obnova kabine barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mare63
Poročnik fregate

obnova kabine barke

OdgovorNapisal/-a mare63 » Po Feb 25, 2008 18:47

Ja vem. Kar nekaj besed je bilo o tem izrečenih na forumu. Pa bi vseeno prosil za kratek rezime oz nasvet. Vešč sem avtoličarskih del. Torej, grobo kitanje, špric kit, "ausflekanje" - fino kitanje - in nanos barve z pištolo.
Ko berem razne prispevke, morda tudi malo površno, pa sem malce zmeden. Ali je v osnovi postopek pri pripravi in barvanju ( špricanju ) plovila enak. Na barki ( kabini ) nimam velik poškodb, tako da, če se izrazim skozi avtoličarski profil, bi samo pobusil bolj poškodovane dele, fino poklital,brušenje na vodo, špric kit, brušenje na vodo in špric - gealcoat!? Je postopek pravilen? Kje dobim primerne materiale, katere firme.....kit, šprc kit ( ali primer), pokrivno barvo...
Da pa ne bom samo poizvedoval po Vaših nasvetih tudi nudim: če kdo potrebuje kako številko burza nautike v pdf obliki...lahko pošljem. Imam vse CD.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Feb 25, 2008 18:50

Malo prečekiraj forum. O tem je bilo že nekaj napisano
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Feb 25, 2008 19:02

Živjo!

To je tipična napaka, ki je prisotna pri 99% ljudeh. Čolni niso barvani kot avtomobili! Gelcoat se ne nanaša naknadno ampak najprej v kalup, preden se polagajo plasti vlaken in poliesterske smole... To je tako, kot bi pri avtomobilu najprej nanesli barvo, potem pa šele odštancali blatnik... Sliši se nemogoče, vendar pri barkah je natančno tako!

Če pa bi rad delal popravilo kasneje, pa obstajajo posebne barve, ki jih je možno nanašati na podlago. Taka varianta je recimo Awlgrip, ki je zelo drag, rezultat pa vrhunski. Dobre so tudi vse poliuretan in epoxi barve, ki so namenjene navtiki. Pri takem popravilu, pa je res da pridejo zelo prav avtoličarske izkušnje, saj je postopek povsem enak! Še malo prelistaj forum, uporabi iskanje in vse ti bo jasno.

LP
mare63
Poročnik fregate

klik :)

OdgovorNapisal/-a mare63 » To Feb 26, 2008 19:03

Aha...no zdaj mi je jasno. Ta gelcoat, njegova uporaba mi ni bila povsem jasna. Kot praviš adim, me je zmedlo kot pri večini ljudi. Mislil sem, da je to zadnji nanos v resnici pa je prvi. Upam, da sedaj kapim. :oops:
Torej, če obnavljam barko je postopek podoben, identičen. kot pri ličanju stoenk. Zgolj materiali so drugačni, drugi proizvajalci. Ok....mi lahko priporočite trgovino za nakup materialov? Da me z cenami postravijo na realna tla !
In ne nazadnje, če se kdo profi ukvarja z obnovo bark ( ličanje )...čakam ponudbo. Če bo ugodna, meni dostopna, zakaj ne. V bistvu zna biti najbolj moteč faktor prevoz barke. Kamorkoli premaknem 7,5 m barko me stane ? eurov. Ker sem že omenil prevoz: tam nekje v maju, naj bi barka odpotovala na otok Cres. Priporočate kakega zanesljivega in cenovno ugodnega prevoznika? Barka je na prikolici.
Hvala.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 26, 2008 23:52

Glede trgovine z barvami... Se sedaj niti slučajno ne morem spomnit imena, je pa trgovina zraven navtične trgovine Lotos marin na Zaloški cesti v Ljubljani. Je v isti stavbi, le vhod je z druge strani... Če prideš iz obvoznice je druga trgovina v zgradbi Lotos, zadnja pa ta trgovina z barvami. Tam lahko dobiš vse različne epoxi in poliuretan nanose, znajo tudi svetovati. Nekaj barv dobiš tudi v Lotosu, kjer prodajajo Hempel.

Za prevoz pa se bo do takrat že nekaj našlo. Je prikolica registrirana? Če je barka po dimenzijah prevelika za cestni transport (širša od 2,55m), potem bo najbolje, da jo zapelješ do Kopra, od tam pa odpluješ na Cres. Bo precej ceneje...

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 27, 2008 08:39

MaxMaier trgovina z laki in barvami, naredijo ti karkoli želiš, tudi avtolak s tvojo barvo v spreju, pa še svetujejo zraven!
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Feb 27, 2008 10:33

trgovina se imenuje Blik.kar pa se tiče brušenja ne uporablaj vode ampak samo na suho.kljub temu da vsi mislijo da je poliester popolnoma vodoodporen se motijo.potem pa ko to polakiraš in postaviš na sonce se pokažejo mehučki.vlaga ki je ostala v poliestru.barvo ti priporočam da vzameš pur ker ima dobro pokrivnost.obvezno pa moraš dati temelj za barvo oznaka 008.
mare63
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a mare63 » Sr Feb 27, 2008 13:48

Hvala za informacije...se priporočam še vnaprej.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov