Kateri neopren za zimsko "kopanje"?

Vas poleg navtike zanima še potapljanje? Vprašanja o apnei in potapljanju z avtonomnimi napravami lahko zastavite tukaj.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Kateri neopren za zimsko "kopanje"?

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 01, 2010 20:01

Pozdravljeni,

Potreboval bi nasvet glede nakupa ustreznega neoprena za zimsko potapljanje (na dah). Namen imam kupiti rabljeno obleko (kolikor sem gledal cene na bolhi jo lahko dobiš že od 100-200EUR). Da malo razložim namen uporabe. Potapljal bi se občasno predvsem okoli barke. Ker imam jadrnico stalno v vodi, bi želel podvodni del spucati tudi v zimske času, ker se obrase z morsko vegetacijo (npr. pred kakšno regato). Se pravi, da bi bil v vodi kratek čas (cca 15-20 min, globina do 3m).
Ker nimam nobenih iskušenj glede potapljaških oblek, bi potreboval nekaj nasvetov:
- kakšno obleko kupiti, da ne bom ravno zmrznil (7mm, kapuca)?
- na katere stvari naj bom predvsem pozoren pri nakupu rabljene obleke
- kako gredo velikosti? Velik sem 1,87m, teža 95kg, katera velikost (konfekcijska št) bi mi ustrezala? Toliko, da vem katere dimenzije gledat

Hvala za pomoč,

SREČNO 2010

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Pe Jan 01, 2010 20:39

Evovil jas imam eno dvodelno 5mm od Sandi line iz Bertokov termo neopren. Skoraj nič rabljeno ti jo prodam za dobro ceno. Če te zanima mi napiši na zasebno.
Mere pa so točno takšne kod si napisal 186cm in 950 dkg :lol:

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 01, 2010 22:21

Zdravo Papa,

Nikakor mi ne uspe poslati sporočila. Mi javlja neko napako (DEBURG MODE). Te bom pa kar tukaj vprašal, lahko pa mi odgovoriš na zs.

Najprej ti želim srečno 2010. Morda bi se lahko zmenila glede obleke glede na to da imava iste dimenzije :). Predvsem me zanima, ali je z kapuco in ali imaš za prodati tudi čevlje in rokavice. Kakšna je cena in iz katerega konca Slovenije si.
Ali si se z njo potapljal tudi pozimi? Je kaj zeblo? Sicer nisem zmrzjen tip človeka pa vendar me zanima.

Lep vikend,

Andrej
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Pe Jan 01, 2010 22:25

obleka naj ti bo udobna. posveti pozornost na prepogibnost kolen, ramen in komolcev. gumice na koncu rokavov in hlač naj bodo dovolj ohlapne, da ne motijo pretoka krvi.. isto pri vratu.
obleka nj ima kapuco, katero se da kupiti tudi posebej. nogavice in rokavice se prav tako kupi posebej. kapuco zato, ker je največ izgube energije prav preko glave. obleka 7mm ima več vzgona in potrebuješ več uteži.. je pa seveda bolj topla. glasujem za 5mm

pri temperaturi <15°C/ + 2uri pride v poštev predvsem suha obleka, sam je več $$$ :twisted:
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » So Jan 02, 2010 07:28

Pozdravljen
tudi jest ti svetujem največ 5 mm obleko. Odloči se raje za nakup nove, narejene po meri, s tem se boš izognil morebitnim zračnim mehurjem, ki ti lahko pokvarijo "plavanje". Pogledaš lahko tudi za 3 ali 4 mm, saj čas, ki ga boš prebil v vodi ni tako dolg pa tudi manj te bo ovirala pri delu. Če bo voda vseeno prehladna (pod 10°C) lahko spodaj daš še 2-3 mm podobleke. Okoli nogavic pa imaš več možnosti. Mislim, da bi bilo najbolje vzeti neoprenske čevlje saj boš v marini lažje vstopal in izstopal, rokavice pa so lahko navadna delavne (gumirana), važno je da imaš dober oprijem na krtači. Glede na to, da nisi preveč "zmrznjen" malo poglej tudi po zimskih srfarskih enodelnih oblekah (kapuco boš moral dokupiti), ki jih je lažje oblačiti pa še na najbolj izpostavljenih delih so dodatno ojačane. S tem postom, te nebi rad odvrnil od nakupa rabljene, vendar pri rabljenih imam pomislek glede higienske ustreznosti (pri nizkih temeraturi vode ga ni junaka, ki bi držal polni mehur več ko uro in pol). Če boš kupoval že narejeno obleko glej velikosti 4 ali 5 odvisno od proizvajalca.
Šparati se pa pri teh stvareh ne splača, ker ti lahko zoprno pokvarijo lep dan na morju.

Pa srečno v 2010
Lp Matic
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Feb 03, 2010 14:46

Evo... pa sem kupil neopren od "papa" :)
Velikost je čisto OK, cena ugodna, je pa od Sandi Line pa 5mm debel. Torej ..... ta vikend gremo v vodo če bo vreme kolikor toliko OK (dež....).

papa... Hvala;)
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Če Feb 04, 2010 07:55

Naj ti dobro služi v modrih prostranstvih in skrivnostni tišini.

Zdaj pa na polno in po pameti. :D

lp papa
^^^^^^^^^^^||

|______________||'""|""\__,_

|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)

I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Mar 02, 2010 12:36

S 5mm obleko v tem letnem času, moraš bit pa kar kerlc. 5mm neoprenska obleka je za temp. vode 13+°C. Za februar potrebuješ min. 7mm, raje 8.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Mar 02, 2010 18:41

Lahko povem svojo izkušnjo z zimskim kopanjem... Kakšnih 14 dni po nakupu sem šel na barko, oblekel neopren in smuk v vodo.... Najprej je malo zazeblo (ni bilo sile) nato pa je bilo čist OK. Ni mi bilo ravno vroče ampak v vodi sem bil cca 45 min :lol: Kakšne pol urce sem čistil barko potem sem pa še mal do sosedov (hrast, polanc,...) zaplaval pa preveril če je vse OK. Meni je bilo čisto OK oz. sem prav užival. Je pa res, da nisem ravno zmrzjen človek in se običajno skoraj vedno pred 1.5. kopam.
Sem pa imel potem malo problemov, ko je bilo treba neopren spravit dol. Zunaj sončno vreme ampak burja je pa kar pošteno žgala.... Z mokrim neoprenom pa ni ravno za skakat znotraj barke tako sem bil na milost in nemilost prepuščen mrazu :D . Ampak sem se hitro preoblekel, navlekel nase kompletno jadralno obleko, ženička je kuhala mal čaja pa je blo.... Sem preživel brez prehlada ;) . Ampak šok šele pride.... Ko sva odhajala iz barke pridem na pomol in glej pride možakar, se sleče v kopalke in smukne v vodo :shock: Po kakšnih 15 min. pride mirno ven se čisto počasi obriše z brisačo malo se razgleda in počasi obleče.... Pol sem se pa začel spraševati kaj hudiča sploh kompliciram.... če lahko on pol .....bi mogoče lahko tud jaz poizkusil.....
Če se slučajno ne oglasim lahko, da me najdete nekje na sredini Tržaškega zaliva... :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Mar 02, 2010 18:52

.

S 5mm obleko v tem letnem času, moraš bit pa kar kerlc. 5mm neoprenska obleka je za temp. vode 13+°C. Za februar potrebuješ min. 7mm, raje 8.

Zdaj pa upam, da ne bom s svojimi trditvami, preveč pameten izpadel.

Neopren obleka te ščiti pred hitrim ohlajevanjem v vodi. Ohlajaš se veliko počasneje.

Ne razumem zakaj bi bila 5mm obleka za sedaj v zimskem času premalo?
Temperatura vode v zimskem času pade na plus, minus 10 stopinj. To pa ni nič kaj dosti manj, kot je na vsakem potopu pod 12m globine. Na tej globini je prva "termoklima" vode in tudi toliko stopinj. Ker pa na nas in obleko pri globini dela tudi fizika, nam pritisk obleko stisne za več kot enkrat, dvakrat, trikrat, odvisno od globine. Ker član evovii potrebuje obleko za plavanje ob čiščenju dna barke, sem prepričan, da mu taka debelina popolnoma zadostuje. priporočam mu še pas z utežmi, ker brez tega ne bo mogel niti pol metra pod vodo.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Mar 02, 2010 19:06

To ste norci!!! Jaz grem s 5mm neoprenom prvič v vodo okrog 1.5., pa še to samo ob lepem vremenu. Kakšna pa je bila temp. vode, če mogoče veš? Sem ti v prejšnjem postu hotel dat primerjavo, da je to tako kot kopanje aprila v kopalkah, pa vidim da ne bi kaj dosti zaleglo. :wink:

Veselo kopanje še naprej, pazi samo na ušesa, ko se tam začnejo problemi... :? :cry:
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Mar 02, 2010 19:19

pajer1 napisal/-a:.

LP

Če govorimo o potapljanju na dah, je potapljač na globini 12+m največ nekaj minut. Potem se vrne na površje, kjer ga sonce in toplejša voda spet ogreje. Pozimi pa je voda 10°C, zunaj okrog 5 stopinj, ali celo minus, po možnosti burja... Jaz osebno, ne bi zdržal 45min v takih pogojih nikakor ne. Je pa res da je zame voda 20°C za kopalke že ledenica.
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » To Mar 02, 2010 20:04

evovii napisal/-a:Sem pa imel potem malo problemov, ko je bilo treba neopren spravit dol.

..ker si jo najverjetneje oblekel 'na suho'.

Najprej je potrebno obleko namočiti. Potem jo obleci, zapni in skoči v vodo. Ko si v vodi, je potrebno spustiti nekaj vode med neopren in telo. To narediš tako, da raztegneš/ povlečeš za ovratnik: spredaj za prsi in trebuh in zadaj za križ. Raztegni tudi rob hlačnic (velja za shorties).

Zakaj je potrebno spustiti vodo v obleko?
Zato da telo segreje vodo pred neoprenom. Neopren le izolira/ prepreči izgubo toplote in uhajanje že ogrete vode.

Pozimi si pomagaj z mlačno vodo. Ogrejejo te tudi telesne tekočine, ampak bo obleka močno smrdela.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Mar 03, 2010 09:07

Temperatura vode je bila okoli 11°C. Sem pa tudi sam prišel do spoznanja, da bom potreboval pas z utežmi. Zaenkrat sem si pomagal tako, da sem se držal ob bok oz. sem se odrival od dna barke. Ali ima kdo približen občutek koliko dodatnega balasta bi potreboval. Kot sem že na začetku napisal imam okoli 100kg, 5mm neopren. Sem pa vedno v vodi z plavutkam.
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Sr Mar 03, 2010 10:34

Jaz uporabljam pri 5mm obleki in negativni plovnosti na 4m, cca 10kg uteži. To pomeni da na globini 5m lahko ležim na tleh. Obvezna je uporaba dovolj velikih in trdnih plavuti. Imam pa 70kg, in izpod obleke vedno spravim ves zrak. Enkrat sem poskusil s 13 kg in sem bil negativno ploven že na površini. Nekateri prijatelji uporabljajo tudi do 18kg svinca, samo to je že povsem druga pesem.

Nočem ti svetovati koliko uteži si navesi, ker je to zelo odvisno od več faktorjev, npr. od tvoje kondicije, plavalne tehnike, konstitucije... Najbolje da poskusiš z npr. 4kg in uteži kasneje po občutku dodajaš oz. odvzemaš. Zavedaj pa se, da je potapljanje z utežmi lahko zelo nevarno. Zato je dobro te stvari početi po lastnem občutku.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost