Prosim za en nasvet k smo ravno pri tej temi. Recimo, da imas dober blok z rinko na globini 4m. Kako naredit bojo, da bo zadeva kot se zagre zdrzala tudi kako nevihto in sicer 10m 5-tonsko jadrnico?
Se prav kolk m ketne in kaksne, kolk m spage in kaksne, kako naredit spoje, katero bojo uporabit ipd...
betonski blok
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Re: betonski blok
Se pravi "dober blok" je zate dovolj težek blok z ustrezno rinko vzidano v beton?
Pred leti sem imel za cca 700 kil težkega gumona dobro tono betona na dnu. 1.5x globine 10mm inox ketnce od uteži do boje. Štrik do čolna. Vse skupaj cca 2.5x globina. In vse je blo ok dolker sem še mel jajca čoln vezat na tak način.
Analogno rabi 5t jadrnica vsaj 5t uteži raje še več. To je kar velik kolos in lokalne oblasti so alergične. Ketna ustrezna, na začetku zelo težke kot je napisal @polanc da dobro blaži sunke. In na konc bo vreme še zmer močnejše... Odvisno od zaščitenosti obale vendar vreme zmer zmaga. Za moje dojemanje navtike je marina/komunalni privez boja-obala v zaščiteni luki edina sprejemljiva opcija.
Pred leti sem imel za cca 700 kil težkega gumona dobro tono betona na dnu. 1.5x globine 10mm inox ketnce od uteži do boje. Štrik do čolna. Vse skupaj cca 2.5x globina. In vse je blo ok dolker sem še mel jajca čoln vezat na tak način.
Analogno rabi 5t jadrnica vsaj 5t uteži raje še več. To je kar velik kolos in lokalne oblasti so alergične. Ketna ustrezna, na začetku zelo težke kot je napisal @polanc da dobro blaži sunke. In na konc bo vreme še zmer močnejše... Odvisno od zaščitenosti obale vendar vreme zmer zmaga. Za moje dojemanje navtike je marina/komunalni privez boja-obala v zaščiteni luki edina sprejemljiva opcija.
Xilinx Vivado HLx trainee
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Re: betonski blok
O tem je že blo kr neki napisanga na tem portalu, pod raznimi temami, recimo tuki: vrtilka .... Moja barka nekak ustreza tvojemu predlogu specifikacije, torej 10m, 5 ton, globina 4.5m. Moj blok je 1m3, položen na blatno dno, torej dobro prisesan. Rinka 20mm na bloku, Gambet 20mm, prvi del ketne je premer 20mm, dolžina 10m, pol je gambet 12mm, pol je ketna 10mm, dolžina 5m. Vse to iz pocinkanga železa. Pol je rostfrei gambet 12mm in RF rinka 12mm. Pol je 2x vita vrv 26mm dolžina 4m, katere konca sta privezana na obe sprednji bitvi. Začetek vrvi, ki je privezan na rinko na ketni, je dvignjen od dna. Barka je na bloku 4 mesece, poleti. Po zaključku snamem ketno 10mm in vite vrvi, da so čez zimo na suhem. Tako že 5 let. Podvodni pregled vsako leto je pokazal, da sestavni deli ne kažejo neke vidne obrabe. Ocenjujem, da so ble najmočnejše burje na tej lokaciji nekje do 40 vozlov, valovi pa do 1m. Klimnski zaliv.1stofficer napisal/-a:Prosim za en nasvet k smo ravno pri tej temi. Recimo, da imas dober blok z rinko na globini 4m. Kako naredit bojo, da bo zadeva kot se zagre zdrzala tudi kako nevihto in sicer 10m 5-tonsko jadrnico?
Se prav kolk m ketne in kaksne, kolk m spage in kaksne, kako naredit spoje, katero bojo uporabit ipd...
Posebnost mojga priveza je, da nima privezne boje. Tako da se je treba po konec vrvi potopit z masko. To ma svoje prednosti, pa tudi slabosti.
So pa v tem istem zalivu že podobne barke odplavale z blokov oziroma z njimi. Prvi znanec je mel "blok" sestavljen iz 5 rezin, vsaka po enih 100kil, kar se je v burji vse skupi odpelal v blatno plitvino. Drugi je mel RF ketno 8mm prvezano neposredno na bitvo, najbrž prekratko, in je ketna počla, ta barka pa ni šla na blato ampak na skale.
Se pa strinjam s Kasaudio in Polancem, za veter in valove sicer obstaja statistika, samo navzgor niso omejeni, prej ali slej vreme zmaga, neki se bo vtrgalo ali predrlo ali zalilo.
Navigare vivere est.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost