Voda v čolnu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Ahelos
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nauportus

Voda v čolnu

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Apr 21, 2008 11:34

Spoštovani morjeplovci!

Včeraj je bil tako lep dan, da sem se odločil naš prvi čoln, ki smo ga kupili pozimi, malo očistiti, spraviti kaj vode ven kar se je morebiti nabralo čez zimo ter postoriti še kako malenkost. Čakalo me je neprijetno presenečenje. V prostoru za sidro ni bilo nič vode, popolnoma suho. V prostoru takoj za njim (na sliki)

Slika

pa je bilo nekaj vode (približno toliko kot na sliki), ko sem to vodo odstranil, sem opazil da skozi razpoko v kotu prostora vdira voda noter.

Slika

Predvidevam da iz dvojnega dna. Ker do te vode nisem mogel drugače sem kar nekaj ur točil vodo ven iz tega prostora (kar približno 5-6 ali še več 5l kantic). Sedaj pa vprašanje! Od kod ta voda? Iz prostora za sidro je voda speljana skozi neko luknjico ven in sicer bi morala, če se seveda ne motim, izteči tam, kjer je tale odprtina na sliki.

Slika

Sedaj sicer voda ne prihaja več ven ampak je še notri, saj, ko zaniham čoln se jo še sliši. Z nasveti na dan prosim! Tisto razpoko v vogalu verjetno ni problem zaflikati, ampak, ne bi rad s seboj stalno vozil kar nekaj kg "balasta".

Lep dan še naprej!

Sašo
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Apr 21, 2008 12:14

Problem je lahko v prekatih ojačitve, ki pa lahko niso pretočni. Voda naj bi bila res lahko speljana ven iz skladišča za sidro kaj pa ostalo!? Ali zadaj na krmi nimaš nobenega čepa za spuščanje vode ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Ahelos
Poročnik bojne ladje

Voda v čolnu

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Apr 21, 2008 12:19

hmmmm.... ne vem kje v krmi? Pod sedeži je cicer prostor za rezeorvar, kjer je tudi črpalka, ampak mislim, da črpa le iz kokpita in prostora pod sedeži. Vsaj tako, je videti po tem kamor so speljane cevi. Ta pa nima povezave s prostorom v sprednjem delu čolna.

S
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Apr 21, 2008 12:26

Ponavadi imaš čep na zunanji steni kjer pride motor na najnižji točki dna. Velik je cca 1.5 -2 cm odvisno od čolna ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Apr 21, 2008 12:32

Na netu sem si sposodil oglas in iz oglasa se lepo vidi spodnji čep na sredini kjer pride motor ...
Slika
Nazadnje spremenil Pozejdon, dne Pe Maj 16, 2008 12:47, skupaj popravljeno 7 krat.
Pozejdon,
Ahelos
Poročnik bojne ladje

voda v čolnu

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Apr 21, 2008 12:42

Hja tam je seveda luknja, ampak to je kar sem rekel, tja se steka voda iz kokpita in nič drugega, ker je tja speljana cev. Bom pa v prihodnjih dneh še to stran slikal, pa pokazal. Mogoče sem res kaj spregledal, dopuščam možnost, ampak dvomim. Pozejdon, hvala zaenkrat. Bom pa zadevo preveril, in sporočil kako je s tem.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Apr 21, 2008 13:37

Normalno so prekati povezani med seboj. Težava se pojavi, ker že med gradnjo čolna navadno ostane cel kup ostankov steklenih vlaken, nato se nabere še razna svinjarija od zunaj in pretočni kanalčki med prekati se zamašijo.
Malce iznajdljivosti, kakšna daljša žica ali jeklenica, pa štorat not....
Pa seveda premec čolna dvignit....
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Maj 18, 2008 16:24

Prvo preglej ali je voda slana ali sladka, potem boš lažje ugotavljal. Ko to sporočiš bomo lažje ugotavljali. :wink:
Ahelos
Poročnik bojne ladje

voda v čolnu

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Sr Maj 21, 2008 18:57

Hja kolikor sem ugotovil, je voda sladka. Sicer sem v prostoru kjer je pod sedeži rezervoar za gorivo našel še dva "ventilčka" oz čepka, ki sta na obeh straneh čolna, katera bom poskusil odpreti ko spredaj dvignem čoln. Mogoče bo pa tam šlo kaj vode ven.

LP
Sašo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov