Separator vode - Suzuki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
darac44
Višji štabni vodnik

Separator vode - Suzuki

OdgovorNapisal/-a darac44 » Sr Avg 14, 2024 10:23

Zdravo morjeplovci. Imam (manjšo?) težavo z vodo v gorivu. Letos po parkratnem tankanju na Murterju in Jezerih se mi je prižgal alarm za vodo v gorivu. Po vožnji cca. 1h do domače marine sem spraznil vodo iz zunanjega separatorja in notranjega separatorja na motorju kjer je senzor za vodo. Nekaj vode se je nabralo a nisem posvečal preveč pozornosti težavi, ker notranjega separatorja s senzorjem nisem niti praznil in je vode morda ostalo nekaj še od prej.

Po ponovnem tankanju pol rezervoarja (60-70litrov) v marini Jezera se je po cca. 6-7 urah vožnje zopet prižgal alarm za vodo v gorivu. Tokrat iz zunanjega separatorja ni prišlo nič vode ven le spraznil sem jo na notranjem, kjer je senzor javil, da je šalčka polna. Po alarmiranju je čoln šel ven iz vode in motor razen spiranja ni več bil prižigan.

Na suhem sem pogledal zunanji separator vode in je bila šalčka polna mešanice vode/goriva (glej sliko). Je možno, da je separator fuč? Kakšna je možnost, da je nastala kakšna škoda na motorju zaradi tega (max 1-1,5h vožnje ob alarmu) in ali je nujno pregledati šobe? Predvidevam, da je nujno tudi, da spraznim rezervoar in ga očistim saj je zgleda kontaminacija prevelika. Ni mi tudi jasno ne, od kod toliko vode v gorivu. Nekaj možnosti dajem temu, da lahko pride skozi čep in odušnik od goriva saj, ko greš moker na čoln iz morja, greš direktno čez ta dva... ampak to pomeni tudi, da bi ob dežju bil rezervoar poln vode, kar pa dvomim.

Pozna kdo kakšnega serviserja za Suzukije v Pirovcu, Vodicah, na Murterju oz. nekje v okolici, ki bi naredil servis na motorju na dry docku v Pirovcu?

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Separator vode - Suzuki

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 14, 2024 12:19

Kako pa vidiš da je na sliki mešanica vode in goriva? Bencin se ne meša z vodo tako da to je možno samo ob fizičnem mešanju ko pa se umiri pa pade voda dol in tist rdeč obroček plava na vodi.

Separator je fuč če pušča. Sicer je to samo šalca in ne more bit fuč. Gravitacija dela separacijo.

Te navtične pumpe velikokrat prodajo vodo za bencin, to jim je nek hobi zgleda.

Na zadnje ko se je meni to dogajalo sem vse potegnil iz tanka in šenkal 3x 20L enemu hrvatu na pumpi. Je bil vesel kot radio, celo do te mere da so pršl policaji pogledat kaj se dogaja. :)

Od takrat tankam na avto pumpi v kante in pol v čoln, če se le da.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
darac44
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a darac44 » Sr Avg 14, 2024 12:43

AEgir napisal/-a:Kako pa vidiš da je na sliki mešanica vode in goriva? Bencin se ne meša z vodo tako da to je možno samo ob fizičnem mešanju ko pa se umiri pa pade voda dol in tist rdeč obroček plava na vodi.

Separator je fuč če pušča. Sicer je to samo šalca in ne more bit fuč. Gravitacija dela separacijo.

Te navtične pumpe velikokrat prodajo vodo za bencin, to jim je nek hobi zgleda.

Na zadnje ko se je meni to dogajalo sem vse potegnil iz tanka in šenkal 3x 20L enemu hrvatu na pumpi. Je bil vesel kot radio, celo do te mere da so pršl policaji pogledat kaj se dogaja. :)

Od takrat tankam na avto pumpi v kante in pol v čoln, če se le da.

Glede na svetlost tekočine je tole v šalčki mešanca, je pa res da je slika nastala kmalu po tem ko smo čoln vlekli ven po rampi tak da možno, da se je malo "premučkalo" vse skupaj. Razumem, da fizika naredi svoje in loči vodo ampak kako hudiča je potem voda prišla do motorja mimo separatorja v 5-6 urah delovanja in nafilala šalčko v motorju do te mere, da je začel piskat?

Misliš, da bi bilo potrebno strokovno pogledat motor (šobe), al malo preveč paničarim :lol: ?

Kje si ponavadi tankal, ko si bil v tisnem na dopustu?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 14, 2024 13:20

Jezera. Ampak rab je isto pa še kje verjetno.

Iz slike jaz ne vidim bele tekočine.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov