Gliser s kabino? Kaj kupiti?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

Gliser s kabino? Kaj kupiti?

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Ne Feb 03, 2008 00:47

no ker sem zdele še mal po netu brskal sem najdel stingraya 205 cs, glede na ceno se mi zdi kar zanimiv nakup za 6.2m, pa še nov je..

kaj menite o tem. in recimo zaka so ostali toliko dražji recimo chaparral ali pa glastron. je toliko slabše narejen ali kako?

http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=49343#

lp
bora2
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a bora2 » Ne Feb 03, 2008 10:46

ali je to s carino in ddv?

lp
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Ne Feb 03, 2008 11:44

Pomojem je to čisto realna cena samo so drugi predragi, ali pa kaj majnka na čolnu preveri, ker marsi gdo pri nas prodaja čolne ful poceni pol pa nimš niti mašine not, moreš vse doplačat. Maš pa zadnem valu reklamo tudi za baylinerja cena je cirka 25000 eu . Drazjih pa se ti nespalača kupit ker pri tej dolžini in obliki nena dosti profitiraš,plovne lastnosti pa so tak podobne.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 03, 2008 12:01

Stingray je pač poceni barka! Kvaliteta je nekaj srednjega, je pa poceni zato, ker je popolnoma gol. Opreme ni nič! Armatura izgleda 20 let stara... Če te to ne moti, potem je kar dobra izbira. Glastron ni nič kaj dražji, kvaliteta nekje na istem nivoju, mogoče le malce boljša oprema. Chaparral je kvaliteta spet tam nekje, mogoče malo višje, imajo pa barke boljšo opremo, lepše ročaje, lepše oblikovanje, tepihe...

Cene pa so ponavadi brez DDV in tudi tale je! Pa še 15% popust je tukaj. To ni ravno normalen popust... Mogoče je barka stara kakšno leto iz zaloge?

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 04, 2008 21:46

Tole je uporabnik "nuvolari" po pomoti napisal v novo temo, zato jo jaz sedaj prestavljam na pravo mesto:

hvala vam za odgovore. ja cena je brez ddv, glede opreme pa se bom pozanimal jutri kaj ma zraven.če gledam stingrayevo stran pod opremo in jo ma kr nekej... kaj to pomeni za naš trg bom pa vidu. ta model čolna naj bi bil model 2008, ker prej je bil model 210.

lp
nuvolari
Viceadmiral

st

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Po Feb 04, 2008 23:31

ups, hvala.. mal sem se zmotil :)

lp
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Feb 06, 2008 19:44

no tkole dones sem si šeu ogledat novega stingraya, pa se mi zdi kar v redu čoln, kabina pač velika kokr pri vseh te metraže, kokpit pa je tud kar dost prostoren, ma pa zadej pač veliko kopalno ploščad ki vzame mal več placa kokpitu ampak dobr..
me pa samo neki matra.
a vzet 4,3 volvo motor 190 ks ki ma še carburator ali pa 4.3 mpi 225 konj z injection. razlika je 1.500 eur se mi splača dat več za bolši motor ker je pač mpi ali je ta s carburatorjem tudi dobr.. kaj paravite. prodajalec mi je sicer reku porabo za mpi 14-18L tu pa 2 L več.je to realna poraba za tak čoln..men se mal mal zdi je pa reku tud da so stingrayi hitri čolni in da dosegajo višje hitrosti kot ostali..to drži ali ne?
aha pa še ena zadeva. pri motorju volvo je ena cevka ki je original nameščena da llahko recimo po koncu wikend križarjenja natakneš gor cev od sladke vode in da ščistiš motor morske vode in s tem podaljšaš rok trajanja motorju.to baje merc nima in se mi zdi pa kul.

lp
e
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 06, 2008 20:03

No lepo po vrsti...
Jaz bi vzel MPI oziroma če gledaš Volvo je to GXi. Saj ne da bi nujno potreboval tiste dodatne konje ampak škodujejo pa tudi ne. Motor z uplinjačem ima veliko slabosti od težjega zagona, do smrada, puščanja goriva, večjega hrupa, precej več vibracij na prostem teku...
Poraba okrog 15 l/h je realna, vendar je to govora o povprečni porabi in ne o porabi pri hitrosti križarjenja!!! Tale MPI na polnem gasu "pupa" okrog 65 l/h, pri potovalki pod 3.500 vrt/min pa 30 ali kakšen liter čez!
Da je Stringray kaj posebej hiter čoln kar pozabi, da ima manjšo porabo kot ostali tudi... Vsi čolni so po performansah in porabi zelo zelo blizu! Je pa res, da so Stingray-i precej tankega trupa in zato včasih lažji od podobno velikih dražjih čolnov, nekaj kg manj pa ima lahko res tudi kakšen liter ali dva manjšo porabo, zraven pa bolj poskakujočo plovbo čez valove... Udobnost čolna je namreč odvisna predvsem od njegove mase oz. razmerja masa-dolžina.
Tista cev za priklop vode iz omrežja pa ni kaj posebnega, je le T kos med peto in impelerjem. Zadeva je delno uporabna, ni pa vsemogoča, ker motor ne vleče popolnoma sladke vode ampak zraven prihaja tudi malenkost slane... Tako si v motorju pustil le malo manj slano vodo. Je bolje kot nič, vendar ni revolucija. Če ti je ta sistem tako hudičevo všeč, pa se ga da enostavno namestiti tudi na vse Merc Bravo noge, pri Alpha sistemu pa je malce težje.

P.S.: Nuvolari ne zamerit, vendar prosim, da se pri pisanju malo potrudiš s slovenščino. O tem smo na forumu že krepko razglabljali in večina članov je za to, da pišem kar se da slovnično ali vsaj pogovorno, ne pa direktno narečno. Kakšen izraz brez problema, ne pa celih stavkov! Pa ločila, velike začetnice...

LP
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Feb 06, 2008 21:20

aha potem je boljše doplačati tiste eure pa vzeti mpi motor, kaj pa pri nadaljnji prodaji, se ljudje otepajo teh navadnih? Ker je zadeva taka, da bi ta čoln imel kako leto ali dve, potem pa prodal in šel na kaj večjega(tako je vsaj plan).

mmm v ceniku je napisano volvo penta MPI, edino pri 8,1 motorju je napisano GI ali GSI.
no glede porabe se mi je zdelo da to ne more biti realno, ker ponavadi outboard motorji kurijo okoli 15l.
Potem je ta o hitrosti bosa. Je potem trup slabše vzdržljiv ker ima tanjši trup?

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 06, 2008 23:39

To da zunajkrmni motor kuri 15 l/h je brezvezen podatek. Potrebno bo doreči o tem za kakšno moč gre. Outboard lahko pokuri tudi 120 l/h pa je 4T, najsodobnejši, popolnoma nov, recimo Yamaha 350...
Volvo nima oznake MPI, lahko pa jo je dodal Igor.
15 l/h je realno, vendar povprečje na delovno uro čez celo leto... In še to, če se veliko voziš počasi, ko smučaš precej padaš... Meni osebno ta številka ne pove dosti, ker je odvisna od posameznika, načina plovbe... Pomembna je poraba pri potovalki, ta pa bo okrog 30 l/h.
Lažji in tanjši trup je seveda tudi manj močan, vendar pa je Stingray še vedno OK barka. Je pač poceni... Če spet potegnemo malo paralele, ne mislit, da si s Stingrayem kupil nemški avto, ker ga nisi. Kupil si največ korejskega... Tudi cena je taka! In če ti je Kia Sorento isto dobra kot Audi Q7 ali Mercedes ML, potem bo tudi Stingray odličen čoln...

LP
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Če Feb 07, 2008 00:26

ja seveda to se strinjam, recimo 100-115 ks bi bla taka poraba kar je več se ve..
ja sej pričakujem porabo pri 30 litrih, če bo manj v redu je pa vse odvisno tudi od morja, itd...čeprav se vseeno nagibam kar k carburatorju (sej pr novem teh problemov s puščanjem goriva in podobnih zadev kot si napisal najbrž ne bo) je pa itak garancija. edinole skrbi me to da bo mogoče ta motor neprodajan. :?
No tukaj me malo skrbi pri kvaliteti, pa je stingray znan tkole med navtičarji kot zanesljiv al je bolš vzet mal starejši čoln (recimo bayliner). Potem je pa tu spet vprašanje, ker pravijo da če primerjaš 4 leta star avto da ni isto kot 4 leta star čoln, da je pri čolnih to x2 ali x3, t.p. da je 4 leta star avto še zmer dober, čoln pa ne... hm hm
ker zmeden sem že, ker ne vem kaj bi blo najbolše narediti, je pa res da hočem čimveč info dobiti o dobrih in slabih straneh. Upam da ne težim preveč.
no admin, te bom pol peljal en krog da kake ribce vase vržemo :)

lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 07, 2008 16:30

nuvolari napisal/-a:ja seveda to se strinjam, recimo 100-115 ks bi bla taka poraba kar je več se ve..
ja sej pričakujem porabo pri 30 litrih, če bo manj v redu je pa vse odvisno tudi od morja, itd...čeprav se vseeno nagibam kar k carburatorju (sej pr novem teh problemov s puščanjem goriva in podobnih zadev kot si napisal najbrž ne bo) je pa itak garancija. edinole skrbi me to da bo mogoče ta motor neprodajan. :?
No tukaj me malo skrbi pri kvaliteti, pa je stingray znan tkole med navtičarji kot zanesljiv al je bolš vzet mal starejši čoln (recimo bayliner). Potem je pa tu spet vprašanje, ker pravijo da če primerjaš 4 leta star avto da ni isto kot 4 leta star čoln, da je pri čolnih to x2 ali x3, t.p. da je 4 leta star avto še zmer dober, čoln pa ne... hm hm
ker zmeden sem že, ker ne vem kaj bi blo najbolše narediti, je pa res da hočem čimveč info dobiti o dobrih in slabih straneh. Upam da ne težim preveč.
no admin, te bom pol peljal en krog da kake ribce vase vržemo :)

lp

Z to matematiko se jaz osebno ne bi strinjal. Po morju( Jadranu ) plujejo večje ribiške lesenjače, no ja pa tudi manjše, katere imajo abrahama že za sabo in so dnevno v uporabi.V procentualno prisotnost teh bark, se nebi poglabljal, niti nimam teh podatkov, ampak če rečem, recimo vsaka tretja ali četrta, sem verjetno še kar blizu.
Take starosti pa na cesti vidiš le takrat, ko imajo društva starodobnikov (oldtajmarjev ), svoj letni reli.
Vse je pač odvisno od lastnika plovila (vozila ). Bolj točno, bi bilo zapisat, da če je lastnik malomaren pri vožnji in vzdrževanju, skrajša življensko dobo plovilu ( vozilu ) za 2x ali 3x.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Feb 07, 2008 23:19

Tole z matematiko o starosti bi pa jaz rekel, da je ravno obratno! Pet let stara barka je ponavadi še popolnoma nova, avto pa ne ravno. No kot je rekel že Atilone, 10 do 15 let stara plovila so praktično najbolj pogosta na morju, izgledajo še kot nova, avtomobili, ki imajo za sabo 15 let, pa vemo kakšni so... Še posebej pa ta leta veljajo pri manjših gliserjih, kjer jih lastniki uporabljajo le 14 do 30 dni na leto. Taki čolniči so po 10 letih še popolnoma novi. To je vsega skupaj komaj slabo leto uporabe...

Ampak vsa ta matematika naj ti ne bo referenca! Nek čoln je dober, pa čeprav je star že 20 let, kakšen drugi pa ni dober, pa je mogoče precej mlajši...

LP
nuvolari
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Pe Feb 08, 2008 00:26

ja sej sem si tako predstavljal ker se barka pač ne rabi vsak dan in se temu primerno manj rabi. to so pol zgleda samo brezvezni prijemi prodajalcev, da prodajo nov čoln. sicer za 24.200 E kolikor bi me prišel stingary s karburatorjem dobim kakga baylinerja letnik 98 kokr sem gledal na netu.sicer večjega, kar me bl mika ampak me ostalo skrbi če kej crkne pa pol servisi..dobit bi mogu tazga da veš ood koga da je očuvan, tko k pri avtih. sicer mi je tukile gor uporabnik gob(b)i nekaj svetoval a je zgleda bolj poredko tuki gor.enega 2355 mi svetuje k ga ma njegov znanec..
pol izkušnje z rabljenimi plovili niso slabe?.. aha pa še to, koliko se pa gibljejo porabe pol pri teh večjih barkah, recimo ta 2355?

lp
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

stingray

OdgovorNapisal/-a rabuni » Pe Feb 08, 2008 01:00

[Vse je pač odvisno od lastnika plovila (vozila ). Bolj točno, bi bilo zapisat, da če je lastnik malomaren pri vožnji in vzdrževanju, skrajša življensko dobo plovilu ( vozilu ) za 2x ali 3x.

Pozdravljeni!
To kar si Atilone zgoraj zapisal je čista resnica!!! Videl sem nekaj let stare čolne, ki so bili za vstran vreč in videl sem 20 let stare čolne, ki so bili rabljeni le v času dopusta in lepo vzdrževani - kot novi so izgledali. Mislam, da je enkrat Admin zapisal na tem linku, da je videl kolektor pri čolnu, ki vemo, da je občutljiva zadeva odvisna od vzdrževanja, ki je vzdržal več kot 20 let. Mu verjamem!
Na Ptujskem koncu poznam starega mehanika za čolne, ki že več kot dve desetletji servisira čolne po celem Jadranu. Samo to dela leto in dan od Pelješča do Istre in nekoč mi je rekel: "Če človek vzdržuje čoln kot zahteva narava čolna in pri tem ne skopari, mu bo čoln brez slehernih težav služil leta in leta". In potem je dodal: "Pri čolnu ne glej na leta ampak na njegovo vzdrževanje (servis, konzervacija, dekonzervacija ter na lepo ravnanje z čolnom). Ko sem istega mehanika na primer vprašal: Koliko ur vzdržijo zunanji motorji recimo suzuki, ali yamaha mi je odgovoril, da ima primer yamahe, ki je vzdržala že več kot 1500 ur in še vedno normalno deluje.
Glede porabe: "moj volvo penta 130 KM na sunbirdu (podobno kot stingray le malo težji je, je imel letos porabo pri štirih ljudeh na krovu 22l (lovili smo ribe). Pri čolnu v katerem nismo toliko kot v avtomobilu a zato rabimo večjo moč se na porabo goriva pač gleda malo drugača. Vsaj jaz. lp
"Dalmatino povišču pritrujena"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti