prevoz plovila
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: prevoz plovila
Jaz ga imam v Tesli in na čolnu.
z obema zelo zadovoljen. Noben pa ni idealen oz. ne vozi kot človek.
Kaj imaš za pričakovati na morju si pa že sam napisal (da od istre do Hvara pijan leži v kajuti). Verjetno se kak podoben najde tudi na motornjaku.
Jaz AP uporabljam verjetno vsaj 50% plovbe, ampak sem 99% za krmilom in 0.0 alk.
z obema zelo zadovoljen. Noben pa ni idealen oz. ne vozi kot človek.
Kaj imaš za pričakovati na morju si pa že sam napisal (da od istre do Hvara pijan leži v kajuti). Verjetno se kak podoben najde tudi na motornjaku.
Jaz AP uporabljam verjetno vsaj 50% plovbe, ampak sem 99% za krmilom in 0.0 alk.
-
Panty Dropper
- Višji štabni praporščak
Kot sem že prej napisal, sem vedno za krmilom in spremljam plovbo kadar uporabljam AP. Uporabljam ga večino časa. Najbolj prav pride v valovih ali bočnem vetru, ker ti lepo drži smer.
Če je potrebno nujno spremeniti smer, samo hitro obrneš krmilo in prevzameš nadzor.
Če je potrebno nujno spremeniti smer, samo hitro obrneš krmilo in prevzameš nadzor.
Morda bo večini smešno, samo AP je ena od stvari, ki spremene ( normalnemu ) popolnoma komoditeto vožnje.
Na 6m škafu , lahko v miru trollaš za zobatca, sediš za volanom in ješkaš parangal pa gre še vedno proti pošti, drži smer na val in tok da nisi čisto moker ker lih ni jahta ...itd dalo bi se dolgo naštevati.
Če cukneš volan ker zagledaš bojo pred seboj , (da ravno štrika ne pobereš) pa ti takoj sam preda komande brez da iščeš knofe po tabloju.
Za večje škafe pa je AP za slabo vreme in resno sranje bolj pameten in varen od tvoje roke, sploh če je res nekaj vala in vetra.,.. več vam lahko iz svojih izkušenj točno o tej temi pove tudi Nikola.
btw. odzivnost in hitrost na krmilu se da štelat , za tiste ki niste vedeli morda.
AP = mornar na barki ( ali še ene roke če jih znaš uporabljat po pameti)
lpp
Na 6m škafu , lahko v miru trollaš za zobatca, sediš za volanom in ješkaš parangal pa gre še vedno proti pošti, drži smer na val in tok da nisi čisto moker ker lih ni jahta ...itd dalo bi se dolgo naštevati.
Če cukneš volan ker zagledaš bojo pred seboj , (da ravno štrika ne pobereš) pa ti takoj sam preda komande brez da iščeš knofe po tabloju.
Za večje škafe pa je AP za slabo vreme in resno sranje bolj pameten in varen od tvoje roke, sploh če je res nekaj vala in vetra.,.. več vam lahko iz svojih izkušenj točno o tej temi pove tudi Nikola.
btw. odzivnost in hitrost na krmilu se da štelat , za tiste ki niste vedeli morda.
AP = mornar na barki ( ali še ene roke če jih znaš uporabljat po pameti)
lpp
pojdi se z bikom bost!
Ok, izvedel sem svoje, hvala.
- 1stofficer
- Admiral
AP je za solo jadranje, ali če med dodatno posadko ni jadranja veščih rok, praktično nepogrešljiv. Plus seveda relacijske vožnje in v podporo drugim aktivnostim ko ti preprosto zmanjak rok. No ali pa nenazadnje za gušt, da v miru spiješ mrzu špricer ali kofe 
Je pa res zgolj orodje in pomočnik, kapitan mora vsaj z enim očesom vedno nadzirat smer plovbe in situacijo okoli sebe.
Je pa res zgolj orodje in pomočnik, kapitan mora vsaj z enim očesom vedno nadzirat smer plovbe in situacijo okoli sebe.
Prevoz plovila od točke do točke. 
Jaz imam simrad avtopilota in lahko narišem ruto ali pa autoroute in sledi ter zavija brez problema. Na volan lahko vedno obrneš ker je volan ena od dveh hidravličnih pump. Avtopilot bo popravljal ampak v neki sili se odmota brez problema.
Sam vozim ene 80% na avtopilotu zato ker če na roke odrintaš 100Nm v enem dnevu si ko cunja, na ap pa je užitek. Tudi črte čez morje vlečem kot z ravnilom. Vrhunsko.
Kar bi rad še imel je 4G wideband radar in Flir kamero.
Sam vozim ene 80% na avtopilotu zato ker če na roke odrintaš 100Nm v enem dnevu si ko cunja, na ap pa je užitek. Tudi črte čez morje vlečem kot z ravnilom. Vrhunsko.
Kar bi rad še imel je 4G wideband radar in Flir kamero.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
AEgir napisal/-a:Jaz imam simrad avtopilota in lahko narišem ruto ali pa autoroute in sledi ter zavija brez problema. Na volan lahko vedno obrneš ker je volan ena od dveh hidravličnih pump. Avtopilot bo popravljal ampak v neki sili se odmota brez problema.
Kot je bilo že napisano, imeti moraš vgrajen senzor pretoka. Garmin to imenuje "Shaddow drive". Ko le ta zazna da vrtiš volan, za tisti čas izklopi avtopilota oziroma ga da v mode Shaddow drive. torej ne reagira. Ko ti prenehaš z vrtenjem se pilot vklopi po nekem času nazaj.
Mato 
Jaz z rpu80 pumpo, ki je dimenzionirana za barke do 35 feetov ne rabim shaddow drive, ker lahko z volanom hitreje črpam olje kot ga lahko pumpa in zato ker je to hidravlika lahko zavijam z volanom med delovanjem avtopilota.
Seveda on smer sproti popravlja če se ga ne izklopi ampak za neke zasilne trenutke je to več kot zadosti.
Se mi zdi da marsikdo tle ne razume kako deluje hidravlični sistem z dvema vzporednima pumpama.
Tako da pri klasičnem vzporednem hidro avtopilotu je ta senzor super prodajna točka za nekoga, ki zadev ne pozna. To bi si pa ja želel met, ne, saj gre ja za varnost. V resnici pa je popolnoma nepotrebna navlaka.
Seveda on smer sproti popravlja če se ga ne izklopi ampak za neke zasilne trenutke je to več kot zadosti.
Se mi zdi da marsikdo tle ne razume kako deluje hidravlični sistem z dvema vzporednima pumpama.
Tako da pri klasičnem vzporednem hidro avtopilotu je ta senzor super prodajna točka za nekoga, ki zadev ne pozna. To bi si pa ja želel met, ne, saj gre ja za varnost. V resnici pa je popolnoma nepotrebna navlaka.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Jaz z rpu80 pumpo, ki je dimenzionirana za barke do 35 feetov ne rabim shaddow drive, ker lahko z volanom hitreje črpam olje kot ga lahko pumpa in zato ker je to hidravlika lahko zavijam z volanom med delovanjem avtopilota.
amen.
Xilinx Vivado HLx trainee
kasaudio napisal/-a:Jaz z rpu80 pumpo, ki je dimenzionirana za barke do 35 feetov ne rabim shaddow drive, ker lahko z volanom hitreje črpam olje kot ga lahko pumpa in zato ker je to hidravlika lahko zavijam z volanom med delovanjem avtopilota.
amen.
Tukaj naj pa vsak govori zase. Imam vse na barki in dobro vem kako je, če ti vrtiš krmilo v desno plovilo pa še vedno pelje v začrtano smer
Glede varnosti je varianta brez avtomatskega izklopa zelo NEVARNA ob potrebnih hitrih reakcijah.
z letom mislim da 2023 je tudi prepovedano, da avtopilot pelje po začrtani ruti. Lahko smo drži smer.
Če boste kupovali nove avtopilote imajo to onemogočeno, oziroma vam pooblaščen serviser to ne bo omogočil.
Mato 
Črpalka avtopilota mora biti ustrezno švoh da jo z volanom premagaš in seveda dovolj močna da opravlja poslanstvo.
Na koncu pa seveda priznam da je izklop tudi potreben.
Na koncu pa seveda priznam da je izklop tudi potreben.
Xilinx Vivado HLx trainee
Ali kdo uporablja avtopilota za ribičijo, da si naredi track na določenem predelu, da mu AP fura čoln po določeni globini/trasi?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov