OdgovorNapisal/-a Budra » Pe Okt 10, 2025 17:11
Po 30 letih uporabe mi je odšel raytheon AH800. Pri SVB sem kupil raymarine ST2000 in ga navdušeno nainstaliral. Na prvi pogled je delal perfektno. Prišlo pa je presenečenje. Po par urah brezhibnega delovanja mi je barka na mirnem morju počasi spreminjala smer. Ko je nekaj časa vozila več kot 20° narobe, se je na avtopilotu vklopil alarm. To se je potem še večkrat ponovilo. Na netu sem izbrskal, da je to znana napaka pri ST2000. Ker je bil v garanciji, so mi ga na servisu v Portorožu brez težav zamenjali za novega. Na hitro sem ga preiskusil in je navidezno delal perfektno. Ko sem se odpravil na pot na južni Jadran sem po nekem času ugotovil, da ni vse OK. Ko je polegel veter, se je obnašal čudno. Kljub temu, da je jadrnica perfektno držala smer, tudi brez avtopilota, je ta, ko sem ga priklopil, izvajal nonstop zelo kratke premike levo-desno. Mal sem spremenil nastavitve »gain« in »dumping«. To ga je nekoliko umirilo, ampak ne tako, kot sem pričakoval. Potem se je spet ponovila napaka, zaradi katere sem prejšnji avtopilot reklamiral. Ob tem, da je kar naprej malo migal levo-desno, prestal občasno držati nastavljeni smer in tega ni poskušal popraviti. Ugotovil sem, da ga lahko spravim v normalno delovanje tako, da v »standby« premaknem palicu v skrajnje položaje noter-ven in potem spet zaženem. Mal me je strah, ga spet zamenjati v garanciji za novega, ker nisem zdaj prepričan, da bo nov brezhiben. Ko se takšna napaka pokaže nepričakovano nasred noči med otoki, ni prav prijetno.
Prosim za nasvet N. T., kaj narediti. Bilo bi smiselno in možno, da ga prinesem v Trzin v Harpoon?