Kako prepoznati vreme?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Kako prepoznati vreme?
Ko prebiram forum, preberem marsikaj in najbolj me navdušuje, kako nekateri poznajo vse v zvezi z vremenom. Čestitam vam! Sam imam tretjo motorno barko (se še iščem - sedaj sem na Bavarii 33 HT), čeprav sem šele leto in pol na morju - zato tudi novinec. Poznam veliko zadev, z ženo sem preplul kar nekaj milj in obšel nekaj jadranskih otokov in se sidral v zalivih. Še vedno me je najbolj strah slabega sidranja in vremena. Dragi forumovci, kao spoznati vreme in vetrove, da me kaj ne preseneti. Imam ogromno literature in vse revije (SLO in CRO) o navtiki, ter razne priročnike. Mislim pa, da se največ naučiš na morju ali na t.i. terenu. Mogoče ne iščem in ne berem prave literature. Vsak odgovor me bo razveselil, zato že v naprej hvala! 
Sam sem se največ naučil iz opisov vremena znanega jadralca Mirka Bogića. Še sedaj hranim knjižico Navtika iz leta 1986, kjer je kar precej napisanega o vremenu na Jadranu. Poznati je treba vetrove, še posebej tiste v katere obrača Jugo pri prehodu depresije. To so predvsem jugozahodnik - lebič, pa nevihta iz zahoda, severozahoda in tako naprej. Tukaj je nasrkalo že veliko "poznavalcev", ki so zvečer na sidru gledali le na to, da so zaščiteni proti Jugu. Je pa res, da te praksa največ nauči.
Hmm, vreme! Večna uganka... Nihče nikoli ne more z gotovostjo napovedati vremena, mogoče je tudi zato zanimivo.
Napoved na radiu iz DHMZ je vsekakor pametno poslušati, samo po drugi strani je pa tako, da bi lansko poletje bil vsak dan v zalivu, če bi poslušal samo to. Vsak dan isto: "Upozorenje! Poslje podne mogučnost neverina!"
Je pa tako, gledaš nebo, sidraš vedno tako, da je zaprto čim bolj, najbolj važno zame, da je zaprto na zahod in jugo-zahod... Tudi tramontana s severa ali burja te lahko fajn premeče čez noč... V glavnem, ni neke strašne rešitve. V glavi imej tudi, da se valovi na vhodu v zaliv lomijo in ukrivljajo (malo fizike), kar pomeni, da lahko spremenijo smer glede na veter tudi do 90 stopinj... To lahko povzroči tudi kakšen rt...
Mogoče malo trapasto ampak za začetek kar uporabno... Poglej kje so jadralci! Pa ne čarteristi, tisti nimajo ponavadi pojma, saj so na barki kakšni čehi... Poglej kje so sidrane jadrnice. Praksa je taka, da jadralci ponavadi bolj poznajo vremenske razmere, veliko je tudi izkušenih kapitanov. Glej barke, ki ne izgledajo zadnji krik mode... S takimi plujejo po večini izkušeni morjeplovci...
LP
Napoved na radiu iz DHMZ je vsekakor pametno poslušati, samo po drugi strani je pa tako, da bi lansko poletje bil vsak dan v zalivu, če bi poslušal samo to. Vsak dan isto: "Upozorenje! Poslje podne mogučnost neverina!"
Je pa tako, gledaš nebo, sidraš vedno tako, da je zaprto čim bolj, najbolj važno zame, da je zaprto na zahod in jugo-zahod... Tudi tramontana s severa ali burja te lahko fajn premeče čez noč... V glavnem, ni neke strašne rešitve. V glavi imej tudi, da se valovi na vhodu v zaliv lomijo in ukrivljajo (malo fizike), kar pomeni, da lahko spremenijo smer glede na veter tudi do 90 stopinj... To lahko povzroči tudi kakšen rt...
Mogoče malo trapasto ampak za začetek kar uporabno... Poglej kje so jadralci! Pa ne čarteristi, tisti nimajo ponavadi pojma, saj so na barki kakšni čehi... Poglej kje so sidrane jadrnice. Praksa je taka, da jadralci ponavadi bolj poznajo vremenske razmere, veliko je tudi izkušenih kapitanov. Glej barke, ki ne izgledajo zadnji krik mode... S takimi plujejo po večini izkušeni morjeplovci...
LP
Zdravo
Evo tu je zanimiva skripta o vremenu.
http://www.jadralniklub-nm.si/media/skripta-vreme.pdf
LP Clipper
Evo tu je zanimiva skripta o vremenu.
http://www.jadralniklub-nm.si/media/skripta-vreme.pdf
LP Clipper
Za zacetek je najbolje, ce zacnes spremljati vremenske karte kot hobi. Nabavi si katero od meteo knjig, ki jih dobis v navticnih knjigarnah, kot je naprimer tista na vogalu pri kongresnem trgu, in cez nekaj casa bos opazil vzorec sprememb vremena. Obstojajo namrec pravila razvoja front, ciklon, anticiklon, oblakov itd. Vazno je, da ves, npr. ce piha jugo 2-3dni, se bo nabralo dosti oblakov, ki ponavadi morajo priti nazaj dol kot voda. Od hitrosti nabiranja je odvisno koliko statike bo v zraku in se od temperature, koliko intenzivna bo nevihta. Po slovensko : Ce je jutro cudno toplo in soparno, cez dan opazis hitro rastoce vatast kumuluse, ki kar vrejo v nebo, temu dodas temno sivo meglico, ki se hitro priblizuje od zahoda, Poberi sidra in kopita predno se zacne bliskati in te oplazi hladen pis, ki naznanja, da je dez ze zelo blizu!
Upam, da sem ti pomagal, ce pa je se kaj, vprasaj. Ne obstojajo namrec neumna vprasanja, samo odgovori so lahko!
Upam, da sem ti pomagal, ce pa je se kaj, vprasaj. Ne obstojajo namrec neumna vprasanja, samo odgovori so lahko!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Morda na začetku, ko ne veš prav dosti pomaga opazovanje domačinov pa drugih na pogled "izkušenih" pomorcev, vendar pa mislim ,da je treba ta čredni nagon čimprej pozabit. Prebrat kako knjigo, spremljat vremensko napoved, spremljati vreme in se učiti na izkušnjah(če se le da na tujih ) ,ker so manj boleče. Potem ,ko boš mislil da že veliko veš, boš delal največje napake. Kako vreme deluje na tebe in tvojo barko se lahko hitro naučiš, a kako vreme in valovi delujejo na tvojo posadko ,ženo in otroke, to pa je drug problem. To so velike napake o katerih sem ti govoril. Hodil sem pozimi jadrat po kvarneriču, velikokrat sam , 40 vozlov vetra ni bila več nobena ovira. Včasih te dobi tudi več, pa si moker ,malo te zebe in to vzameš kot normalno. Potem pa se poleti pojavi huda ura, ti veš da vetra ne bo več kot 30,trajalo pa bo največ dve uri, mala malca, dvigneš viharni flok, pripraviš barko in uživaš, a za nekoga na barki je to konec sveta. Nikoli več ni tako kot je bilo prej, žensko je strah ko pihne maestral 15 vozlov in že vidi valove ,isto grozo kot prvič...
Vendar se taki dogodki ne morejo izbrisati, se dogajajo, tudi najboljšim kaj šele nam.
lp Bojan
Vendar se taki dogodki ne morejo izbrisati, se dogajajo, tudi najboljšim kaj šele nam.
lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Vreme,ena največjih ugank za nas morjeplovce.
Nikoli ne veš kaj se skriva za vogalom,vendar obstajajo pomagala s katerimi si olajšamo dopust oziroma plovbo.
Sam uporabljam vse možne pripomočke
TV-txt,VHF,GSM-sms,barometer,...
Domačini so tudi zelo uporabna zadeva in seveda moje oči,katere poškilijo proti zahodu na črne oblake in nad Velebit na njegovo mogočno kapo katera oznanja prihajajočo burjo
Sem spadajo seveda tudi dnevni vetrovi,kateri se premikajo s soncem.
Nisem neki adrenalinski tip in raje počakam v varnem zalivu ali marini,da se stvar umiri.Tako je tudi ostala družina dopustniško razpoložena.
Tako je vsaj mir v hiši
LP Clipper
SREČNO POT IN MIRNO MORJE
Nikoli ne veš kaj se skriva za vogalom,vendar obstajajo pomagala s katerimi si olajšamo dopust oziroma plovbo.
Sam uporabljam vse možne pripomočke
Domačini so tudi zelo uporabna zadeva in seveda moje oči,katere poškilijo proti zahodu na črne oblake in nad Velebit na njegovo mogočno kapo katera oznanja prihajajočo burjo
Sem spadajo seveda tudi dnevni vetrovi,kateri se premikajo s soncem.
Nisem neki adrenalinski tip in raje počakam v varnem zalivu ali marini,da se stvar umiri.Tako je tudi ostala družina dopustniško razpoložena.
Tako je vsaj mir v hiši
LP Clipper
SREČNO POT IN MIRNO MORJE
Vreme
Odlična tema ....
Sam se vedno poslužujem barometra in to takega ki ima spomin in graf nihanja ...zadnje kar sem nabali je Geonav 3 ročni GPS z barometrom ter kompasom ter podatki plime oseke itd....odličen izdelek!
Pa seveda zlato pravilo : Zmeraj povprašam domačine in jih opazujem ! Sam sem na Krku in tu je zadeva kar se tiče vremena zmeraj nepredvidljiva ... Nasvet domačina izpred dveh let katerega zmeraj povem naprej je ....Pazi ovde na Krku i kada ne puše ima uvjek vetra !!!
Do sedaj ta praksa deluje in se jo bom držal tudi naprej ...
LP
Sam se vedno poslužujem barometra in to takega ki ima spomin in graf nihanja ...zadnje kar sem nabali je Geonav 3 ročni GPS z barometrom ter kompasom ter podatki plime oseke itd....odličen izdelek!
Pa seveda zlato pravilo : Zmeraj povprašam domačine in jih opazujem ! Sam sem na Krku in tu je zadeva kar se tiče vremena zmeraj nepredvidljiva ... Nasvet domačina izpred dveh let katerega zmeraj povem naprej je ....Pazi ovde na Krku i kada ne puše ima uvjek vetra !!!
Do sedaj ta praksa deluje in se jo bom držal tudi naprej ...
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Jaz domačinov kaj dosti ne sprašujem, ker jih ne vidim pogosto (z jadrnico nisem vezan na lokalno pristanišče). Na barki redno poslušam vreme Rijeka radio ali split radio. (če sem tam dol, zelo splošen opis, če bi jih vzel resno bi se že zdavnaj potopil ali pa bil stalno privezan). V glavnem, če napovejo neverine, bolj gledam po morju na zahod. Nikoli se ne sidram z odprtim zahodom ali jugozahodom. Burjo pa se da predvideti. Nekako še najbolj zanesljiva je napoved na Hr. 1. programu. Opazovanje trenutne situacije vremena ti nekako pride v kri. Kljub temu so kakšni poletni neverini lahko zelo hitri (dol kuhaš kavo, prideš ven in..). Takrat pa hitro zvit jadra, prižgat motor, se postaviti proti vetru (v CD kakšno mašo) in prestati prvi udarec, ki je običajno najhujši. nato 2. kratica in malo odprt flok, pa diagonalno čez valove. Počasi se privadiš in ko vidiš, da je vse pod kontrolo si gospodar. Ko pade dež, je ponavadi počasi vsega konec. Veliko težja je situacija, če so na barki majhni otroci.
Sicer pa kot pravijo dalmatinci "Hvali more, drž se kopna" oz. morja nikoli ne podcenjuj!
LP Dobra vila
Sicer pa kot pravijo dalmatinci "Hvali more, drž se kopna" oz. morja nikoli ne podcenjuj!
LP Dobra vila
Zame je zakon Aladin. Zaenkrat imam same pozitivne izkušnje, res pa je, da ne plovem poleti, ampak jeseni in spomladi, ko je vreme vseeno stabilnejše.
Hrvaški:
http://prognoza.hr/karte.php?id=aladin¶m=&it=
Slovenski:
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... ki/aladin/
(no, ta je predvsem zelo koristen za v hribe
)
Hrvaški:
http://prognoza.hr/karte.php?id=aladin¶m=&it=
Slovenski:
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%2 ... ki/aladin/
(no, ta je predvsem zelo koristen za v hribe
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Hvala za vaše cenjene nasvete, kateri NAM bodo v korist. Vse sem posrkal v glavo in se bom poskušal držati napisanega. Je pa res, da ko si najbolj prepričan v sebe in svoje znanje narediš največ napak. Veliko tega sem se že naučil, a vseeno me je strah hitrih sprememb.
Barometer? Ali obstoja kak barometer, ki grafično ali zvočno opozarja na hitre spremembe, vendar da to ni kot GPS ampak kot, recimo nekaj digitalnega, kar imamo doma v hišah ali nekaj podobnega. Kolega je kupil en barometer z nekimi dodatnimi funkcijami 7 v 1, v nekem trgovskem centru za cca 30 Eur. Vendar mislim, da se na to ni zanašati - prepoceni, da bi bilo natančno.
Barometer? Ali obstoja kak barometer, ki grafično ali zvočno opozarja na hitre spremembe, vendar da to ni kot GPS ampak kot, recimo nekaj digitalnega, kar imamo doma v hišah ali nekaj podobnega. Kolega je kupil en barometer z nekimi dodatnimi funkcijami 7 v 1, v nekem trgovskem centru za cca 30 Eur. Vendar mislim, da se na to ni zanašati - prepoceni, da bi bilo natančno.
Verjetno si ze slisal za Suunto ure z barometrom. Mene je moja ze nekajkrat resila/opozorila na nenaden padec prtiska. To kombinirano z prognozo mi je dalo vedeti, da nekaj prihaja in se pripraviti. Seveda pa na vsako plovilo spada dober barometer priznane znamke, da vsaj vemo kako se pritisk spreminja.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost