Kateri fotoaparat

Morjeplovska fotografija motivov povezanih z morjem...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
jure_b
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a jure_b » Sr Mar 24, 2010 12:03

Lansko pomlad sem kupil v hoferju za 150€ fotoaparat traveler uw 8.
Zaenkrat dela bp in testeran na 13m.
Še par slikic

Slika
Slika
Slika
Slika

Pa še filmčka

http://www.youtube.com/watch?v=Vafx3enG4pE
http://www.youtube.com/watch?v=qRqLLuodGSo&feature=channel
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 24, 2010 12:11

No še jaz pristavim svoj piskerček. :D
Aparat je Sony DSC-W300 z Sony podvodnim ohišjem za ta aparat. Fotoaparat ima posebno opcijo nastavitev za podvodne slike. Ni neka špica, ampak za osebno uporabo je pa čisto OK.

Slika
Slika
Slika
Slika[/img]
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Mar 24, 2010 20:29

Oho, tale Sony pa ni kar tako! Kot si napisal, za osebno uporabo je to več kot odlično! Takih fotk se nebi branil niti profesionalec!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Maj 08, 2010 21:15

Kot sem napovedal mi je S70 na zadnjem ribiškem tekmovanju odpovedal poslušnost. Sicer pa je že zdavnaj odtehtal svoj namen, vendar je ša kar naprej deloval in ni in ni hotel dokončno crkniti. Nazadnje sem mu lani na potovanju odstranil del zapiralnega mehanizma in ga malce predelal in tako sem ga uporabljal do sedaj. Po daljšem zasledovanju novosti in prebiranju debat pro in kontra sem se prepričan, da pravilno tudi tokrat, odločil za Canon. Pri izbiri mi je bila poglavitna visoka ISO občutljivost, nizek šum, kvaliteta, kompaktnost ... nikakor pa ni bilo merilo cena. Tako se je sedaj moji zbirki fotoaparatov pridružil še težko pričakovani Canon S90, ki mi bo upam odlično služil za vsakodnevne potrebe, obiske sejmov in podobno, kjer šteje kompaktnost brez kompromisa v kvaliteti posnetkov. V zbirki imam še Nikon D80 in D700, ki pa mi nikoli toliko ne služita in odtehtata kot dober kompatnež, zato sem ga zelo vesel. Nabavil sem tudi podvodno ohišje za posnetke, ko razmere na morju ne dovoljujejo ne snemanja ne slikanja ne da bi uničil fotoaparat. No sedaj bom lahko pripel tudi kakšne slike hudega morja in seveda podvodne posnetke.

Za izlete in prireditve z dosti svetlobe naj bi uporabljal zrcalno refleksni (DSLR) Nikon D80 z objektivom Nikkor 18-135, 1:3,5-5,6ED. Objektiv je standarden. Ima preveliko dušenje svetlobe in zato po moji oceni ni primeren za posnetke, kjer ni na voljo dosti (ogromno) svetlobe. Res da so ta fotoaparat izredno opevali ampak mene je tako zelo razočaral v primerjavi z starim "trotl" Canonom S70, ki je nekaj generacij starejši, da ga enostavno nisem skoraj leto dni uporabljal. Potrebno bi bilo kupiti boljši objektiv. Je na prodaj, če koga zanima.

Ravno zaradi slabe izkušnje z D80 nisem več hotel tvegati v kvaliteti, zato sem nabavil še D700 in profi objkektiv 24-70, 1:2,8 katerega v glavnem uporablja hči. To je dejansko zadeva, ki jo z veseljem primeš v roko in kjer si lahko daš duška. Skoraj, da ni omejitev za odlično posneti željeno kompozicijo. Problem je le v tem, da je za vsakodnevno uporabo pretežak in prevelik.

In zakaj sem pravzaprav tole napisal? Hotel sem povedati, da odličen kompaktni fotoaparat največ odleže in zato naj vam ne bo žal denarja zanj, saj boste z njim ohranili v spominu marsikatere nepozabne in neponovljive dogodke vaših bližnjih in prijateljev.

Lep pozdrav
Nikola Tesla

Canon S90
Slika

Podvodno ohišje WPDC35
Slika
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Maj 09, 2010 09:37

Pa včasih (ne vem ali se to še vedno da) si na kompaktnega Canona lahko naložil tudi dodaten "firmware", ki ti je omogočil histogram, zebro, ...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 09, 2010 12:01

Par postov nazaj sem govoril o tem firmwaru, verjetno si mislil tega:
http://chdk.wikia.com/

Ali ima kdo kakšnen DSLR z ohišjem za podvodno fotografijo, malo razmišljam v to smer, če bo financ minister dopuščal.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Maj 09, 2010 20:41

[quote="Gaso"]Par postov nazaj sem govoril o tem firmwaru, verjetno si mislil tega:
http://chdk.wikia.com/

Ja tega! Zadevo sem pred leti naložil in enostavno dela - tako sem nanj kar pozabil.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » To Nov 02, 2010 16:08

Da ne odpiram nove teme...

Prišel je čas ko potrebujem nov fotoaparat...

raziskujem po internetu in ponudbe je čisto preveč saj nimam pojma na kaj naj bom pozoren oziroma kaj je sploh dovolj za moje potrebe.

če ni odveč bi prosil za mnenje (recimo nikola tesla :wink: ) kaj bi mi priporočil za malo bolj zahtevno amatersko uporabo.

cena bi mi bila idealna tam nekje recimo 500€ pojma pa nimam ali je to sploh dovolj?

s predlogi nad 1000€ mi prosim ne hodite ker potem bom imel samo fotoaparat na dopustu se bom pa lahko le slikal ker mi bo potem moja stornirala vse aktivnosti :D
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » To Nov 02, 2010 21:59

Jaz imam canon s3is z ikelite ohišjem. že nekaj časa razmišljam, da bi ga prodal, ker mi je vse skupaj malo preveliko, je pa bilo mišljeno ravno za malo bolj zahtevno amatersko uporabo. za pametno ceno ga prodam. zraven dam še ikelite roko in zunanjo bliskavico, ki sicer dela, vendar nekje prihaja voda v prostor za baterije, zato jo priložim za simbolično ceno. ohišje in fotoaparat pa sta brezhibna.
nekaj posnetih fotografij si lahko ogledate na
http://www.facebook.com/home.php?#!/alb ... =709371584

slika fotoaparata je na naslovu
http://www.bolha.com/digitalni-fotoapar ... 1272098260

kako fotko ohišja pa tudi lahko pošljem na mail, koga zanima.

cena = 450€ za komplet

možen ogled in prevzem v Radencih ali na relaciji MB-MS.

ponudbe na ZS
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 02, 2010 22:05

Če misliš porabit 500 EUR nastane pomoje kar problem...

To je vsota, ki danes lahko kupi osnovno varianto D-SLR fotke ali po domače zrcalnorefleksno kamero z dodanim kit objektivom. Za povprečnega amaterja je to čisto dovolj in bo delal odlične fotografije....
Za tak denar dobiš recimo Canon 1000D za malo več pa že 500D, ki je že prav luštna zadeva...

Kje pa je potem problem? Nisem ravno prepričan, da si s sabo na dopust želiš vlačit to veliko kramo... Če ti to ni ovira, potem le v napad, vendar sem osebno mnenja, da so takšni SLR-ji en kiks... Tisti, ki je pripravljen vlačit to s sabo, si bo hitro omislil še kakšen objektiv, pa zunanji fleš, pa še kakšen bonbonček... Takrat pa je vstopni model body-ja premalo, cena pa bo za komplet iz 500 EUR poskočila na 5.000 EUR....

Če pa bi rad nekaj bolj priročnega, pa ti priporočam nekaj vmesnega. To je danes precej modno, da imaš neko vrsto naprednega kompakta, ki običajno omogoča še izjemen razpon gorišnic, recimo 20x. Tak primer je recimo Canon SX20. Vrhunska zver med kompakti, sicer malo večji, ogromen zoom, cena pa pod 400 EUR... Uporaba je tukaj večinoma na zeleni avtomatiki ali v načinu P, ki omogoča nekaj uporabnikovih nastavitev. Vseeno boš lahko občasno prestavil tudi na Av, Tv ali celo na M za kakšne posebne efekte. Moraš pa vedeti, da taka kamera ni namenjena neprestanemu fotografiranju v teh naprednih načinih, saj so praktično vse nastavitve v menijih in ne na gumbih...

Zadnja kategorija so mali kompakti, ki so namenjeni tistim, ki se na fotografiranje res ne spoznajo kaj veliko in nimajo pojma kako bi kaj ročno nastavili... Če misliš fotkat izključno na zeleni avtomatiki, potem bo tudi dober kompakt za cca. 200 EUR več kot odličen družinski spremljevalec. Njegova prednost je tudi v tem, da je lahko vedno v žepu, kar zgornja dva žal ne omogočata, še posebej pa ne prvi...
Tukaj bi rekel neka v stilu Canon IXUS 130 ali podobno. Znamka tukaj ni posebej važna, saj so vsi v podobnem kvalitetnem rangu...

Za primer sem ti navedel Canon-e, ki jih poznam malo bolj, je pa alternativa še kakšen Nikon, ostalo pa pozabi, če gre za resne kamere. No ja, če ti potegne design, potem je lahko konkurent še Sony, vendar meni tista "ruska" varianta fotke in glaževine res nikakor ne sede v roko...
Pri kompaktih pa kakor sem napisal. Kupi nekaj za 200 EUR, vzami pa tistega, pri katerem ti je najbolj všeč barva ohišja... Ne boš nič faliv... :D :wink:
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » To Nov 02, 2010 22:33

o hvala za takšen opis!

žepni aparati mi nekako ne sedejo več - zmogljivejšega imam na gsm :wink:

problem je ker res nimam pojma kaj pomenijo vse tiste oznake pri karakteristikah...no saj nočem niti vedeti...bi bil pa vesel mnenja ali se kaj nategnem če recimo kupim...

Digitalni fotoaparat Sony Cyber-Shot DSC-HX1
http://www.mimovrste.com/artikel/1730303724/digitalni-fotoaparat-sony-cyber-shot-dsc-hx1

Digitalni fotoaparat Nikon Coolpix P100
http://www.mimovrste.com/artikel/1730350322/digitalni-fotoaparat-nikon-coolpix-p100-crn#pictures

nekako se nagibam k sonyu...bom vprašal takole - mislite, da je vreden svojega denarja ali bi v tem razredu vi nabavili kaj drugega?
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » To Nov 02, 2010 22:59

poglej malo te primerjave

http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/

http://www.dpreview.com/reviews/Q110sup ... page19.asp

če pa misliš imeti bolj popotniško varianto, pa iz lastnih izkušenj raje kaj takega
http://www.dpreview.com/reviews/Q210grouptravelzoom/
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Sr Nov 03, 2010 04:49

ojla
pomoje išči nekaj v rangu novega Canon PowerShot SX30 IS (novejša verzija SX 20). Cena se vrti med 400,00 - 450,00 €, na netu lahko dobiš še ceneje. Mene bi prepričal z 35x zumom (24-840) ter IS-om, tudi svetlobno je kar soliden (2.8 - 5.6). Filmčke lahko snema v resoluciji 1280x720, kar je tudi čisto zadosti. O ISO pa raje nebi preveč ampak se mi zdi da do 400 bi še kar šlo skozi. Zraven si vzemi še soliden mon/triopod, pa si zmagal. Za to ceno je tale aparatek kar dobro nabildan tako, da ti verjetno ne bo žal.
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Sr Nov 03, 2010 05:08

Aja pa še tole. Naj te ne zavede večno pregovarjanje po raznih forumih, kaj je boljše Nikon vs Canon. Ali pa pipetkanje, v stilu, da ima en v zgornjem levem kotu manj dofa kot drugi. Bolj pomembno je, da si zagotoviš dober backup posnetega materiala, da bo kaj ostalo še za tvoje vnuke. Jest sem kljub večim HD, pred pol leta izgubil del arhivske fototeke in tako, da sem še vedno pošteno besen na znanega proizvajalca hard diskov.
Lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 03, 2010 09:34

Nisem na tekočem z novimi modeli. Če bi kupoval jaz, bi gledal kriterije po tem vrstnem redu:

1. ISO (glavna odlika novodobnih aparatov je v naprednih senzorjih, kjer lahko z visoko ISO občutjivostjo fotografiraš v zelo slabih svetlobnih razmerah brez uporabe fleša. Tu bi odločal manjši šum pri višjem ISOtu.)
2. Svetlobna občutljivost objektiva in široki kot (sicer ni večjih razlik med modeli v istem razredu ampak vseeno naj ti razložijo kako je s tem)
3. Odzivnost čim hitrejša (ko sprožiš mora biti zakasnitev čim manjša).
4. Število pikslov (cca 10M se danes že kar spodobi, še posebej, če delaš kasneje "izreze")
5. Možnost manualnih nastavitev in prednastavljeni programi za začetnike
6. Snemanje videa (dober zvok, dobra slika, ne nujno HD), zoom med snemanjem
7. Zoom (cca 10x je dovolj za vse, kar je več je pač tam, da se lahko hvališ naokoli)
8. Velikost in teža

500€ ni malo za kompakta.
Z DSLR pa je tako kot je napisal admin, kupiš za 500€, končaš pri 5000€.

Imam DSLR Canon 40D s čuda objektivov in z njimi služim €€€, pa dostikrat na izlete vzamem starega Canon kompakta. Takrat je pomembneje zabeležiti, sicer kar se da dobro, kot pa delati iz tega pretirano umetnost ;)

racman
Tole je bolj moje razmišljanje, kot nasvet za nakup.
Ko boš kaj nabavil, pa prilepi kakšno fotko v temo fotografija na morjeplovcu.

Poglej za:
Canon PowerShot S95 IS
Canon PowerShot SX30IS
Canon G11 oz. novi 12
in za Nikoni.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti