje. Jeseni, ko bo čoln spet doma bom imel pri roki vso potrebno orodje in bomo zamenjali nosilce z tršimi.
Ja, verjamem, da lahko z uporabo aquadrive malce pretiravaš in daš mehkejše nosilce, rezultat je pa kot bi mačka predla. Žal pri meni to ne gre, ker mora biti motor čim bolj zadaj. Med vožnjo itak ne čutiš teh finih vibracij motorja, za panulanje pa to ni.

[img]https://i.postimg.cc/1znn8gVy/20240601-
133323.jpg[/img]

Do tega postopka imam kr rešpekt. A mi lahko poveste kolk časa približno traja menjava teh nosilcev?
@kovač, nosilci so zamenjani hitro. Dalj traja sama priprava in pa centriranje. Sam sem vzel celoten motor ven in je bilo dovolj prostora za zamenjavo.... Prej izmeri približne višine obstoječih in označi pozicijo s flumastrom ker imajo ovalne luknje.. Po zamenjavi pa je treba zadevo scentrirati s pomočjo merilnih lističev na način da med priobnicama ni nobenega lufta...
Nosilci so pritrjeni spodaj z maticami in verjetno je s strani izvrtana luknja za dostop do matic. Cena original nosilcev pa taka, da boli denarnico
.
Nosilci so pritrjeni spodaj z maticami in verjetno je s strani izvrtana luknja za dostop do matic. Cena original nosilcev pa taka, da boli denarnico
Cifra za 4 gumi nosilce originalne je pa ubijalska.
950€
Je kakšna pametna alternativa ??
950€
Kovač napisal/-a:Cifra za 4 gumi nosilce originalne je pa ubijalska.
950€![]()
Moji stari so še v kar dobrem stanju. Če boš rabil, se lahko kaj zmeniva. Pa za vibracije je lahko kriva tudi izrabljena bukola.
[/quote] Pa za vibracije je lahko kriva tudi izrabljena bukola.[/quote]
Ni mi čist logično, ker trese ko se os ne vrti.
Razen če bi med vrtenjem osi, to razjebalo nosilce, oni pa potem ne funkcionirajo ker so bili preterani ... ??
Ni mi čist logično, ker trese ko se os ne vrti.
Razen če bi med vrtenjem osi, to razjebalo nosilce, oni pa potem ne funkcionirajo ker so bili preterani ... ??
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov