TEŽAVE S SUZUKIJEM

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Rookie
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljanski kotliček

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Avg 30, 2010 06:52

Ko razmišljam bi izključil problem propelerja iz dveh razlogov: tudi če mu nabijem ročni gas imam občutek da se ne zvrti kot bi moral, med plovbo ko mu manjka moči pa se mi zdi, da tudi potrokira. Na tujih forumuh berem da je lahko to povezano tudi s senzorjem nivoja vode. Če je fuč ali pa je res prenizek nivo vode, elektornika blokira obrate, ampak lahko bi bil pa res impeler fuč, čeprav je bil (baje) lani po sezoni menjan...
Ali kdo ve za mehanika ki se res spozna na te motorje, da ne bo ugibal kje je težava tako kot mi?

P.S. ja, motor je bil menjan, prodajalec ga je kupil lani novembra in ga niti v vodi ni imel, ko sem ga kupil jaz. Prej je ''seveda delal kot urica''... :x
Če ne gre, vzamem večje kladivo.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Avg 30, 2010 11:13

sam menim, da ti ne delajo vsi cilindri.

vsaj simptomi so taki. preveri, ali vse cinčpule dobijo signale oz. tok, če so vsi kabli ok priklpoljeni na cinšpule, potem pa preveri iskro na vsakem cilindru. Naj te ne zavede groba kontrola iskre s svečko, ker lahko svečka, ko je zunaj daje iskro, ko jo privijačiš pa ne dela. v takih primerih je cinšpula zanič...to so kar pogoste napake na motorjih.

sam sem tako zadevo laično, na hitro preverjal tako, da sem na motorju, ko je bil vžgan, snemal žice s svečk...po en cilinder....če pri snetju žice s svečke ne zaznaš spremembe v delovanju motorja, pomeni, da tisti cilinder ne dela....tako narediš za vse cilindre, za vsakega posebej.
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Avg 30, 2010 16:07

Ja, tudi to sem že probal, da sem med delovanjem motorja snemal kapice na svečkah, pa je bilo vsakič precej drugače, se pravi ko sem kabel staknil s svečke je bilo očitno da motor deluje samo po dveh cilindrih. To sem sicer delal v prostem teku... a je možno da bi moral to probat tudi pod obremenjenim motorjem?! Saj če vse tuljave delajo v leru, morajo tudi pod obremenitvijo... ali se motim?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Avg 30, 2010 16:32

Ali je to dvotakten motor z avtomatskim mešanjem goriva in olja ?
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Avg 30, 2010 20:37

val napisal/-a:Ali je to dvotakten motor z avtomatskim mešanjem goriva in olja ?

Natanko takšen :x
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Avg 30, 2010 20:44

Če senzor za količino olja za mešamnje v posodici ne dela ali zaznava prazno posodico izklaplja vžige .
Najbolje pa je da ga pelješ k nekomu ki se na te motorje spozna.
Saj takšno diagnosticiranje na daljavo je jalovo delo.
lp
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Avg 30, 2010 20:54

val napisal/-a:Če senzor za količino olja za mešamnje v posodici ne dela ali zaznava prazno posodico izklaplja vžige .
Najbolje pa je da ga pelješ k nekomu ki se na te motorje spozna.
Saj takšno diagnosticiranje na daljavo je jalovo delo.
lp

Tudi to ''težavico sem imel, da mi je po cca 5min vožnje vzelo gas... senzor sem komplet očistil in izpihal in sedaj mi motorja ne izklaplja več. Moči pa že takoj v štartu ko sem ga prvič probal (seveda šele na dopustu) ni imel, in je še vedno nima, le da mi po čiščenju senzorja pretoka olja ne crkuje več.
Sem pa tudi vprašal za kakega mojstra ki se na Suzukija spozna, pa očitno forumaši ne poznajo(mo) nobenega.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Avg 31, 2010 16:22

Podobne simptome sem imel jaz na Johnsonu. Napaka je bila da je bilo tesnilo na glavi in spodnji semering na gredi fuč. Preveri če imaš slučajno kaj mokro spodnjo svečko. Podobnost je bila tudi ta, da je motor prej cca. 3 leta stal v garaži in je tudi možnost da je tesnila otrdijo, ker se motor ni uporabljal.

LP Klemen
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Sr Sep 01, 2010 07:23

klemzi napisal/-a:Podobne simptome sem imel jaz na Johnsonu. Napaka je bila da je bilo tesnilo na glavi in spodnji semering na gredi fuč. Preveri če imaš slučajno kaj mokro spodnjo svečko. Podobnost je bila tudi ta, da je motor prej cca. 3 leta stal v garaži in je tudi možnost da je tesnila otrdijo, ker se motor ni uporabljal.

LP Klemen

Hmmm, zanimiva... bom preveril. Hvala!
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Sr Sep 01, 2010 07:24

Ima kdo naslov ali celo telefonsko od kakšne trgovine kjer se dobi ugodno rezervne dele za ta moj nesrečni motor? Lahko tudi Italija.
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Če Okt 28, 2010 20:10

klemzi napisal/-a:Podobne simptome sem imel jaz na Johnsonu. Napaka je bila da je bilo tesnilo na glavi in spodnji semering na gredi fuč. Preveri če imaš slučajno kaj mokro spodnjo svečko. Podobnost je bila tudi ta, da je motor prej cca. 3 leta stal v garaži in je tudi možnost da je tesnila otrdijo, ker se motor ni uporabljal.

LP Klemen

Ja... po skoraj enomesečni ''odisejadi'' pri mehaniku(pooblaščenem) se je izkazalo da si imel prav... upam da ta vikend prevzamem motor in da me ne ''položi'' račun...
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Nov 08, 2010 18:49

No evo... še mali update o mojem nesrečnem motorju in hkrati klic na pomoč!
Po več kot enomesečnem bivanju pri pooblaščenem serviserju sem čoln z mojim Suzukijem dobil iz servisa v popolnoma enakem stanju kot prej...no ja ne popolnoma... poleg vsega so mi povedali tudi da motor ni letnik 1999 kot sem ga kupil, ampak 1991, kar pa prodajalca seveda niti malo ne zanima...!!!!
Skratka, na motorju imam komplet nov blok z vsem kar zraven paše(bati, glavna gred...), nove lamele, testno je bila menjana tudi komplet elektronika z vžigalnimi tuljavami, poskusili smo z manjšo eliso. Motor še vedno nima moči in se zavrti samo do cca 4500 obratov. Glede na vse to, mehanik pravi, da edino še karburatorjev nismo menjali in je verjetno težava v tem, vendar pa ne upa garantirati da bo motor z novimi res delal. Verjetno zato ker so novi cca 1000€ in noče stroška nositi sam v primeru da motor tudi z novimi uplinjači ne bi deloval.
Moja prošnja pa je: ali ima kdo kje možnost dobiti karburatorje za Suzuki DT65, let 91( :evil: ) ceneje ali pa če bi kdo po nekem norem naključju 3 take, za katere se ve da so izpravni, imel za posodit, da se lahko prepričam če so res karburatorji vzrok vsega zla pri mojem motorju?

LP Iztok
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Nov 09, 2010 09:48

Nikjer nisem zasledil odgovora kakšn je kompresija na vsakem batu posebej?
Ali sploh delajo vsi bati?
klepvin

OdgovorNapisal/-a klepvin » To Nov 09, 2010 11:41

Pozdravljeni morjeplovci
Prebral sem temo okoli težav z motorjem suzuki DT 65,s katerim sem imel v začetku tudi sam nekaj težav,ker sem kupil rabljenega,letnik 94 s samo 60 delovnimi urami.Po odpravljenih težavah,mi sedaj brezhibno služi že šest let (240 ur).Tudi meni motor pri polnem plinu doseže po obratomerju samo okoli 4800 obratov,ampak mislim da doseže polno moč,saj požene pet metrov dolgo plovilo s težo cca 700 kg do približno 33 vozlov.
Glede na to,da je pri vašem motorju zamenjano že praktično vse razen karburatorjev,sem na voljo tudi za kakšno testno zamenjavo le teh,vendar se bolj nagibam k temu,da je vzrok vaših težav prej kakšen senzor delovanja motorja,seveda v primeru,da imajo vsi trije valji približno 10 barov kompresije.Do poletja še je sicer kar nekaj časa,ampak želim čimprejšnjo rešitev problema.
lep pozdrav
Rookie
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Rookie » To Nov 09, 2010 18:01

cibro napisal/-a:Nikjer nisem zasledil odgovora kakšn je kompresija na vsakem batu posebej?
Ali sploh delajo vsi bati?

Ja, jaz mislim da, saj imam na motorju sedaj nov blok, bate, rinke, glavno gred... Bom pa takoj ko mi bo služba dopuščala čas, vzel v roke Motometer in izmeril kompresijo, čoln je tako ali tako sedaj na kopnem :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov