Olje v peti 2T motorja ter vrtenje elise
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Olje v peti 2T motorja ter vrtenje elise
Če pri več kot 55-60 mph vzameš plin, propeler se prosto vrti, ti pa ostro zaviješ boste skupaj z potniki v najboljšem primeru plavali.
Večina vseh ima to, sem prepričan da tudi etec 75. Se mi ne da pete podirat zarad tega ampak voda je mokra. Presenetljivo, se strinjam.
Suzuki 100 l.2023 je tudi nima. Preverjeno z rokami in glede na to kar smo s katamaranom twinn sea počeli na vodi še v praksi - nič ni klikalo.
Xilinx Vivado HLx trainee
Prešalti pri 20 vozlih v rikverc pa boš videl če ma al nima. Če boš zabil v rikverc bo menjalnik s to funkcijo preprečil, da bi se pogon sklopil dokler ne bo smer in hitrost prava. Pa če slišiš klikanje al pa ne. Zobje in patenti od katerih je odvisna glasnost klikanja in prag sil, ki ga aktivirajo na sklopki so različni, funkcija je pa ista. Je pa to na večjih motorjih do 50 mislm da ni, pol naprej pa. Lahko da etec 75 še spada v to kategorijo, 115 pa sigurno ma, ker ma isto peto kot moj bivši v4 in se je slišal da klika če sem prehitro gas odvzel. Ampak ker je peta v vodi, moraš bit pozoren, ni zelo očitno klikanje.
Outboards have this disengaging feature to protect the gearbox and internal components from excessive wear and stress. Here are the main reasons:
1. Shock Load Protection: When you suddenly reduce throttle, the abrupt change in load could otherwise transfer significant force back through the driveshaft. Allowing the propeller to "freewheel" or temporarily disengage minimizes shock loads on the clutch and gears.
2. Backlash Reduction: This feature prevents stress on the internal gears that would arise from rapid changes in speed or direction, helping to reduce wear on the dog clutch and gear teeth over time.
3. Smooth Deceleration: Allowing some "slip" when the throttle is released enables the engine and propeller to decelerate more gradually, improving overall smoothness and reducing potential damage to the lower unit.
4. Reverse Safety: In certain cases, if a boat is put into reverse quickly, this temporary disengagement can prevent damage by allowing the propeller to adjust before the engine fully engages, especially if the propeller was still spinning forward.
This design ultimately improves the durability and reliability of outboard motors by minimizing stress and wear during operation.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Mercury 40 EFI, 4T, ima gotovo "račno". Ko daš v prestavo naprej in nato zavrtiš eliso kontra, se sliši klikanje in elisa preskakuje. Enako je bilo na Mariner Magnum 4, 2T.
janbar napisal/-a:Pri 2T izvenkrmen motorju SELVA sem opazil stvari, za katere mislim da niso dobre in iščem mnenje o tem:
- Pri kontroli olja v peti se pocedi kapljica olja temno sive barve z nekaj posameznimi srebrnimi delci (verjetno kovine). Predpostavljam da v principu jih ne bi smelo biti zudi če je bilo olje menjano pred sezono?
- Ugasnjen motor prestavim v prestavo naprej, zavrtim eliso v smeri naprej in čutim odpor premikanja batov. Zavrtim eliso v nasprotni smeri in se prosto vrti z klikom na vsak obrat. ročica menjalnika se ne premakne. Je to problem ker so v menjalniku precej obrabljeni zobi na "dog clutch"?
- Ugasnjen motor prestavim v prestavo nazaj, zavrtim eliso v smeri nazaj in čutim odpor premikanja batov. Zavrtim eliso v nasprotni smeri in se prosto vrti z klikom na vsak obrat. Zavrtim nato v smeri nazaj in se prosto vrti.
Glede navedene simtome kaj lahko pričakujem za popravilo?
Motor je prišel iz servisa in pravijo da je bilo normalno izrabljeno olje v menjalniku.
Izkušnje sem imel z Yamaho 4T in je to moj prvi 2T motor.
Pri spiranji 4T motorja po sezoni se je po 10-15min poznalo v kanti majhna količina olja(komaj opazna mavrice)
Koliko mavrice/olja na površini vode je normalno za 2T motor po 10-15min v prostem teku/min obratih?
Precej....
Hobuk od Jupola kar dobr zamasti.....
Hobuk od Jupola kar dobr zamasti.....
Hvala na razumevanju
Jap.
Tam gre olje, oziroma mešanica po izpuhu ven in se kar precej pozna.
Pri 4t pa neki ni ok če maš mavrico.
Tam gre olje, oziroma mešanica po izpuhu ven in se kar precej pozna.
Pri 4t pa neki ni ok če maš mavrico.
Kdo je na strani
Po forumu brska: bigZ-, Google [Bot] in 5 gostov