Genaker

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Genaker

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 13, 2011 08:47

Pozdravljeni,

Rabil bi en tehnični nasvet glede montaže oz. rešitve vpetja za genaker. Poleg standardnih jader imam na barki še viharni flok in špinaker, pred kratkim pa sem imel priliko, da poceni kupim skoraj nerabljen genaker. Genaker sem kupil predvsem zato, ker večino časa jadram sam ali pa z taboljšo polovico in je z špinakerjem kar precej dela za dva.

Torej... na barki imam klasično genovo, torej ko jo poderem ostane samo zajla, ki vodi do jambora (prednja pripona). Kako se jadra z genakerjem mi je povsem jasno prav tako način vpetja, vendar, ker na moji barki nimam predvidenega mesta za pritditev genakerja na klunu ne vem kako bi rešil problem... imam naknadno montiran nosilec za sidro vendar ne bi rad pripenjal spodnjega rogla jadra na ta nosilec, ker imam občutek, da ni dovolj močan in ne bi zdržal obremenitev....
Torej par vprašanj:
- Ali bi bilo smotrno narediti račji klun oz ojačati nosilec sidra ali pa se zgledovati po regatnih jadrnicah in narediti drog (bowsprit), ki bi ga naknadno vpel na palubo ?
- kakšna naj bi bila minimalna razdalja med zajlo (pletenica, ki vodi do vrha jambora) in genakerjem? Tukaj predvsem mislim na razdaljo med vpetjem pletenice in vpetjem genakerja?
- Nekateri imajo fiksno pritrjen spodnji rogelj genakerja, nekateri pa gibljivega (dviganje in spuščanje genakerja).. katera verzija bi bila bolj primerna?

Barka pa je Rivetto, slika je na voljo tudi na forumu (pa ne taprva :) ), kjer je razvidno kako je fiksirano sidro http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=2865

V kolikor se je že kdo ukvarjal s podobnim problemom bi bil vesel vsake informacije. Drugače pa bomo še kakšno rekli danes na srečanju.

Lp Andrej
Nazadnje spremenil evovii, dne Če Jan 13, 2011 08:53, skupaj popravljeno 2 krat.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 13, 2011 08:50

Še mal oteorije o jadranju z genakerjem :D :D

http://www.val-navtika.net/val-155/nasv ... zacetnike/
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 13, 2011 09:27

Jaz sem imel najprej snemljiv drog lani sem ga zamenjal za fiksni podaljšek (bowsprit). Zamenjal sem ga zaradi težav pri vsakokratni montaži, ko sem hotel jadrati z genakerjem. Sidrni pokrov nisem namreč mogel odpreti, če je bil drog v "delovnem" položaju.
Zamenjal sem ga za fiksni podaljšek s platformo na kateri je tudi vodilo za sidrni verigo in seveda na koncu vpetje za genaker.
Razdalja med vpetjem sprednjega štraja in vpetja genakerja naj bi bila čim večja. Seveda je to odvisno tudi od dolžine sprednjega roba genakerja. Pri meni je bila ta dolžina z drogom cca 1m. sedaj je nekoliko krajša - cca 80cm (pri barki dolžine 12m).
Tudi sprednji rogelj sem imel najprej fiksen sedaj pa ga lahko dvigujem in spuščam preko škripca. To je vsekakor boljša rešitev ker lahko reguliraš globino jadra. Razlike se kažejo v možnem kotu jadranja. Nekaj stopinj pridobiš (predvsem) v orco in tudi z vetrom v krmo.
Žal, nimam nobene fotografije, da bi zraven prilimal.
Prodajam pa stari drog (kosnik) - RF cev premera 76mm in dolžine 2.500mm z nastavki za vpetje genakerja in pritrditev na palubni okov. Na barki je še vedno privarjeno tudi vodilo (obroč) za cev, ki ga je možno odstranit ter nosilca za drog na ograji. Cena? Recimo 50 EUR za vse skupaj. Pir jaz častim :wink:

LP Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Jan 15, 2011 14:23

Edo, hvala za ponudbo, bom razmislil... morda bo malo prevelik za mojo 8m jadrničko. Verjamem, da je moteče tole kar naprej gor pa dol montirat, zato se tudi jaz bolj nagibam k drugi rešitvi. Malo razmišljam, da bi morda raje malo ojačal nosilec sidra pa bi potem zadevo pripel na sam nosilec... Moram še malo pretuhtat, kako ojačat nosilec sidra in moda ga še celo malo podaljšat. Me pa malo skrbi sama razdalja med prvo pripono in mestom vpetja... ali bi bilo cca 0,4 do 0,5m dovolj???

Ali je kdo na forumu, ki ima cca 8m jadrnico pa uporablja Genaker? Malo me zanima sama razdalja med prednjo pripono in mestom vpetja (glej zgoraj).

Lp Andrej
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 25, 2011 15:58

Mogoče ti bo kaj v pomoč tale varianta vpetja, če najdeš prostor za vse skupaj na palubi.

Slika

Vir. Katalog SVB 2011
http://www.svb.de/index.php?sid=d26e1555323bb11915d3a2b6629f228b&&cl=content&tpl=48f4a1eb6836b73e2.40777363#/4
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 25, 2011 18:19

Če ima sidro tudi dovolj močan omejevalec navzgor ali še en roler na vrhu je ponavadi že to dovolj močno, da lahko genaker pripneš kar na sidro, če le imaš na njem kam pripet.
LP NT
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Če Jan 27, 2011 07:33

No jaz ga nameravam pripet kr na račji klun ki je nekje 70 cm naprej od prednje pripone , drugače pa daljši je kosnik boljše je lahko obesiš večji genaker gor in lažje je menjat smer :D
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Jan 29, 2011 09:45

Hoj fantje!
zanimive ideje! Jaz imam podoben primer. Zapušča me sinovska posadka, sam z ženo. Genaker je za take razmere zakon.
B38 kako vpeti spredni spodnji rogel, da nebi prenovil pol barke.
Ali je sidro dovolj močno.
Kakšne so iskušnje če je kosnik zamaknjen iz sredine. Problem imam s sidrom, ki me ovira (delta). Možnost račji klun, toda potem razdreš pol barke...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jan 29, 2011 19:29

Mic-Tic, poglej mali oglasi: kosnik - če ti paše, je problem za nekaj časa rešen.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » So Jan 29, 2011 19:42

Če ti paše dobro zame :wink: , ker je oglas moj. Ceneje ne boš prišel, ker sta samo nosilca za kosnik po 64 EUR vsak pri SVB (tam sem ju nabavil).
Pri meni je bil kosnik izven osi za cca 10cm, kar ne predstavlja noben problem. Ravno tako imam delta sidro. Seveda je treba preverit na barki, ker je vsaka malo drugače narejena. Lahko ti posodim kosnik pa probaš ali ti ustreza.
Lp Edo

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 30, 2011 00:31

MicTic, kompliciraš ali se hecaš :lol: Človek, ki mimogrede, kadarkoli leti za en teden jadrat na Malto (kje je potopis????) ???!!!

Če gledaš na strošek, potem za ponujen Edov kosnik nimaš kaj razmišljat. Vzemi čimprej, sicer ti ga bo nekdo drug speljal. Pa še zelo blizu sta si z barkama

Podaljšek premca ali t.i. račji kljun tudi ne predstavlja nekega vesoljskega stroška. Z malo potrpljenja in spretno mojstrovo roko (in glavo) se ga da prav lepo naredit. Celo tako dobro, da bo Delta prav lepo integrirana v celoto. Da ti ne govorim, kako dobro bo žena stopala in sestopala preko njega. :)

Morda ti kasneje pripopam kakšno sliko :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Jan 30, 2011 09:59

Marjan hvala na opozorilo!
Na tej strani ni nobene slike http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#75803
Joško, vem, da ni nič zastojn, samo na živce mi gre iskat ljudi, da ti kaj naredijo. Veš, da sam rad ogromno naredim, toda
1. Na barki je ogromno brklarij, ki jih je treba poštimat. To naredim sam.
2. Za večje stvari, pa rabiš zunanje sodelavce, ki jih je pa zelo težko dobiti, ker so kar naprej zasedeni, potem moraš ba biti še zadovoljen, kakor koli je narejeno. Tega se bojim in zato kar malo odlašam. (so svetle izjeme, npr en štromar iz Gorenske)
3. Tale kosnik me žre, ze tri leta, ker je genaker zelo uporana stvar, čeprav sam osebno raje vozim špin, toda ne z ženo. :lol: Saj jo poznaš :evil:
Edo, kje imaš barko? Joško pravi, da sva skoraj soseda. Mogoče se pa tudi poznava, naš ocean je majhen. Tvoja ponudba me zanima. Mogoče mi boš dal še kak dodaten koristen nasvet! :idea:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Jan 30, 2011 14:25

MicTic, tukaj spodaj je obljubljena slika "račjega kljuna"

Slika

Slika

No, če se z Edom dogovorita za kosnik, ti bom en dan odpeljal barko in ti zmontiral. Ker sem štromar, ti lahko naredim tudi na daljinca :lol:
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Jan 30, 2011 16:01

Hoj Joško! Pri meni ni tako simpl. Poglej kako imam zmontirano sidro!
Slika
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Jan 30, 2011 17:55

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov