Ventili Trudesign

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Ventili Trudesign

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 23, 2026 09:59

Pozdravljeni,

Letos bom ponovno menjal ventile pa razmišljam, da bi klasiko zamenjal za plastiko (Trudesign). Malo me zanimajo izkušnje tistih, ki jih imate in ali so kakšne posebne finte pri sami montaži.

LP Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Ventili Trudesign

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 23, 2026 10:57

Priporočam SAMO, če imaš aluminijasto barko. Trudesign niso toliko dobri, da bi upravičili zelo visok strošek, kvaliteto, ki ni ne vem kaj, zavzamejo ogromno prostora, Imajo preveč občutljive skoznike in ne zmorejo sile premikanja ročice ventila BREZ OJAČITVENEGA PODNOŽJA!!!

Za poliesterska in lesena plovila so vstopniki, izstopniki, kolena, kotniki, adapterji, smrekice in ventili IZ BRONA veliko boljša rešitev. Ves material do ventila in smrekic sem dal iz brona, sam ventil pa iz medenine. Ventile sem zmontiral dostopno, da imam na vsakih 7 let zelo malo dela in skoraj nič stroška, da zamenjam samo ventile. Vsi medeninasti ventili za celo barko skupaj me stanejo manj kot en sam Trudesign ventil.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Jan 23, 2026 12:08

Italijanska RINA jih ne dovoli, sicer sem slišal oz jih ima prijatelj samo hvalo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jan 24, 2026 08:57

2020 sem zamenjal vse vstopnike za bronaste, ventile pa za trudesign, razen tistega pri motorju za hladilno vodo. Ta je iz brona. Pa vsem sem dodal tisti nosilec oziroma ojačitev med ventilom in lupino. Tudi izstopni ventil iz WC se še vedno odpira kot takrat, ko je bil zmontiran.
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Jan 26, 2026 08:22

Lani menjal 2 colske skoznike in ventile za hlajenje motorja z trudesign z ojačitvenim podnožjem. Z eno besedo poezija, odpiraš in zapiraš z mezinčkom. :wink: Cena na svb.de skoraj ista kot za medeninaste.
https://medisken.si
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Jan 26, 2026 09:00

Zamenjal pred tremi leti ventile in vstopnike za WC. Vstopnike sem dal ugreznjene. Sedaj mi je malo žal da nisem zamenjal še tistih za hlajenje motorja in manšete osi. Sem se pa takrat tako odločil, ker sta pri Trudesign rešetka in vstopnik v dveh kosih.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jan 28, 2026 12:57

Hvala za informacije. Kako ste tesnili spoje (navoje) npr med vstopnikom in ventilom? S siko ali z namensko tesnilno vrvico? Kolikor sem gledal malo posnetke na Youtube večinoma tesnijo kar z Siko...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jan 28, 2026 14:32

Jaz sem s tesnilno vrvico Loctite 55, vstopnik pa s siko :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Sr Jan 28, 2026 17:49

Vse vstopne/izstopne odprtine in ventile z ojačitvenim podnožjem sem 2020 zamenjal za Trudesign in do danes BP, vstope/izstope sem tesnil s Kentom, ventile s teflonskim trakom, ker ni šlo s tesnilno vrvico Loctite (verjetno neizkušenost).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 28, 2026 19:35

Po koroni sem bil na splovitvi večje barke v Izoli. Barka ni bila v vodi še niti 10 minut, ko sem na spoju dveh vstopnikov in ventilov Truedesign opazil, da močno kaplja voda. Komaj sem jim dopovedal, da mora barka takoj ven in na kopno dokler se ne odpravi zamakanja. Ko je bila barka zopet na suhem smo brez težav odvili truedesign ventile od vstopnika, kar je bilo zelo sumljivo že samo po sebi. Na obeh ventilih so bili počeni navoji od znotraj. Ni bilo videti, da bi bilo kaj narobe zmontirano. Ugotovili smo, da je bila to posledica zmrzali!!
Pa to ni bila edina barka. Paco lahko pove kako smo reševali smrdeč tank v Vodicah in puščanje vode, ko je počila plastična ekpanzijska posoda za vodo na njegovi takratni Big Game barki. Ko se je to zgodilo je bila barka v vodi in v Vodicah ni tako nizkih temperatur kot so severneje.
Plastika je plastika in naj bo še tako super duper ji jaz ne zaupam niti je na podlagi LASTNIH izkušenj ne priporočam.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Jan 29, 2026 07:54

NT, kaj pa, če je bil navoj počen zaradi različnega tipa navojev vstopnika in ventila? Po vseh dostopnih virih zaradi zamrzovanja prej poči kovina kot pa s steklenimi vlakni ojačan poliamid.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 29, 2026 08:20

Puščalo je na spoju med vstopnikom in ventilom. OBA, tako vstopnik kot ventil sta bila plastična Trudesign!!
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Jan 29, 2026 13:39

Jaz pa sem tesnil navoje medeninastih ventilov z Loctite 577, vsise pa s Kentom.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Bo_4
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bo_4 » Če Jan 29, 2026 17:35

Malce sem presenečen ko preberem, da so po splovitvi opazili puščanje na ventilih, ali "mojstri" ne preverijo tesnosti ?
Sem amater pri vzdrževanju plovila, vendar po servisu na napravah, ki so lahko problematične za tesnitev vedno opravim test. Tako sem tudi ugotovil, da mi delo s tesnilno vrvico (Loctite 55) ne gre od rok (puščanje med ventilom in izpustom) in sem raje uporabil teflonski trak.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Jan 29, 2026 21:08

če je puščalo na spoju niso krivi ventili ampak mojstri,in če hočeš da drži je najboljše predivo in mast

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov