GRČIJA 2010

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Nov 03, 2010 22:09

Moram še enkrat povedati, da sem si prebral vse potopise mojih prehodnikov, jih shranil v prenosnik in celo natisnil in shranil v mapo. Imel sem jo vedno pri roki, v cockpitu.

Pet tednov bi kar zadostovalo za Jonsko morje, saj se otoki, zalivi in kraji, vredni obiska, kar vrstijo drug za drugim. Morda bi spustil Zakynthos, čeprav je ravno ta otok izredno lep in zato zelo močan magnet.
Čez zimo bom naredil sanjsko ruto z najlepšimi destinacijami, ki sem jih obiskal in vklučil tudi tiste, ki sem jih izpustil.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Nov 06, 2010 15:57

Joško hvala, ker si mi polepšal ta megleni dan, pa čeprav ''sem prišel'' šele do Paxosa. Veseli me, da je danes slabo vreme, tako da uživam v tvojih zapisih.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Nov 06, 2010 22:26

MarjanT, upam da boš kdaj tudi v resnici prišel do Paxosa. Se splača!!

Pa "hčerko" vzemi s sabo, da bosta skupaj uživala!! :D :D :D

LP :D
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Nov 07, 2010 09:24

Ma.. je že dolgo v nekakšnem podzavestnem planu. Čakam samo, da se dokončno prebije v realnost.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Nov 09, 2010 17:01

Potem, ko sem vse podrobno prebral, sem pričel razmišljati o varnosti na jadrnici ob podobni plovbi. Vemo, da so morjeplovci še par let nazaj, uporabljali sistem ''paranje živcev'', ali budilka vsakih 15 minut, da bi preprečili bližnja srečanja s plovili in raznimi ovirami.
Joško, koliko je tebi ob tej plovbi pomenil radar in ali si mu slepo zaupal, ali si vseeno bolje verjel svojim očem in ušesom ?
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 09, 2010 17:40

O tem sem sam veliko razmišljal preden sem odplul. V glavi sem si postavil določena pravila, ki sem jih ob plovbi upošteval. Svoje je prispeval tudi tečaj Isaf.
Nikoli nisem popolnoma slepo zaupal instrumentom, tudi tokrat ne. Zato sem takoj po montaži radarja imel parkrat dnevni trening, da sem spoznal, kaj in katere objekte na določeni razdalji mi še pokaže. Bil sem kar prijetno presenečen nad točnostjo. Tudi kasneje, sploh ob obali med Viestom in Brindisijem je izjemno dobro opravil svojo nalogo. Alarm na radarju sem imel nastavljen: notranji krog na pol Nm (zato, ker je radar med plovbo zaznaval visoke valove), zunanji krog na 2,5 Nm. V tem delu obale pa sem imel še dodatni alarm med 3 in 4 Nm, vendar samo 120 stopinj pred sabo, v smeri plovbe. To noč pred Brindisijem in kasneje pred Grškim otokom Erikousso nisem spal nič.
Res sem imel pri sebi tudi kuhinjski lonček z alarmom, vendar ga nisem uporabil. Ko sem zadremal, sem imel oči in ušesa na pol odprta. Bil sem poln adrenalina, tako da tudi trdno zaspati nisem mogel. Dremež je bil vedno kratkotrajen. Večji del nočne plovbe sem opravil tako rekoč po sredi Jadrana, kjer je veliko manj prometa. Namenoma sem plul daleč stran od obale. Tudi med Viestom in Brindisijem, kjer je bilo največ prometa, sem bil stran od obale med 6 in 10 Nm.
Poskrbel sem tudi za varnost na sami barki. Imel sem "life line" na obeh straneh med sprednjo in zadnjo bitvo, rešilni samonapihljivi jopič in tudi pas z varnostno sponko. Pripeto sem jo imel na dveh mestih, pred vhodom v barko in pri krmarjevem sedežu. Tudi zadnje ograje so bile zaprte.
Drugi član posadke pa je itak imel vse pod kontrolo. :D
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Dec 03, 2010 14:29

Današnji dan in nasploh jesen je vsaj zame depresivna, brez sonca, vseskozi samo dež. Zato bom malo popestril to turobno vreme z bolj radostnimi slikami.

Tu drugi član posadke uživa v vodi in sploh noče ven. :D
Paxos Lakka
Slika

Lefkas Nidry, privat hiša ob cesti z zelo lepo urejeno okolico
Slika

V Nidryju sva srečala tudi ta dva, ki sta se zabavala z mimoidočimi
Slika

Ravno tako v Nidryju sva videla to krasno barko, ki vozi turiste na piknike v bližnji zaliv
Slika

Ithaka; ko sva plula mimo rta iz Vathyja, sva videla te svetilnike. Seveda prej nisem vedel, zakaj so postavljeni ti objekti. Sprva sem mislil, da so stražni stolpi, pa mi je naš morjeplovec Hrast povedal, da so v davnih časih zvečer notri zakurili, da so imele ladje označeno pot za plovbo.
Slika

Zelo lepo urejena obala na Ithaki, Kioni. Vsekakor kraj, ki ga ne smete izpustiti na plovbi po Jonskem morju
Slika

Ithaka, Kioni; ribiči razdeljujejo ulov
Slika

Kefalonija, Assos, krasen kraj, ki je sicer malce oddaljen od ustaljenih poti
Slika

Najbrž ni treba posebej pojasnjevati, kdo je ta možakar.
Slika

Ampak tega možakarja pa je redkokdo že srečal? To je mornar na Meganisiju, v Vathyju. Sta si podobna z Odysejem, kajne :D
Slika

Na še eno značilnost na grških otokih ne smem pozabiti. Sprva mi je bilo dokaj čudno pa sem se kar hitro navadil. Tudi na ta način poskrbijo za čisto okolje in morje.
Slika

Zelo dobro založena navtična trgovina v mestu Lefkas. Podobnih in večjih je bilo še najmanj pet.
Slika

Upam, da sem vam malo polepšal deževni ali sneženi dan :D
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Dec 03, 2010 14:38

Joško dobro nas rajcaš... madona sam je pa res tak vreme za žile rezat.. upam, da bo kmalu kaj sončka da gremo mal pojadrat...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Pe Dec 03, 2010 14:57

Joško, tole lahko mirno počneš vsak dan, zagotovo bomo vsi zadovoljni :lol: :lol: kar se pa snega tiče, če ga ne vidim nikoli več, bo še prekmalu zame.. :twisted:
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Dec 03, 2010 17:45

Marjan T oglašam se ti kar tukaj, ker je tema o varnosti. Ko sem šel drugič v Grčijo, še nisem imel radarja, temveč sem si naredil alarm iz kuhinjskega alarma na 60 min. Dodal sem alarmni biper s priključkom na 12 v. Med plovbo sem ga vedno nastavil na 15 minut. Praksa pa je pokazala, da sem se vedno prebudil po desetih minutah, vstal, pogledal naokoli, zopet nastavil na 15 minut in zaspal. To se je običajno ponavljalo kaki dve uri, potem sem bil pa že zbujen.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Dec 03, 2010 18:46

Osebno mislim, da je najbolje, da na taki poti nisi sam, ter da si lahko privoščiš vsaj malo mirnega spanca. A vem, da to ni vedno uresničljivo.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Dec 03, 2010 20:02

Ufff, pretežke fotke za moje srce!
Vseeno pa hvala za popestritev dneva, zaradi slik se mi je kar sneg stopil pred hišo :wink:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Dec 04, 2010 17:58

Marjan T, se popolnoma strinjam. Tudi za drugo leto razmišljam o plovbi v Grčijo, pa še ne vem ali bom dobil posadko. Lp
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Dec 04, 2010 22:44

Luftar, ne skrbi!
Čeprav je še daleč, imam že zdaj dve prošnji za transfer jadrnice v Grčijo. Če se nam bodo plani terminsko pokrili, gremo lahko skupaj. Sigurno pa se bo med našo morjeplovsko bratovščino našel še kdo, ki ga bo zamikala taka avantura. :)
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Ne Dec 05, 2010 10:40

Joško, če bo termin pravi, ko boste šli proti Grčiji, se javim za posadko.. moja največja zadovoljstva so pogled na odprto morje, in oblizovanje posadke po kaki večerji :lol: :lol: :lol:

Tudi kake palačinke kdaj pa kdaj.,. :evil:
MORJE, ŠIROKA CESTA..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti