Zaščita izmenjevalca toplote pred elektrokorozijo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
igorb
Admiral

Re: Zaščita izmenjevalca toplote pred elektrokorozijo

OdgovorNapisal/-a igorb » To Dec 23, 2025 22:15

SR 290 napisal/-a:Imam naslednje izmenjevalce toplote:
- za ZF menjalnik-bron.
- za olje mašine-bron.
- za mašino-antifriz-baker, cinan ali nikljan od znotraj, ne vem. Znotraj je prevlečen z nečim sivo srebrnim, ki ima "slano" patino.
Prav vsi so galvansko ločeni od vsega ostalega in so z motorjem povezani le z cevmi. Zakaj mi vseeno požre cink v izmenjevalcu za motor?
Izmenjevalca za olje in menjalnik nimata cinkov.

@NASA;
Čisto na začetku, tam kjer gre voda not napravi svoj kos z enim niplom npr. 1/2" v katerega daš nek cink z takim navojem.

vsi ti členi so ločeni z nekim tesnilom,vmes so različni pretoki, napetost je razlika potencialov in ta žre cinke oz ostalo
res da pri bronu veliko manj
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Dec 25, 2025 08:56

Tisti del, ki ima stik z delom, ki ga želiš zaščitit in je čisto na začetku poti morske vode v sistem.

Oljne izmenjevalce imam med vsesom in impelerjem, čisto na začetku vodne poti. A je razen vode v olju še kak drug simptom, ki ti pokaže, da je nekaj prežrlo?
Ne znam si predstavljat kako dat cinke na te izmenjevalce, ker so vsi pritrjeni na cevovod z gumijastimi priključki-gumi cev/inoks objemka.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Dec 25, 2025 11:26

dovolj pogosto menjaš cink in to je to,cink mora požreti,če ne žre cinka žre nekaj drugega
sajeta

OdgovorNapisal/-a sajeta » Če Mar 26, 2026 19:04

KOMA napisal/-a:
habibi Vll napisal/-a:Meni je pa zanimivo, da moj motor Yanmar 4jh2 UTE nima na motorju niti ene cink anode pa imam toplotni izmenjevalec, ki je aluminijast in izpušno koleno inox. To me malo moti ampak ni ga tudi po parts katalogu niti po servisni knjigi. Ker pa sem imel motor v prafaktorjih, ga res ni.

Tudi moj, Volvo Penta TAMD22, nima cink anod. Sem klical servis in pravijo da res nima in da je tako OK. Sem pa že 1x menjal izpušno koleno (inox).

Imam yanmar 3ym30 in sem glede cinkov povprašal na servisu Navela v Puli. Pravijo, da je anodna zaščita prav izpušno mešalno koleno in ko "procuri" ga je treba zamenjati! NI in ne sme biti iz inoxa !
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Mar 27, 2026 17:41

verjetno več zaslužijo z menjavo kolena kot z cinkom!

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov