Vpis čolna na Hrvaškem - ali je potreben pooblaščenec za zastopanje - vaše izkušnje

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
matjazxx
Praporščak

Vpis čolna na Hrvaškem - ali je potreben pooblaščenec za zastopanje - vaše izkušnje

OdgovorNapisal/-a matjazxx » Sr Jul 02, 2025 22:14

Pozdravljeni,

Sem v postopku vpisa čolna v hrvaški register plovil. Delavec na Kapetaniji v Zadru je od mene zahteval, da predložim obrazec z podpisom pooblaščenca (hrvaška fizična ali pravna oseba) da me zastopa v postopkih pred hrvaškimi organi (torej ne za sprejemanje pošte, ampak za zastopanje), ker nisem državljan HR.

Kolikor sem jaz gledal hrvaški Pomorski zakonik (188 in 190 člen), je to potrebno za državljane tretjih držav, ne pa za državlljane EU + EGP.

Zanima me, če je kdo od vas vpisoval čoln v hrvaški register in ali so od vas zahtevali pooblaščenca, bodisi za prejemanje pisem ali za zastopanje "pred pristojnimi hrvaškimi organi"..., kot piše na njihovem obrazcu..

Hvala in lp,
M
Quicksilver 470 Sport
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Vpis čolna na Hrvaškem - ali je potreben pooblaščenec za zastopanje - vaše izkušnje

OdgovorNapisal/-a Darh » Sr Jul 02, 2025 22:44

Kolega je delal sedaj v juniju in je moral tudi to.
primozk
Poročnik korvete

Re: Vpis čolna na Hrvaškem - ali je potreben pooblaščenec za zastopanje - vaše izkušnje

OdgovorNapisal/-a primozk » Sr Jul 02, 2025 23:00

ja rabiš - do pred nekaj let je bilo "le" za prejemanje pošte (torej položnici za uporabo morskega dobra bosta prišli na pooblaščenca) - sedaj pa tudi za zastopanje. Tako da rabiš hrvaškega prijatelja, ki bo tvoj pooblaščenec, ali pa firmo - jih je nekaj, ki oglašujejo (dodatna letna ceha)
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Sr Jul 02, 2025 23:13

pa na davkarijo ne pozabi - hrvaška ti bo avtomatično zaračunala davek od plovila razen če jim pravočasno dostviš potrdilo da davek plačuješ v sloveniji - ni dvojne obdavčitve ampak moraš urediti
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 03, 2025 07:10

Off topic:

Zakaj bi nekdo vpisoval svoje plovilo na Hrvaškem, oziroma kakšne so prednosti tega?
krop
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a krop » Če Jul 03, 2025 08:23

Da ne izstopaš z Slovenskimi reg. cenejše zavarovanje... Vsaj to mene privlači, da se prepišem
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jul 03, 2025 09:31

Če že greš ven registrirat, a ni boljša Nemška ali Poljska registracija? Imam nemško in mi sploh ni treba delat teh periodnih pregledov, za črni tank nihče ne teži...
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Če Jul 03, 2025 20:57

če gledaš po zapletenosti postopka potem sta Slo in Hrv sigurno visoko na lestvici - od 3m (oz 2.5m na Hrv) čolna dalje isti postopek, ki ga poznamo - tako da ena ali druga ni bistvene razlike. Na Nizozemskem registiraš na pošti (če ima hitrost >20 km/h, ostalo niti ni potrebno) - tudi tujci, samo osebno moraš na NL na izlet; na Švedskem nič razen za daljše od >12m in širše od 4,5m; za ostale dobiš na svk.se s članstvom (60€) mednarodno dovoljenje (175€ za 2 leti), ... tisti, ki so obtičali s pretečeno SLO registracijo kje v tujih morjih so online registrirali v kaki drugi državi (Poljska, Nizozemska, ...)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 04, 2025 08:26

Jaz sem vzel začasno bivališče pri našem Nemškem sodelavcu, zaradi česar sem šel gor na občino in registracijo smo uredili po pošti. Dobil sem "neskončno" registracijo in razen plačevanja zavarovalnici mi ni treba v tej smeri počet ničesar drugega. Registracija in plovno sta neomejena in sam moraš pazit, da bo plovilo varno.

Meni se kolca ob balkanskih fintah, ko ne veš kaj si bo balkan lepega izmislil do naslednjega pregleda plovila in sem šel raje v omenjeno smer. V resnici mi je razen začasnega bivališča vse uredil forumaš VAL.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 04, 2025 08:45

Če ne bi imel barke že registrirane potem bi se definitivno tudi jaz odločil za nemško ali poljsko varianto.
Še posebej po tej izkušnji izpred let...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jul 04, 2025 09:11

Ma ja!
Mene najbolj moti tole iz socijalizma uvoženo dušebrižništvo. Na vsakem koraku te morajo kontrolirat, ker si preglup, da bi sam poskrbel zase.

Najbolj mi je dalo misliti tole izpred dveh desetletij:
Pri nas je izjemno zapletena procedura okrog varnostnih zaščit na smučiščih, še posebej je zoprno če je slučajno kaka brunarica ob progi, ali pa če kako drevo štrli v progo. Ne daj bože, da bi bilo kaj takega sredi proge. Enostavno ne gre!

Kakih 20 let nazaj smo po smučanju sedeli z lastnikom Lecha in sem ga vprašal kako oni uredijo naslednje:
- sredi proge imajo pastirske brunarice, ki niso zaščitene.
- sredi proge je polno stoletnih smrek, ki tudi niso zaščitene.
- na levi strani vznožja (gledano od zgoraj dol) njihove paradne proge je vsakih 50 m opozorilni znak za prepad in če padeš tam po tistem klancu boš dobro obtolčen, če sploh preživiš. Nikjer nobene zaščitne mreže, morda kak opozorilni trak tu pa tam.

Michi mi je odgovoril:"Mi nismo nobene otroške varuške in nas ne briga kako so smučarji odgovorni sami do sebe. Vsak vidi drevo, vsak vidi opozorilno tablo in če je toliko prkelan, da to ignorira se pa naj raztrešči. Mi ga bomo že pobrali ven in ga odstranili."

Tole z registracijami je enako. Tam vsak skrbi za svojo varnost in zagotovo bo vsak poskrbel zase!
Pri nas te na vsakem koraku kao ujčkajo in ti kasirajo tole ujčkanje, bolniških je pa dvajsetkrat več kot v starih demokracijah.
Tudi na vzhodni obali Jadrana registrirana plovila dvomim, da so navkljub periodnim pregledom bolj varna kot pa plovilo nekega Fritza, ki mora sam lesti po njem in ga samo odgovorno pregledovat preden odrine na morje.

To je to.
V jugi so nas naučili, da veliki brat skrbi za proletarijat, ker ga tako lažje kontrolira in veliko tega smo po inerciji prenesli v nove državne ureditve. Svoje vrste Stockholmski sindrom, ki se generacijsko prenaša!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jul 04, 2025 21:18

Slovenska je sicer najstarejša moderna demokracija.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
matjazxx
Praporščak

OdgovorNapisal/-a matjazxx » Pe Jul 11, 2025 22:31

A pozna kdo kakšno firmo ki se ukvarja s tem, da je "zastopnik za zastopanje pred pristojnimi organi" na hrvaškem?

LP M
Quicksilver 470 Sport
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 12, 2025 12:07

Js mam barko registrirano v Slo, zavarovano pa na Hrvaskem ker je precej ceneje. Pri nas mi je celo zastopnik naravnost reku, da storim tako. Leseni so za pop...

Sicer pa sem sam imel s prejsnjo barko, ki sem jo kupil in nekaj casa imel v BE in NL, potem pa pripeljal na Jadran tezke komedije. Na NL jih zanima samo ime barke in dolzina, za zavarovanje se itaq ve, da ga vsak normalen clovek mora imet. Tu pa sem se pol leta jebal s papirji, celo na NL sem moral it urejat nazaj stvari. Tam so me butasto gledali kaj splooh hocem... skratka ja, dediscina socializma
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jul 13, 2025 07:31

.
1stofficer napisal/-a:Js mam barko registrirano v Slo, zavarovano pa na Hrvaskem ker je precej ceneje. Pri nas mi je celo zastopnik naravnost reku, da storim tako. Leseni so za pop...

Pa potem , ko pride do škodnega primera, šele vidiš zakaj je tako poceni in kaj vse nimaš zavarovano.
HR osnovno zavarovanje plovil ne zajema materjalne odgovornosti.
Ni na mestu, da samo na podlagi cene teče primerjava.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost