Nakup čolna

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

racOOn
Kontraadmiral

Nakup čolna

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Feb 21, 2010 20:35

Pozdravljeni!

Sem pred nakupom mojega prvega čolnička - elan GT 435F. Danes sem bil na njegovem ogledu. Ker ne vem, kako naj bi dno čolna zgledalo (je rahlo valovito) in kako resne so razpoke laka v notranjosti čolna, sem posnel nekaj fotk. Upam, da se dobro vidi. Dobrodošle so vse vaše kritike...
Lastnik je rekel, da je bilo dno (pri njegovem nakupu pred petimji leti) dodatno ojačano s poliestrom (?) oz. še sam ne ve točno kaj in kako (smola ali trije sloji). To so mu naredili prijatelji, ki se s tem ukvarjajo.
Prosim za vsakršne kritike (dobre ali slabe), ki izhajajo iz fotografij. Zanima me tudi, kako težave odpraviti.
Za vse prispevke že v naprej hvala!

LP

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Feb 21, 2010 20:59

Ta čoln je imel hudo srečanje z trdim elementom. Prodajalec ima prav, bilo je delano na čolnu, ampak to je bilo popravilo dna, pa precej kitano je bilo in to nič kaj profesionalno delo. Čoln je verjetno poln vode, katera je prišla not pri razpokah vidnih na prvih slikah. Zadnja slika je verjetno zrcalo , krma, zunanji del, v notranjosti pa je vezana plošča ( zrcalo) katera bo tudi verjetno za zamenjat.
Če je poceni in če imaš voljo do dela ( na začetku te bo bolelo srce, ko bo fleksarca pela ), potem kupi. Če nimaš lih dveh levih rok :wink: , no raje tako, če si spreten pri ročnih opravilih, boš deležen pomoči in svetovanja z naše strani. Naredi se lahko na pogled nemogoče. Prvo si naredi računico. Če ni tajna, kolika je cena. In pa na prostor za delat ne pozabi.
LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Feb 21, 2010 21:08

Kot ti je napisal Attilone ,če je čoln zastonj ga kupi.
Zadnja slika pa je po moje levi ali desni bok,vse te luknjice pa je po moje osmoza .
lp
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 21, 2010 21:20

Zapelji ga še na tehtnico, da vidiš koliko dodatkov so ti napacali gor in koliko vode, mivke in podobnega je še ostalo notri.
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Feb 21, 2010 21:22

Zadnja fotka je bok plovila.
Dobro, da se nisem zaletel in verjel na lepe besede prodajalca. Skoraj sem že vdaril v roko, tako je bil prepričljiv.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Feb 21, 2010 21:27

Del ZS, ki sem ga poslal Atiloni in mislim, da ga moram deliti z vsemi, ker vidim, da informacije kar dežujejo:

"Prodajalec mi je zagotovil, da čoln ni bil razbit. Kako to preveriti, pa žal ne vem. Pri ogledu čolna mi je bilo non-stop sumljivo prav dno, s katerega nisem in nisem mogel umakniti pogleda.
To je ta oglas:
XXXXXXXXXXXXX

Drugače je motor videti vzdrževan in tudi sicer, tako pravi lastnik, je za čoln lepo skrbel. Sumljiva mi je bila tudi, škoda, da nisem fotografiral, flika v notranjosti v talnem delu pri konzoli za upravljanje. Verjetno so prav tam rezali, da so prišli do notranjosti čolna in do spodnjega dna (dvojno dno).
Kaj praviš?"

Torej tista zgornja flika je bila dostop do notranjosti za čiščenje?

100krat hvala, ker pomagate takemu laiku kot sem jaz!
Nazadnje spremenil racOOn, dne Ne Feb 21, 2010 22:20, skupaj popravljeno 1 krat.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Ne Feb 21, 2010 21:43

Še fotografija flike pri konzoli (spodaj). Prodajalec je rekel, da so dali tam fliko, ker je imel prejšnji lastnik na konzoli držalo za marelo in je bila tam rja, čez 10min pa je rekel, da več ne ve točno zakaj je dal fliko. Sumljivo... Zelo...

Čoln + Mercury Super America 25-50KM + prikolica z naletno zavoro + vsa potrebna oprema + pripravljenost prodajalca prisostvovati pri prvem dajanju čolna v vodo in njegovih nasvetov...
Koliko bi vi bili pripravljeni ponuditi za čoln v takem stanju in s takšno opremo?

Slika
Nazadnje spremenil racOOn, dne Ne Feb 21, 2010 22:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 21, 2010 22:22

Moje skromno mnenje:

Absolutno beži stran.
Nikakor se ne zaleti z nakupom, počakaj na kaj bolj primernega.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
lenart
Kapitan korvete
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a lenart » Ne Feb 21, 2010 22:56

Ne zaleti se prehitro, raje še malo premisli, in pojdi še na kakšen ogled, na mornar.net pa imaš še veliko take ponudbe.
Je pa tudi tako, jaz imam pasaro ki je dolga skoraj 5 metrov in ko nas je 6 gor kar manjka prostora. Rajši si omisli kaj dalšega

Lp :D :D
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Ne Feb 21, 2010 23:20

moje mnenje - to je tako kot bi kupoval rjav avto star ene 15 let, katerega so mal poflikal.

Rajši poglej po drugih ponudbah si boš prišparal veiko živcev, dela in jeze kaj mi je bilo tega treba. Če pa želiš veliko brusit, kitat, spet brusit..... pa vzem, ampak ga boš prodal takoj, ko ga boš lahko.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Feb 22, 2010 07:19

kar koli je bilo delano na čolnu je izredno nekvalitetno opravljeno za to pozabi na ta čoln če hočeš imeti uživanje na morju.
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Po Feb 22, 2010 07:22

Joško pravi:
"Absolutno beži stran.
Nikakor se ne zaleti z nakupom, počakaj na kaj bolj primernega."

Kar pravi Joško in ostali je popolnoma res!!! Nima smisla, da greš v tveganje, ker je na trgu dovolj čolnov. Besede lastnika so eno, realnost čolna je drugo. Ti kupuješ čoln in ne besede. Uspešen nakup ti želim!
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 22, 2010 07:54

Spodnji del čolna 100% razbit, ker karkoli bi se nanašalo na org. površino nebi nikoli pvzročilo takih neravnin. Razpoke gelcoat-a tudi niso zanemarljive, računaj da je prikolica tudi verjetno že boga. Poglej, tudi če ti ga da za 1000eur boš imel dela da se ti bo zmešalo 3000 pa je absolutno preveč. Pa še nekaj, kdor ti pove o eni stvari več zgodbic gotovo laže.

Ta ki ga prodaja po papirjih ni lastnik verjetno le posrednik, preveri sam.

http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_stori ... ih_colnov/

Mi ne da srce: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=80267
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Feb 22, 2010 08:36

Pozdravljen
Čoln je pač tak kot je. Definitivno potrebuje roko, ki bi ga uredila, ampak to zahteva kar nekaj časa in za najmanj 350€ materiala.

Po slikah sodeč sem 100% prepričan, da je plovilo načela osmoza, katera pa ni bila sanirana niti približno strokovno. Očitno se je mata tako močno razplastila, da so nanesli nove sloje kateri pa niso bili niti pravilno povaljčkani, niti iztisnjen zrak itd. Po popravilu pa niso zaščili podvodnega dela z epoxi primerjem tako, da so mu to delali res "pravi prijatelji", če so mu res.

Me prav zanima na podlagi česa je nekdo rekel, da je bil zaleten saj gre za popolnoma šolski primer nepravilno sanirane osmoze. Razpoke gel coata pri starejših modelih so nekaj relativno običajnega, če niso posledica fizične preobremenitve ali prešibke izdelave v tej točki, kjer je nastala razpoka. Danes je tega manj, vendar se uporabljajo tudi boljši materiali kot so se takrat. Vse se da uredit z voljo, seveda pa je obvezno potrebno imeti tudi računico, zato se ne zaleti in dobro premisli kaj želiš.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Feb 22, 2010 09:12

Sem imel priliko videt tudi desni podvodni del, kateri je še lepo v liniji, horizontalni stabilizatorji imajo pravo obliko in lep zaključek , gledano proti premcu. Levi stabilizator ( vodoravna rebra), pa niso niti mogli lepo oblikovat in radi tega in videza leve podvodne strani, sem prepričan, da je čoln nasedel na kako skalo in je bilo vdrto dno na levi. Osmoza pa se itak iz aviona vidi in pocarsko "saniranje" le te. So pa še drugi problemi, na katere sem opozoril Racoon-a, in si bo verjetno premislil pri kupnji.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 13 gostov