Koncesije

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Sr Jul 07, 2010 21:46

Nikola Tesla

Pa saj ne morem verjet, ko berem tele "prigode". Si pa dober, da še na Hrvaško hodiš po vsem tem. Če bi men takole "ribsal" po čolnu, ga utopim na licu mesta.

Lp
dolfisi
Poročnik korvete

kaj pa Premuda?

OdgovorNapisal/-a dolfisi » Če Jul 08, 2010 15:00

Nikjer nisem zasledil za koncesionarja na Premudi... Leto nazaj smo imeli "hudo" izkušnjo z njim, ko smo sidrali kakih 100m pod zadnjo "koncesijsko"bojo...na vsak način je hotel plačilo, pa ga ni dobil in je bil tako besen, da me je skoraj zgazil z svojim gliserjem... če ne bi imel jaz dveh otrok zraven, da o psovkah sploh ne omenjam...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 09, 2010 06:59

Lani sem bil na PREMUDI nekaj dni na sidru in ni nihče prišel težit. Kot vidiš za PREMUDO ni bila podeljena koncesija med drugim jo imamo tudi zato na naši listi "radi bi obiskali".
LP NT

PREMUDA
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 23, 2010 23:50

Letos so se stvari glede nelegalnega zaračunavanja sidranja močno popravile. Veliko k temu je prispevala večja informiranost uporabnikov sidrišč.

V Panteri sem inkasantom pojasnil, da imam papirje, ki dokazujejo, da nimajo koncesije za del zaliva v katerem sem sidral. Povedal sem jim, da bom zapustil zaliv, če želijo, vendar bom istočasno tudi zadevo prijavil. Pustili so me na miru, saj so baje imeli pred kratkim že neke vrsto inšpecijo, katere pa si ne želijo nakopati ponovno. Podobno je drugod in ta popis koncesionarjev dejansko zelo drži. Me zanima kako je še v drugih zalivih po Jadranu.

Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Jul 24, 2010 16:04

Točno Nikola. Ponekod so kar pospravili boje, za katere so še lani veselo na črno zaračunavali. Precej boj imajo še gostilničarji za svoje goste.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » So Jul 24, 2010 19:55

No evo še en lep primer zaračunavanja. Slovenec z veliko jahto se je parkiral na Molatu ob glavni pomol (to je na nasprotno stran kot so privezi za jahte, Kr en ga pozna ker smo bili skupaj na Žutu - Aicon 72). Noromalno je plačal privez kolikor so mu zaračunali. Drugi dan pride mimo slučajno inšpekcija iz Zadra in ga povpraša če so mu slučajno kaj zaračunali. Pove jim, da seveda saj se je privezal ob njihlavnem pomolu, nakar mu inšpektrov prijazno pove, da nimajo pravice zaračunavati za privez na glavne pomolu, ker ni v lasti Molata temveč v lasti Županije Zadar. Povpraša ga še, če ima slučajno še kakšen listek od prej, da mu povrnejo kupnino. Ko je inšpekcija odšla pa je prišel koncesionar k njemu in ga še spraševal če ga je on prijavil. Skratka na Molatu se lahko veselo vežete ob glavni pomol in niste dolžni plačati nič (seveda ni elektrike in vode).
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 25, 2010 10:25

Odlično. Zadeve se očitno obračajo na bolje.

Sicer pa je res skrajno ponižujoče za državo, če je v vseh svetovnih jezikih objavljeno v publikacijah kot je 808 zalivov naslednja vsebina.
-zelo pogosto. ..Pazite, ker občasno prideta kasirat kar dva, da plačate le tistemu, ki se predstavi... Vzemite račun... itd. Sedaj se (verjetno ne edini) sprašujem, če je na hrvaškem kraja posvem legalno početje, kajti če ni, bi se takemu početju MORALO TAKOJ stopiti na prste, tako pa kraja postaja del folklore. (mater me to jezi. :evil: )
- str.90, Mljet,
Citat: Povremeno se u uvali od korisnika sidrišta zahtijeva plačanje pristojbe od 90kuna po osobi.No upitno je radi se to uvijek po nalogu uprave nac. parka. Platiti bi trebalo samo kad blagajnik dokaže, da je ovlašten...
- str.85, Pelješac, Lovište,
Citat: Na sidrištu se po nalogu kapetanije Dubrovnik ponekad zahtijeva plačanje pristojbe (9kn/m). To čini se nije posve legalno...
... Takih cvetk je napisanih še precej.

Upam, da prej ali slej Hrvaška naredi red v svoji državi, kjer nam ne bo treba trepetati pred neukimi in samovoljnimi uradnimi osebami ali čisto pravimi pirati.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Ne Jul 25, 2010 20:13

Nikola Tesla, če se ne motim (pregledal sem tvoje slike kjer so dodeljen koncesije), je na Olibu v zalivu Sveti Nikola velliko manjše območje koncesije, kot pa območje kjer so postavljene boje. Imaš tudi ti takšen občutek, če se spomniš. kje smo se vezali na Ruti Morjeplovcev?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Ne Jul 25, 2010 20:50

To sem ze jaz napisal, da jih je vecina placala neupraviceno. Mislim da smo edino Gregor, primula in jaz bili v obmocju kjer se lahko zaracunava. Ostale pa je Cuker lepo obril !
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak
Kraj: kamnik

KONCESIJSKE BOJE

OdgovorNapisal/-a makica » Pe Avg 06, 2010 10:47

Ja, vse kar sem hotel prebrati, ste že napisali.

Imam pa kratko vprašanje glede teh boj na vodi. Razumem, da "carinijo" tiste, ki imajo večje barke in na njih spijo - torej lahko ostanejo privezani tudi po več dni.
Kaj pa recimo, če bi se na takšen privez zavezali mi, ki imamo 5 m gliser in ostanemo po par ur.
Kot primer naj navedem Ilovik (ki ste tudi omenjali), kjer je po kanalu cev kup privezov. Mi smo prišli dopoldan, se kopali in privezali ob obali Sv. Petra, popoldne pa smo šli pogledat še na drugo stran - Ilovik.

So torej upravičeni zaračunavati tudi manjšim plovilom, ki so bolj kot ne samo v prehodnem smislu.

To vprašam zato, če bi se nas kdo lotil. Tudi v Čikatu na Lošinju obstaja nekaj takih boj. Privezali smo se na eno in ostali do večera pa ni nihče prišel nič spraševat.

Vnaprej hvala. LP,....
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 06, 2010 12:13

Poglej makica. Vsako stvar moraš gledati tudi iz druge strani. Torej predstavljaj si sebe, da kupiš betonske bloke, se jebeš, da jih potopiš, vežeš nanje verigo in vrv. Kupiš boje, plačaš državi koncesijo (ki ni zanemarljiva), potem pa se ti vežejo vsi povprek - zastonj. Po moje, bi tudi ti vzrojil.
Popolnoma druga stvar pa je, kot jo je opisal Nikol Tesla. Sidral se je s SVOJIM sidrom izven koncesijskega področja. Pa pride "pastir", mu hoče računat in še popraska barko !

Kar se tiče dnevnih privezovanj pa ja takole. So zalivi, ki so bolj obiskani podnevi, kot ponoči (Slatinica, Sakarun, ...). Koncesionarji imjo cene povečini na dolžino barke. Torej cel dan je na boji gliser 5m, mimo se pelje jadrnica 15m, ker so boje zasedene gre pač drugam. Ta gliser pa se zvečer odveže in gre v avtokamp. Zaključek : Boja ostane prazna = 0 kun!

Zato priporočam zalive brez koncesij in na lastnem sidru. Če pa uporabiš objekt (bojo) katerega je nekdo postavil in ga vzdržuje, je pa logično, da zahteva plačilo.

Tudi na avstrijskih smučiščih je treba kupiti karto. Bolj me dvigne plovno dovoljenje, kjer razen takse za svetilnike ne dobiš NIČ. O pardon, sonce in vodo!
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak
Kraj: kamnik

KONCESIJSKE BOJE

OdgovorNapisal/-a makica » Pe Avg 06, 2010 13:03

Ja drži!

No, potem smo naredili bolj prav na Sv. Petru, kjer smo se privezali za obalo ob pomolček. V Čikatu smo ga pa malo "pobiksali".

Bomo raje uporabljali sidro - bo ceneje pa še manj moteče.

Lp, M.....
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Po Avg 16, 2010 21:59

kr en napisal/-a:Tudi na avstrijskih smučiščih je treba kupiti karto. Bolj me dvigne plovno dovoljenje, kjer razen takse za svetilnike ne dobiš NIČ. O pardon, sonce in vodo!

V principu se strinjam s tabo, samo mi se zdi da slika ni celotna. Gdo te gre iskat in resevati ce ti se kaj zgodi? :wink:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 17, 2010 09:31

opus napisal/-a:
kr en napisal/-a:Tudi na avstrijskih smučiščih je treba kupiti karto. Bolj me dvigne plovno dovoljenje, kjer razen takse za svetilnike ne dobiš NIČ. O pardon, sonce in vodo!

V principu se strinjam s tabo, samo mi se zdi da slika ni celotna. Gdo te gre iskat in resevati ce ti se kaj zgodi? :wink:

A to se plača v naprej :?:

Tudi naša gorska reševalna služba ima precej dela z reševanjem planincev (helikopterji, GRS, ...), pa ni treba plačati VINJETE za hribe !!!
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » To Avg 17, 2010 11:18

Nič ne pomaga in da se jezimo. To nam pokvari dopust in potem celi dan gledaš ali ti bo kdo poškodoval barko ali prerezal vrv ali še kaj hujšega. Tudi to se dogaja. (ZADARSKI OKOLIŠ je najhujši). :twisted:
Toda SAMI SMO SI KRIVI tega odnosa......! :!:
Jaz osebno se že nekaj let izogibam prijaznih sosedov in odhajam v Grčijo, kjer so razmere popolnoma nasprotne. In uspelo mi je prepričati že par kolegov, da so to naredili. :D :idea:
Toda letos sem kljub zgornji izjavi zopet odjadral za 14 dni na Hrvaško in sem se izogibal BOJARSKIH zalivov in se držal bolj otočanov, ki so zaenkrat malo bolj prijazni. :x
Zgornje informacije so zanimive in koristne, toda kaj ti vse to pomaga in dokazuješ da imaš prav, ko pa imaš pokvarjen dopust.
:!: VSI POMORCI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE! :!:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov