Smart Home

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Smart Home

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Jun 27, 2024 16:50

Sem koncno nabavil nekaj kosov. Flood + temp senzor bom dal na barko na wifi. Temp Hum meter bom probal dat v Home omrezje Xiaomi k ga mam v stanovanju le da ne vem ce ga bo sprejelo, sicer bo dobrodosel tudi na barki. Vzel sem se kontroler, ki pa ga bo treba nastudirat. Kot berem se napaja prek USB ali 12V. Ima 2 rele izhoda, 1 digitalni vhod, 2 analogna vhoda (meri 0-30V, in en digitalni count). Kontroler je mozno tut skriptirat, torej so moznosti neomejene. Vse dosegljivo prek wifi na daljavo.

Morm se samo se lotit zadeve. Ima kdo izkusnje s tem kontrolerjem?

https://www.shelly.si/si/wifi-releji/95 ... 65710.html
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 06, 2024 12:00

Pozna kdo Shelly aplikacijo in kako se konfigurira povezave s senzorji?

V app sem dodal flood in temp senzor. Zdaj ju vidim v aplikaciji ampak za oba pise, da sta ofline. Kaj je treba narest? Kako se ju doda v cloud? Nobene opcije za to ne vidim nikjer
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 08, 2024 18:04

Zrihtal. Treba je bilo narest update firmware, zdej mi lepo dela flood alarm senzor in merilec temperature v kaluzi. Dodal bom se senzor vlage in temperature ter pritiska za ven pa me zanima kam na jadrnici priporocate da bi ga dal, da bi za zunaj kazal kolkor toliko prav?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jul 08, 2024 18:07

A povezan si pa na wifi od marine al imaš kako gsm napravo s hot spotom? Oz. kako ti Shelly senzor + hub komunicira navzven?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 08, 2024 18:44

Grega295 napisal/-a:A povezan si pa na wifi od marine al imaš kako gsm napravo s hot spotom? Oz. kako ti Shelly senzor + hub komunicira navzven?

En LTE rutercek imam in SIM od A1 za 'ladijski' internet. Gor imam vse instrumente in senzorje, nekateri, kot recimo Shelly, komunicirajo tudi navzven.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jul 08, 2024 19:33

Gledam malo LTE routerje, pa vidim, da imajo baterije okoli 2000 mAh, ki zdržijo do 8-10 ur.
Imaš router priklopljen na servisni aku tudi ko nisi na barki oz. kako bi dosegel, da je wifi npr. cel teden na voljo?
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » To Jul 09, 2024 11:30

Jaz imam LTE router priklopljen direkno na baterijo. Ima 12V priključek, tako da sem dodal samo kabel z varovalko. Kuri pa zelo malo.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 09, 2024 20:51

Grega295 napisal/-a:Gledam malo LTE routerje, pa vidim, da imajo baterije okoli 2000 mAh, ki zdržijo do 8-10 ur.
Imaš router priklopljen na servisni aku tudi ko nisi na barki oz. kako bi dosegel, da je wifi npr. cel teden na voljo?

Ja seveda. Ves čas mora LTE bit prikljucen na napajanje.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jul 09, 2024 23:25

Tale bo v redu al rajš kakega drugega?
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... 200-4g-lte
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jul 09, 2024 23:51

Grega295 napisal/-a:Tale bo v redu al rajš kakega drugega?
https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik ... 200-4g-lte

Js mam neki pobobnega (se splaca vzet eno poznano znamko), le da sem ga dobil iz Aliexpressa pol ceneje. Je pa res, da zdaj racunajo carino po novem, za vsak znesek, tudi najmanjsi
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jul 10, 2024 10:34

Jaz imam enega mikrotika, ki ga lahko komu podarim za 6pack. Ima tudi moźnost zunanje antene in je za LTE super. Sem pa trenutno na morju, tako da bolj avgusta...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Sep 14, 2024 18:01

Malo se zabavam s Shelly senzorji na barki, zaenkrat imam tole: temparatura, vlaga zunaj znotraj, temperatura in alarm vode v kaluzi, LED RGB in dimmer, gumb za nadzor nekaterih funkcij. Vse je na app, seveda dostopno prek interneta.

Imam pa še en kontroler na katerega lahko obesiš temp senzorje npr za motor ipd, vklop naprav, ima digitalni in analogni vhod, voltmeter, da se celo neke skripte pisat za razlicne use case. To prek zime pride na vrsto. Žal pa nimajo kamere, bi prišla prav.

Slika
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » Ne Sep 15, 2024 13:03

S "smart home" sem si v dveh desetletjih nabral kar nekaj izkušenj. Od video nadzora prikolice na pavšalu, do nadzora barke (NMEA, IP kamera, analogni signali z barke, merjenje porabe goriva, AlbaCombi) in upravljanja doma - domofona, grelnih naprav, domače nadzorne kamere, toplotne črpalke in raznih drugih naprav, z integracijo raznoraznih senzorjev.

Na tem področju je glavni problem zelo počasno in mučno oblikovanje odprtega globalnega standarda medsebojne povezljivosti. V interesu proizvajalcev je seveda, da z zaprtimi sistemi stranke vežejo nase, saj ko se odločiš za njihov sistem upravljanja ali kupiš napravo takega ponudnika, si v glavnem vezan oziroma omejen na nakup njegovih senzorjev in aktuatorjev ter uporabo njegovega (v zadnjem času predvsem spletnega) sistema za avtomatizacijo. Mnogo proizvajalcev sicer deklarira povezljivost svojega sistema ali naprav navzven, vendar je v večini primerov takšna povezljivost zelo omejena.

Naslednji problem je posredovanje podatkov v oblak in krmiljenje sistema preko rešitev v oblaku. Tu je še manjši problem to, da morajo biti naprave stalno online - zaradi česar je npr. tak sistem po moje povsem neuporaben za navtiko. Večja težava je v tem, da si v celoti odvisen od ponudnika storitve v oblaku (v večini primerov je to kakšen Kitajec). On zbira vse tvoje podatke, on upravlja tvoje naprave, in ko svojo storitev iz kakršnegakoli razloga ugasne, so tvoje naprave samo še za v smeti. Vezan si na uporabo mobilne aplikacije, ki jo proizvajelec čez čas neha posodabljat in ob zamenjavi svojega telefona naenkrat ne moreš več upravljat sistema. Zgodi se tudi, da Google in Apple mobilno aplikacijo zaradi pomankljive varnosti vržeta iz svojih tržnic.

Vse to sem dal skozi, zato se načrtovanja novega sistema za upravljanje barke in avtodoma sedaj lotevam drugače. Zagotovo je napačen pristop ta, da se za sistem odločiš ker je naprava poceni, ali pa ker ti sistem ponuja prodajalec za prvim vogalom. Edini pravi pristop je lasten home automation strežnik, ki je z odprtim standardom povezljiv s čim večjim številom naprav.

Primerna rešitev je Home Assistant ki ga lahko inštaliraš na Raspberry Pi, dobi pa se pripravljen strežnik od 99$ naprej. https://www.home-assistant.io/
Na voljo je na tisoče naprav, ki jih lahko povežeš v sistem. Proizvajalcev, ki podpirajo Home Assistant je v tem trenutku skoraj 3000. https://www.home-assistant.io/integrations/#all
Kofi
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Sep 17, 2024 10:20

@Kofi

Se kar strinjam, ravno se soocam z nekompatibilnostjo med razlicnimi vendorji sicer deklariranih standardov. Na primer, Xiaomi hub2 ne morem prepricat, da sprejme zunanji senzor za THP pa da ga j... svojega, ki ga iscem za ven nimajo, nekateri (aqara) oglasujejo, da so povezljivi s Xiaomi. Oba imata standard ZigBee 3.0, pa se vseeno ne marata. Pa to ni neka cheap roba, sicer ostali senzorji oz Smart Home celoten setup dela super.

Na barki pa sestavljam Shelly in dela lepo, je kar doteran, ni drag, je precej fleksibilen, sam mal se ga moras navadit. Vidim celo, da imajo kamero, sem mislil da je nimajo. Ma kdo kake izkusnje z njihovo kamero?

Tvoj predlog je super, a prihaja morda 'mlcek ksnu', saj menjat sedaj kar imam nima smisla :) Vprasanje. Ce imas svoj streznik, je najbrz opcija tud dostop od zunaj?

Pa se eno vprasanje. Na kaksen nacin si prenasal / gledal NMEA signal da je bil dostopen od zunaj?
Kofi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Kofi » To Sep 17, 2024 12:39

Če sprašuješ za dostop do Home Assistant od zunaj preko spleta je to seveda možno, le router moraš ustrezno konfiguritat (port forwarding ali VPN, ...)

Glede NMEA:
Odprti standard za navtiko je SignalK.
Pretvorbo iz NMEA v SignalK lahko narediš na več načinov:
- Marine Control Server (MCS), ki pretvarja NMEA neposredno v SignalK, npr: https://www.gedad.de/projekte/projekte-f%C3%BCr-privat/gedad-marine-control-server/
- Vmesnik med NMEA in ustreznim portom na Raspberry Pi (prek USB, WiFi ali Ethernet), npr. ShipModul Miniplex https://www.shipmodul.com/products.html ali Actisense https://actisense.com/products/ngt-1-nmea-2000-to-pc-interface/,
ter SignalK server na Raspberry Pi za pretvorbo NMEA sporočil.

Ustrezno opremo že imam (celo oboje, MCS in Shipmodul), implementacija Home Assistant na barki pa me še čaka.
Imam pa zelo dobro izkušnjo s pretvorbo analognih signalov v NMEA2000 z AlbaCombi: https://www.albacombi.com/
Kofi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov