Še dobro da nimaš 20, kako bi se šele potem drla.
Konvektor za gretje plovila
Moderatorji: moderator2, moderator
Hahahaha, Lipnik, pa kaj bi mi brez tvojih for!
Spet si me nasmejal!!!
Ma ne mi tuki toplotnih črpalk mešat! Kaj se tam dogaja je že evovii napisal pred mano. Toplotna energija, ki jo odda toplotna črpalka je sestavljena iz električne energije in pa TOPLOTNE energije drugega medija iz okolice, ki je na NIŽJEM TEMPERATURNEM NIVOJU.
Toplotna črpalka je nekaj takega, kot navadna črpalka za vodo... Imaš vodo v bazenu in jo črpaš v recimo eno kad na strehi... Voda na strehi je višje in ima višjo potencialno energijo, kot tista v bazenu (zaradi gravitacije).
Voda na strehi ima vsoto potencialne energije od začetnega stanja + razliko v višini, ki jo je dobila od črpalke in posredno elektrike...
Toplotna črpalka je natančno isto, le da "črpa" namesto vode toploto, višina vode pa je temperatura...
Spet si me nasmejal!!!
Ma ne mi tuki toplotnih črpalk mešat! Kaj se tam dogaja je že evovii napisal pred mano. Toplotna energija, ki jo odda toplotna črpalka je sestavljena iz električne energije in pa TOPLOTNE energije drugega medija iz okolice, ki je na NIŽJEM TEMPERATURNEM NIVOJU.
Toplotna črpalka je nekaj takega, kot navadna črpalka za vodo... Imaš vodo v bazenu in jo črpaš v recimo eno kad na strehi... Voda na strehi je višje in ima višjo potencialno energijo, kot tista v bazenu (zaradi gravitacije).
Voda na strehi ima vsoto potencialne energije od začetnega stanja + razliko v višini, ki jo je dobila od črpalke in posredno elektrike...
Toplotna črpalka je natančno isto, le da "črpa" namesto vode toploto, višina vode pa je temperatura...
admin napisal/-a:Hahahaha, Lipnik, pa kaj bi mi brez tvojih for!![]()
![]()
![]()
Spet si me nasmejal!!!
Samo zapičil sem se v tvoj citat glede električne in toplotne energije
Jasno je, da v tem primeru to ne špila
Klime, toplotne črpalke in hladilniki so vse ena in ista naprava! Razlika je samo med tem na kateri strani stojiš... Če si "v hladilniku", potem je to klima, če si zadaj pri rebrih, pa je to toplotna črpalka...
Izkoristek toplotnih črpalk oziroma hladilnih naprav se označuje z grelnim številom oziroma s hladilnim številom. To je pomoje edini "izkoristek", ki daje več kot 100% rezultat, saj v resnici to ni izkoristek, temveč:
razmerje med pridobljeno toplotno energijo in vloženim delom ali poenostavljeno porabljeno električno energijo...
Tako je za primer, ki ga navaja Uri1 grelno število enako
4800W / 1260W = 3,8
To je kar pošteno dobra klima in če vam bo kdo navajal grelno število 5 in več, je to zagotovo natega...
Je pa tukaj še ena finta, da je grelno število močno odvisno od temperaturne delte (razlike) na uparalni in kondenzacijski strani. Torej po domače temperature zunaj in znotraj ali temperature tople vode in temperature talne vode pri recimo podtalnici... Tukaj tiči razlog, da je recimo tudi najsodobnejša klimatska naprava precej neučinkovita pri ogrevanju, ko je zunaj temperatura nekako pod 5 C. Uporabno je še, vendar je grelno število že slabše... Pri recimo 0 C, pa je grelno število že tako slabo, da se klima enostavno ne izplača...
Izkoristek toplotnih črpalk oziroma hladilnih naprav se označuje z grelnim številom oziroma s hladilnim številom. To je pomoje edini "izkoristek", ki daje več kot 100% rezultat, saj v resnici to ni izkoristek, temveč:
razmerje med pridobljeno toplotno energijo in vloženim delom ali poenostavljeno porabljeno električno energijo...
4800W / 1260W = 3,8
To je kar pošteno dobra klima in če vam bo kdo navajal grelno število 5 in več, je to zagotovo natega...
Je pa tukaj še ena finta, da je grelno število močno odvisno od temperaturne delte (razlike) na uparalni in kondenzacijski strani. Torej po domače temperature zunaj in znotraj ali temperature tople vode in temperature talne vode pri recimo podtalnici... Tukaj tiči razlog, da je recimo tudi najsodobnejša klimatska naprava precej neučinkovita pri ogrevanju, ko je zunaj temperatura nekako pod 5 C. Uporabno je še, vendar je grelno število že slabše... Pri recimo 0 C, pa je grelno število že tako slabo, da se klima enostavno ne izplača...
Novinec napisal/-a:Žal je vse razprodano, informacije sem dobil od raznih članov po vsej Sloveniji. Žal. Očitno ni bil tako slab artikel, da je šlo 1000 kosov v parih urah.![]()
Bom pa sledil novi pošiljki.
LP
Dons sem obrnu 3 lidle, pa so imel samo še 3 radiatorje, o teh grelcih ni bilo ne duha ne sluha.
Novinec ko jih spet zaslediš, mi prosim TAKOJ enega vzemi in pridm k tebi ponj, pa makar v Poreč.
Lp
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Še ena smet
Še ena 'smet' - kar zadeva konvektorje - ki so trenutno itak pošli
Toplonte črpalke se bistveno bolj splačajo, kjer jih priklopiš na odpadno toploto pri čem, kar moraš itak hladit:
- od hlajenja mleka pri molži recimo za ogrevanje sanitarne vode (kmetija, sirarstvo...)
- od hlajenja računalniških centrov za ogrevanje sanitarne vode
Toplonte črpalke se bistveno bolj splačajo, kjer jih priklopiš na odpadno toploto pri čem, kar moraš itak hladit:
- od hlajenja mleka pri molži recimo za ogrevanje sanitarne vode (kmetija, sirarstvo...)
- od hlajenja računalniških centrov za ogrevanje sanitarne vode
admin napisal/-a:Klime, toplotne črpalke in hladilniki so vse ena in ista naprava! Razlika je samo med tem na kateri strani stojiš... Če si "v hladilniku", potem je to klima, če si zadaj pri rebrih, pa je to toplotna črpalka...
4800W / 1260W = 3,8
Sandi, sodobnejše Mitsubishijeve klime imajo dober izkoristek tudi pri -25C zunanje temperature in je trenutno en boljših virov ogrevanja, kar se tiče porabe oz izkoristka, saj je pri klimah plin tisti, ki greje, in ne el. grelec, kot nekateri mislijo.
(sam smo pa res zašli s temo)
Lp. Uroš!
Vsak let meter več pa bo
- Masterpiece
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana
- Kontakt:
Hja res je.Sicer je bil ''Atlas'' 2kW stenski električni radiator/konvektor iz bauhausa. Po 1 letu ( toliko je tudi garancija ) pa je bilo veselo v dnevni sobi.Res sreča da smo bili doma.
Nato smo ga razstavili in notri katastrofa od napeljave.Čeveljčki in žičke kot bi razstavil neko igračko na daljinca! In vse stopljeno in zažgano.
Tako da bodite pazljivi pri teh stvareh.Saj so dobre in dajo od sebe, sploh pa cena je smešno nizka.Ampak uporabljajte pa le ko ste zraven.Jaz ne zaupam več tem stvarem
LP
Nato smo ga razstavili in notri katastrofa od napeljave.Čeveljčki in žičke kot bi razstavil neko igračko na daljinca! In vse stopljeno in zažgano.
Tako da bodite pazljivi pri teh stvareh.Saj so dobre in dajo od sebe, sploh pa cena je smešno nizka.Ampak uporabljajte pa le ko ste zraven.Jaz ne zaupam več tem stvarem
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov