Aft spring

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

MKN
Admiral

Aft spring

OdgovorNapisal/-a MKN » To Feb 03, 2026 16:20

V nedeljo sem bil privezan na bok in burja je pihala kakšnih 30 stopinj od spredaj in me potiskala na pomol. Veter je bil lahen, ni bil niti zmeren.
Odločil sem se poizkusiti AFT spring, torej napeljati vrv iz zadnje bitve na pomol naprej in z vzvratno prestavo odlepiti premec od pomola, ter potem zapustiti pomol v veter.
Vrv je bila zelo dolga, ker je bila edina uporabna bitva približno na premcu barke. Torej je bil kot med vrvjo in barko zelo majhen. Barka ima saildrive kar pomeni, da propeler ni čisto zadaj.
Manever mi ni uspel. Premec se je odlepil samo približno toliko, da je bil obrnjen v veter, ni pa šel bolj stran od pomola. Tako je bil kot za odhod premajhen, ne glede na to koliko obratov sem dal motorju. Pomagal sem si z odrivom premca od pomola.
Po teoriji bi to moral biti enostaven in učinkovit manever. Zanima me, če kdo lahko pokomentira zakaj ni uspel.

Hvala. MKN
samodaje
Kapitan bojne ladje

Re: Aft spring

OdgovorNapisal/-a samodaje » To Feb 03, 2026 18:53

A si poskusil z drugo bitvo na krmi vezano nazaj na pomol, pa se poskusal odmakniti z motorjem v naprej? Je pa manever neugoden, ker rabis nekoga, da pazi na krmo.
https://www.youtube.com/watch?v=H6O6gqcFxT0
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » To Feb 03, 2026 19:45

samodaje napisal/-a:A si poskusil z drugo bitvo na krmi vezano nazaj na pomol, pa se poskusal odmakniti z motorjem v naprej? Je pa manever neugoden, ker rabis nekoga, da pazi na krmo.

Še dobro, da so meli majstra zadaj z bokobranom :lol: sem si kar nohte grizel, ko gledal kje drži bokobran :lol:
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Feb 03, 2026 19:46

MKN napisal/-a:V nedeljo sem bil privezan na bok in burja je pihala kakšnih 30 stopinj od spredaj in me potiskala na pomol. Veter je bil lahen, ni bil niti zmeren.
Odločil sem se poizkusiti AFT spring, torej napeljati vrv iz zadnje bitve na pomol naprej in z vzvratno prestavo odlepiti premec od pomola, ter potem zapustiti pomol v veter.
Vrv je bila zelo dolga, ker je bila edina uporabna bitva približno na premcu barke. Torej je bil kot med vrvjo in barko zelo majhen. Barka ima saildrive kar pomeni, da propeler ni čisto zadaj.
Manever mi ni uspel. Premec se je odlepil samo približno toliko, da je bil obrnjen v veter, ni pa šel bolj stran od pomola. Tako je bil kot za odhod premajhen, ne glede na to koliko obratov sem dal motorju. Pomagal sem si z odrivom premca od pomola.
Po teoriji bi to moral biti enostaven in učinkovit manever. Zanima me, če kdo lahko pokomentira zakaj ni uspel.

Hvala. MKN
Rekel bi, da mora biti točka bitve na krmi ZA (okroglim debelim) bokobranom na krmi (kateri je med barko in zidom pomola). Če se pri manevru vzvratne vožnje bokobran toliko deformira, da se v nekem trenutku izenači linija točk dotika in točke bitve, pol se kot ne bo več povečeval, še posebej, če veter z neko silo potiska kljun barke h pomolu. Varianta je torej, da se bokobran potisne malo naprej, samo pol bo barka s krmo butnila v zid obale. Ali pa bitvo dat bol nazaj (kar je težje :D ).
Podobno velja tudi za manever, kjer je bitva in bokobran spredaj, in propeler barko potiska naprej, največji kot ima svojo mejo. Takrat je treba spretno in hitro zamenjat prestavo v drugo smer in seveda (hitro) obrnit krmilo. Vsekakor je dobr vadit v brezvetrju, pa brez bark spredaj in zadaj. Sicer nisem glih nek poznavalec, iskreno, oba manevra sem mogoče naredu vsakega po dvakrat, ne več, ker se izogibam pomolom.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Kristijan » To Feb 03, 2026 19:52

Jaz prakticiram sledeč način: https://youtube.com/shorts/eWfzeFGPFa0? ... EHmqJN3RoT

Deluje tudi v "rikverc" in do zdaj mi je ta manever vedno uspel. Glede na opis sklepam, da si poskusil s tem manevrom.

Je pa res, da sem do zdaj imel bitev na pomolu vedno nekje na sredini barke in je res možno, da manever ni uspel zaradi premajhnega kota...
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Feb 03, 2026 20:45

Kristijan napisal/-a:Jaz prakticiram sledeč način: https://youtube.com/shorts/eWfzeFGPFa0? ... EHmqJN3RoT

Deluje tudi v "rikverc" in do zdaj mi je ta manever vedno uspel. Glede na opis sklepam, da si poskusil s tem manevrom.

Je pa res, da sem do zdaj imel bitev na pomolu vedno nekje na sredini barke in je res možno, da manever ni uspel zaradi premajhnega kota...

Res sem poskusil ta manever samo v rikverc.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Feb 03, 2026 20:49

samodaje napisal/-a:A si poskusil z drugo bitvo na krmi vezano nazaj na pomol, pa se poskusal odmakniti z motorjem v naprej? Je pa manever neugoden, ker rabis nekoga, da pazi na krmo.

To mi je že kdaj uspelo. Tokrat sem poskušal spring na notranjo bitvo in vrv naprej, pa ni šlo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Feb 03, 2026 23:10

Kristjanov postopek v rikverc je pa eden od edo-vih od tukaj, samo da tam zdaj manjkajo slike korakov postopka). So pa slike za zdaj še tukaj
na eNavtika:Slika

Pri temle, ko na majhnem prostoru odmaknejo premec Slika, pa ne gre za špring, ampak za vezavo za zunanjo bitvo na krmi. In ker piše da to počenjajo redno, imajo verjetno tudi tam tapeciran rob pomola, kajti tista bunka v roki človeka na krmi ni čisto nič koristila.

Po gladini je videti tudi, da je bilo brezvetrje. Če bi ta manever delali v močnejšem vetru proti obali najbrž ne bi šlo, razen če imajo tudi močan (in brezhiben...) premčni potisnik - bow thruster, sicier so sile (ker je treba računati ročice in navore) na tisto bitvo zlahka nesprejemljivo velike.

Za tole - Slika, kar si mi poslal, pa po vodni gladini sodeč v času snemanja ni sapice, ne glede kaj je v besedilu o tem, da je namenjeno tudi za v vetru proti obali.

Kolikor jaz vidim, če hočeš tako spraviti premec od obale, rabiš oporo (balon in to po možnosti velik), ki bo vrtišče, potem pa prostor da pritisneš/povlečeš krmo k obali, preden se premec okrog balona zasuče od nje. Če krma za ta pomik k pomolu nima prostora, pa premec ne bo šel ven.

Da sem videl temno na temnem bokobrane... sem moral dati svetlost prikaza na maksimum in ne vidim balona, ampak vrsto bokobranov, pri tem pa zadnji bokobran na krmi močno stisne, da gre krma k pomolu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov