Letos sem pokasiral skupaj toliko nevihtm, kot v vsem mojem skupnem dosedanjem jadranju nisem. Res je, da sem se do sedaj pravočasno vedno kam skril, kar je najboljša zaščita pred strelo, toda letos se ni dalo.
------
Bral sem, da strela zelo redko udari v jadrnico. In da so barke varne pred strelo. Vsi veliko morjeplovci, vključno s pokojnim Šterkom, niso nikoli pisali, da bi imeli kak tak pripetlaj, je torej res, da smo varni?
------
To sem verjel do letos, do petka 13.08, ko sem se vračal iz dopusta mimo Vrsarja domov proti Piranu. Pri Poreču je pol ure pred mojim prihodom tja "spražilo" jadrnico. Poln zadetek v jambor. Posadka živa in brez prask (razen šoka). Toda inštrumenti in celo motor FUČ.
------
Ko sem razlagal ta dogodek na Piranskem pomolu, so mi dajali, da gotovo niso imeli jadrnice pravilno ozemljen. Kdo pa jo ima. Pa tudi če jo ima predvidevam, da to ne prepreči udarca strele v jambor, temveč le zmanjša škodo, ker strelo usmeri bolj naravnost v morje. Instrumenti in ostala elektronika, bo gotovo skurjena....?
-------
Malo razumem osnove elektrotehnike in vem, da strela poišče najbližjo "nasprotno" točko in to je jambor, ki je na istem potencialu, kot okolišnje veliko nižje morje in mi ni jasno, zakaj nebi strela izbrala takega lepega strelovoda. Če ga ozemljiš, še toliko raje....
-------
Ali je sploh možno tako zaščititi barko, da preprečimo udarec strele v jambor.
Ali je bil ta dogodek res izjema?