Navijalec Genoe
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Navijalec Genoe
Tudi pri nas se je zadeva začela zatikati. Ugotovil sem, da v zgornjem ležaju manjka polovica kroglic. Kupil sem kroglice iz silicijevega nitrida (Si3N4) in jih dodal. Sedaj lepo dela.
motorni
Grega295 napisal/-a:Predvidevam, da imaš podobno kot 2. in 3. primer na sliki oz. da je o tem govora?
Če imaš #2, potem bi premočno navijanje dvižnice prek vinča, lahko odtrgalo ta "konjiček", katerega namen je, da se dvižnica ne ovije okoli šine.
Kako se reče temu "konjičku" / vodilu, čez katerega gre dvižnica ? (ang.: halyard feeder ?)
Malo gledam pa v kamm-u ne najdem kaj podobnega. Ne vem niti pod kakšnim imenom iskat
Če misliš to:
https://jimmygreen.com/running-rigging- ... yard-leads
Jih ima vsak, ki montira jamborje, vsaj eno škatlo, če jih ne nosi na odpad, ker se je včasih dobilo 2 kosa v vsaki škatli od furlexa.
https://jimmygreen.com/running-rigging- ... yard-leads
Jih ima vsak, ki montira jamborje, vsaj eno škatlo, če jih ne nosi na odpad, ker se je včasih dobilo 2 kosa v vsaki škatli od furlexa.
Kovač napisal/-a:modro morje napisal/-a:
Nisi pa navedel proizvajalca in tip navijalca.
Počasi sestavljam sliko, v navezi z bivšim lastnikom.
Facnor SD furling system imam.
Pozdravljen,
Za Facnor je znano, da se zgornji del navijalca genove nekoliko trše vrti že ko je nov. Z leti se zadeva samo še stopnjuje. O tem je veliko tem na forumu My Hanse. Hanse namreč vgrajuje Facnorjeve navijalce.
Tudi sam sem imel predlani pomladi težavo z navijalcem. In rešitve:
- idealna in najdražja, zamenjava elementa z novim
- praktična pa kot navaja NT. Potegneš genovo dol, z malim izvijačem narahlo razmakneš zgornji semering pri osovini (pazi, da ga ne poškoduješ) in gas, najprej z WD-sprejem, da se zadeva sprosti in začne lepo vrteti, potem pa skozi režo malo olja, gostejšega za menjalnike oziroma mast v spreju.
Tako sem jaz naredil in zadeva dve leti dela BP.
Pa še nekaj. Dvižnica genove ne sme biti preveč nategnjena.
LPZ
-
EleneSelene
- Višji štabni praporščak
Pozdrav
Vprašanje: Kaj distančnik dvižnice (črn disk na 3 sliki) mora biti fiksno pripet na sprednjo pripono ali se mora vrtet?
V naprej hvala
Lp
Vprašanje: Kaj distančnik dvižnice (črn disk na 3 sliki) mora biti fiksno pripet na sprednjo pripono ali se mora vrtet?
V naprej hvala
Lp
Kovač napisal/-a:Evo,
Genovo smo prestavili 15cm višje in zadeva funkcionira.
Dejansko je bil problem v kotu pod katerim pride dvižnica iz jambora.
Vseeno pa namaži ležaje. Jaz pred vsako sezono prekontroliram ležaje in po potrebi namažem. Če te zanima kje se maže pa me lahko pokličeš pa ti razložim.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti