Servis kompresorskega hladilnika
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Servis kompresorskega hladilnika
Meni tudi slabo ohlaja že nekaj časa BD35F. Sumim da je notri premalo plina. Je tudi že 19. leto v pogonu.
Kupil sem plin R134a (tak, kot je že notri, glej tehnicni list kompresorja) preko Amazona in priključke za filat plin z manometrom. Na kompresorju je nastavek za polnjenje plina. Nisem pa še probal, ker enostavno nimam časa. Bom sporočil ali bo kaj ratalo.
Kupil sem plin R134a (tak, kot je že notri, glej tehnicni list kompresorja) preko Amazona in priključke za filat plin z manometrom. Na kompresorju je nastavek za polnjenje plina. Nisem pa še probal, ker enostavno nimam časa. Bom sporočil ali bo kaj ratalo.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Nobene spojke, to se vari z autogenom.
Jaz sem imel enega majstra, ki živi nasproti beje, ampak je pred časom prenehal s tem, pa sem ga prosil da me nauči in me je, tako da si jaz sam porihtam te zadeve. Autogen je treba met, bakrene palčke, vakumirko, ventile, manometre in plin.
Bom poslikal, ko bom nasledn sistem rihtal.
Tudi R22 se še vedno dobi, če je volja.
Jaz sem imel enega majstra, ki živi nasproti beje, ampak je pred časom prenehal s tem, pa sem ga prosil da me nauči in me je, tako da si jaz sam porihtam te zadeve. Autogen je treba met, bakrene palčke, vakumirko, ventile, manometre in plin.
Bom poslikal, ko bom nasledn sistem rihtal.
Tudi R22 se še vedno dobi, če je volja.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Danes sem za 10€ kupil v merkurju Beko zmrzovalno omaro, ki "slabo dela".
Odkar so moderni "eko" plini kot je R600a in še to ga je notri za pljunek, je to še kar pogost pojav.
Torej osnovni material je tole:

Najprej je treba na kompresorju odbit tale lulček in spustit ven malenkost plina, ki je še notri:

Po tem je treba, ker je R600a isobutan, vnetljiv plin, improvizirat način za sistem vsaj prbližno zvakumirat, da nebi bilo kakšnih eksplozivnih presenečenj.
V tem primeru sem si pomagal z gumasto cevko.

Po tem sem s pomočjo kisika in acetilena privaril gor nov ventil:

In konkretno zvakumiral sistem:

Po tem je sledilo še malo improviziranja, R600 ima ventil kot plin za kamp kuhalnik.

V vakum sem spustil 52g plina, zaprl z novim zamaškom in prižgal..

Voila, hladi ko nora.

Na enak način se tudi menja kompresorje, uparjalnike, kondenzatorje etc.
Odkar so moderni "eko" plini kot je R600a in še to ga je notri za pljunek, je to še kar pogost pojav.
Torej osnovni material je tole:

Najprej je treba na kompresorju odbit tale lulček in spustit ven malenkost plina, ki je še notri:

Po tem je treba, ker je R600a isobutan, vnetljiv plin, improvizirat način za sistem vsaj prbližno zvakumirat, da nebi bilo kakšnih eksplozivnih presenečenj.
V tem primeru sem si pomagal z gumasto cevko.

Po tem sem s pomočjo kisika in acetilena privaril gor nov ventil:

In konkretno zvakumiral sistem:

Po tem je sledilo še malo improviziranja, R600 ima ventil kot plin za kamp kuhalnik.

V vakum sem spustil 52g plina, zaprl z novim zamaškom in prižgal..

Voila, hladi ko nora.

Na enak način se tudi menja kompresorje, uparjalnike, kondenzatorje etc.
EDO napisal/-a:Meni tudi slabo ohlaja že nekaj časa BD35F. Sumim da je notri premalo plina. Je tudi že 19. leto v pogonu.
Evo, dodal malo plina in hladilnik dela k' šus - bolje, kot takrat, ko je bil nov. Dela je dejansko za 10 minut z vso pripravo. Sem bil prav presenečen kako malo plina je dovolj za tako veliko razliko v hlajenju. 2x dodal plin po 5 sekund z vmesno pavzo 5 minut da se plin razporedi po sistemu. Nekaj časa po dodajanju plina je delovanje kompresorja malo nenavadno (vklapljal se je ventilator) in po ca. 10 minutah se je ustalil. Kompresor se je potem vklapljal vsake 1,5 ure za 10 min., če nisam odpiral hladilnik. Temperatura v hladilniku ca. 5-7 st.C, zunanja temp. do 30 st.C. Že pred časom sem pod hladilno ploščo vgradil mali računalniški ventilator in ga povezal na kompresor, izolacija iz 3 cm debelih vakuumskih panelov (o tem sem pred leti že pisal), volumen ca. 100 L (+-5L).
Nč ne sme bit na začetku nenavadno delovanje.. Kako si to meril na sekunde? Kompresor bo šel v maline če tekočo fazo melje.
Jaz sem si pa komplet Refco profi opremo kupil te dni tako da zdaj mam vse.

Jaz sem si pa komplet Refco profi opremo kupil te dni tako da zdaj mam vse.

- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Tole bi si pa tudi jaz nabavil. Mi lahko sporočiš kje in koliko te je stalo. Hvala vnaprej.
Imam še dve klimi za zrihtat pa me bo tole definitivno koštalo manj kot en obisk serviserja.
Prejšnji teden sem eno klimo 8kW v firmi že zrihtal sam. Zamenjal sem pretočni senzor in obnovil črpalko za vodo, ki ohlajeno vodo poganja v sistemu sobnih izmenjevalcev.
Imam še dve klimi za zrihtat pa me bo tole definitivno koštalo manj kot en obisk serviserja.
Prejšnji teden sem eno klimo 8kW v firmi že zrihtal sam. Zamenjal sem pretočni senzor in obnovil črpalko za vodo, ki ohlajeno vodo poganja v sistemu sobnih izmenjevalcev.
Ebay vse, ca 500€ do carine tam bomo pa vidl kaj bo
Vago sem pa iz francije nabavil, 200€, sam je profi do 110kg in 2 grama resolucija. Popizdeval sem z osebnimi tehtnicami ker se ugašajo, eno bizerbo sem kupil, je sam do 15kg, skratka nikakor se nisem zboril s temi tehtnicami, tole je pa profi zadeva in je prav užitek s tem delat.
Tole sem še kupil danes zdej pa še nekaj T kosov in ventilčkov in sem opremljen bolj kot marsikakšen pro.

Tole sem še kupil danes zdej pa še nekaj T kosov in ventilčkov in sem opremljen bolj kot marsikakšen pro.

EDO napisal/-a:EDO napisal/-a:Meni tudi slabo ohlaja že nekaj časa BD35F. Sumim da je notri premalo plina. Je tudi že 19. leto v pogonu.
Evo, dodal malo plina in hladilnik dela k' šus - bolje, kot takrat, ko je bil nov. Dela je dejansko za 10 minut z vso pripravo. Sem bil prav presenečen kako malo plina je dovolj za tako veliko razliko v hlajenju. 2x dodal plin po 5 sekund z vmesno pavzo 5 minut da se plin razporedi po sistemu. Nekaj časa po dodajanju plina je delovanje kompresorja malo nenavadno (vklapljal se je ventilator) in po ca. 10 minutah se je ustalil. Kompresor se je potem vklapljal vsake 1,5 ure za 10 min., če nisam odpiral hladilnik. Temperatura v hladilniku ca. 5-7 st.C, zunanja temp. do 30 st.C.
Kako se pa ta priprava priključi?
Kolikor sem do sedaj raziskoval, dopolnjevanje deluje če sistem ni čisto prazen, drugače pa je potrebno najprej vzpostaviti vakuum in šele nato polniti. Ali lahko povzročim kakšno škodo, če bi samo dopolnjeval brez vakuumiranja?
Edo, lahko še kakšen link ali pa sliko od opreme?
Meni je ravno ta vikend zaštrajkal hladilnik. Kompresor sela na polno, izparilnik pa topel. Po vsem prebranem do zdaj je spustil plin
Hladilnik je Isoterm, uprablja plin R134a.
A cevke pa lotaš s srebrovim lotom?
motorni
Z autogenom in palčkami za varit baker. Mislim da je srebro not ja.
Tadejko napisal/-a:EDO napisal/-a:EDO napisal/-a:Meni tudi slabo ohlaja že nekaj časa BD35F. Sumim da je notri premalo plina. Je tudi že 19. leto v pogonu.
Evo, dodal malo plina in hladilnik dela k' šus - bolje, kot takrat, ko je bil nov. Dela je dejansko za 10 minut z vso pripravo. Sem bil prav presenečen kako malo plina je dovolj za tako veliko razliko v hlajenju. 2x dodal plin po 5 sekund z vmesno pavzo 5 minut da se plin razporedi po sistemu. Nekaj časa po dodajanju plina je delovanje kompresorja malo nenavadno (vklapljal se je ventilator) in po ca. 10 minutah se je ustalil. Kompresor se je potem vklapljal vsake 1,5 ure za 10 min., če nisam odpiral hladilnik. Temperatura v hladilniku ca. 5-7 st.C, zunanja temp. do 30 st.C.
Kako se pa ta priprava priključi?
Kolikor sem do sedaj raziskoval, dopolnjevanje deluje če sistem ni čisto prazen, drugače pa je potrebno najprej vzpostaviti vakuum in šele nato polniti. Ali lahko povzročim kakšno škodo, če bi samo dopolnjeval brez vakuumiranja?
Edo, lahko še kakšen link ali pa sliko od opreme?
Meni je ravno ta vikend zaštrajkal hladilnik. Kompresor sela na polno, izparilnik pa topel. Po vsem prebranem do zdaj je spustil plin
Hladilnik je Isoterm, uprablja plin R134a.
Na kompresorju je nastavek za polnjenje podoben ventilu na zracnici kolesa. Če plina manjka veliko je vsekakor treba najprej zvakumirat cel sistem. Če je naenkrat slabo začel delat najbrž nekje pušča. To se reši tako, da se pri polnjenju doda prej v cev s katero polniš ena taka rumena tekočina, ki zamaši luknjo. Lahko kupiš skupaj s plinom in cevmi za polnhenje. Bom poslikal, ko bom naslednjič na barki.
Rad bi obudil temo "servisiranje hladilnika", ker bi sam dopolnil kompresor BD35F s plinom 134a.
Torej "Edo" bi lahko napisal kaj si za postopek do-polnitve kupil na Amazonu, ponudbe je ogromno in tvoja izkušnja bi bila velika pomoč (lahko tudi na ZP).
Torej "Edo" bi lahko napisal kaj si za postopek do-polnitve kupil na Amazonu, ponudbe je ogromno in tvoja izkušnja bi bila velika pomoč (lahko tudi na ZP).
Novejši hadilniki praviloma nimajo ventilčkov. Cevko je treba odbit in gor privarit ventilček. Pa če na pamet polniš je hitro preveč. Pol kompresor namesto plina stiska tekočino česar dolgo ne bo počel.
Če ne druzga plin spust ven pa zvagaj piksno in polni počasi tolk gramov kot piše na nalepki.
Razn če ti je vseen pol pa kr gas odokativno.
Če ne druzga plin spust ven pa zvagaj piksno in polni počasi tolk gramov kot piše na nalepki.
Razn če ti je vseen pol pa kr gas odokativno.
Edo ,če ti je še kaj plina ostalo,bi se priporočal, da enkrat še v moj kompresor pihneva mal..tudi slabo hladi in se veliko vklaplja..včasih na 15 minut.
Hvala @AEgir moj je star 24 let in peša, vendar solidno vzdrževanje se pozna in še deluje, ventilček za polnjenja pa ima. Predvidevam, da je v tej starosti pametneje kupiti nov kompresor ali celo kar nov hladilnik ampak potem bom moral razdreti spodnji del kuhinje. Voljo za delo bi morda še našel, ampak velike težave bi me čakale z vezano ploščo in fineline tik furnirjem... (da ne dolgovezim, imam slabe izkušnje z iskanjem furnirja in še slabše z mizarjem, ki je furniral).
Upam, da bi mu s polnitvijo podaljšal delovni staž in ker tovrstnih izkušenj nimam, nabiram informacije, da pretehtam ali sam ali mojster. Raziskujem kaj vse potrebujem za enkratno uporabo, ter plin in seveda postopek (znanje).
Preko poletja nisem naštudiral "sam svoj mojster" niti uspel povezati prostega časa mojstra na obali in svojega, do naslednje sezone to ne bo problem
Upam, da bi mu s polnitvijo podaljšal delovni staž in ker tovrstnih izkušenj nimam, nabiram informacije, da pretehtam ali sam ali mojster. Raziskujem kaj vse potrebujem za enkratno uporabo, ter plin in seveda postopek (znanje).
Preko poletja nisem naštudiral "sam svoj mojster" niti uspel povezati prostega časa mojstra na obali in svojega, do naslednje sezone to ne bo problem
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov