Če misliš porabit 500 EUR nastane pomoje kar problem...
To je vsota, ki danes lahko kupi osnovno varianto D-SLR fotke ali po domače zrcalnorefleksno kamero z dodanim kit objektivom. Za povprečnega amaterja je to čisto dovolj in bo delal odlične fotografije....
Za tak denar dobiš recimo Canon 1000D za malo več pa že 500D, ki je že prav luštna zadeva...
Kje pa je potem problem? Nisem ravno prepričan, da si s sabo na dopust želiš vlačit to veliko kramo... Če ti to ni ovira, potem le v napad, vendar sem osebno mnenja, da so takšni SLR-ji en kiks... Tisti, ki je pripravljen vlačit to s sabo, si bo hitro omislil še kakšen objektiv, pa zunanji fleš, pa še kakšen bonbonček... Takrat pa je vstopni model body-ja premalo, cena pa bo za komplet iz 500 EUR poskočila na 5.000 EUR....
Če pa bi rad nekaj bolj priročnega, pa ti priporočam nekaj vmesnega. To je danes precej modno, da imaš neko vrsto naprednega kompakta, ki običajno omogoča še izjemen razpon gorišnic, recimo 20x. Tak primer je recimo Canon SX20. Vrhunska zver med kompakti, sicer malo večji, ogromen zoom, cena pa pod 400 EUR... Uporaba je tukaj večinoma na zeleni avtomatiki ali v načinu P, ki omogoča nekaj uporabnikovih nastavitev. Vseeno boš lahko občasno prestavil tudi na Av, Tv ali celo na M za kakšne posebne efekte. Moraš pa vedeti, da taka kamera ni namenjena neprestanemu fotografiranju v teh naprednih načinih, saj so praktično vse nastavitve v menijih in ne na gumbih...
Zadnja kategorija so mali kompakti, ki so namenjeni tistim, ki se na fotografiranje res ne spoznajo kaj veliko in nimajo pojma kako bi kaj ročno nastavili... Če misliš fotkat izključno na zeleni avtomatiki, potem bo tudi dober kompakt za cca. 200 EUR več kot odličen družinski spremljevalec. Njegova prednost je tudi v tem, da je lahko vedno v žepu, kar zgornja dva žal ne omogočata, še posebej pa ne prvi...
Tukaj bi rekel neka v stilu Canon IXUS 130 ali podobno. Znamka tukaj ni posebej važna, saj so vsi v podobnem kvalitetnem rangu...
Za primer sem ti navedel Canon-e, ki jih poznam malo bolj, je pa alternativa še kakšen Nikon, ostalo pa pozabi, če gre za resne kamere. No ja, če ti potegne design, potem je lahko konkurent še Sony, vendar meni tista "ruska" varianta fotke in glaževine res nikakor ne sede v roko...
Pri kompaktih pa kakor sem napisal. Kupi nekaj za 200 EUR, vzami pa tistega, pri katerem ti je najbolj všeč barva ohišja... Ne boš nič faliv...