Konvektor za gretje plovila

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jan 07, 2011 12:41

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Še dobro da nimaš 20, kako bi se šele potem drla.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 07, 2011 13:07

Jaz se kar strinjm z Adminom... Kolikor energije daš not tok gre lahko ven minus izgube... taka je fizika... pri toplotnih črpalkah pa porabiš toliko manj štroma, ker ostalo energijo potegne iz drugega medija (zemlje, vode,...) ki pa je zaenkrat še brezplačen :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 07, 2011 16:00

Hahahaha, Lipnik, pa kaj bi mi brez tvojih for! :D :D :D
Spet si me nasmejal!!!

Ma ne mi tuki toplotnih črpalk mešat! Kaj se tam dogaja je že evovii napisal pred mano. Toplotna energija, ki jo odda toplotna črpalka je sestavljena iz električne energije in pa TOPLOTNE energije drugega medija iz okolice, ki je na NIŽJEM TEMPERATURNEM NIVOJU.
Toplotna črpalka je nekaj takega, kot navadna črpalka za vodo... Imaš vodo v bazenu in jo črpaš v recimo eno kad na strehi... Voda na strehi je višje in ima višjo potencialno energijo, kot tista v bazenu (zaradi gravitacije).
Voda na strehi ima vsoto potencialne energije od začetnega stanja + razliko v višini, ki jo je dobila od črpalke in posredno elektrike...
Toplotna črpalka je natančno isto, le da "črpa" namesto vode toploto, višina vode pa je temperatura... :wink:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Jan 07, 2011 17:44

admin napisal/-a:Hahahaha, Lipnik, pa kaj bi mi brez tvojih for! :D :D :D
Spet si me nasmejal!!!

Ma ne mi tuki toplotnih črpalk mešat! Kaj se tam dogaja je že evovii napisal pred mano. Toplotna energija, ki jo odda toplotna črpalka je sestavljena iz električne energije in pa TOPLOTNE energije drugega medija iz okolice, ki je na NIŽJEM TEMPERATURNEM NIVOJU.
Toplotna črpalka je nekaj takega, kot navadna črpalka za vodo... Imaš vodo v bazenu in jo črpaš v recimo eno kad na strehi... Voda na strehi je višje in ima višjo potencialno energijo, kot tista v bazenu (zaradi gravitacije).
Voda na strehi ima vsoto potencialne energije od začetnega stanja + razliko v višini, ki jo je dobila od črpalke in posredno elektrike...
Toplotna črpalka je natančno isto, le da "črpa" namesto vode toploto, višina vode pa je temperatura... :wink:

Samo zapičil sem se v tvoj citat glede električne in toplotne energije :)
Jasno je, da v tem primeru to ne špila ;) Po drugi strani je pa res, da marsikdo, ki ni tehnično izobražen težko verjame, da lahko npr. inverterska klima iz 1kW elektrike da 2kW toplote :)
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » Pe Jan 07, 2011 18:01

Klima da pri 1260W el. porabe 4800W grelne moči. :wink:
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jan 07, 2011 20:11

kaj mate zanič klime, moja da pri 200w ,5kw toplote ! a ne mažko ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 07, 2011 21:13

Klime, toplotne črpalke in hladilniki so vse ena in ista naprava! Razlika je samo med tem na kateri strani stojiš... Če si "v hladilniku", potem je to klima, če si zadaj pri rebrih, pa je to toplotna črpalka...

Izkoristek toplotnih črpalk oziroma hladilnih naprav se označuje z grelnim številom oziroma s hladilnim številom. To je pomoje edini "izkoristek", ki daje več kot 100% rezultat, saj v resnici to ni izkoristek, temveč:

razmerje med pridobljeno toplotno energijo in vloženim delom ali poenostavljeno porabljeno električno energijo...

Tako je za primer, ki ga navaja Uri1 grelno število enako

4800W / 1260W = 3,8

To je kar pošteno dobra klima in če vam bo kdo navajal grelno število 5 in več, je to zagotovo natega...
Je pa tukaj še ena finta, da je grelno število močno odvisno od temperaturne delte (razlike) na uparalni in kondenzacijski strani. Torej po domače temperature zunaj in znotraj ali temperature tople vode in temperature talne vode pri recimo podtalnici... Tukaj tiči razlog, da je recimo tudi najsodobnejša klimatska naprava precej neučinkovita pri ogrevanju, ko je zunaj temperatura nekako pod 5 C. Uporabno je še, vendar je grelno število že slabše... Pri recimo 0 C, pa je grelno število že tako slabo, da se klima enostavno ne izplača...
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jan 07, 2011 21:22

Kam ste vi padli iz konvektorja..... v klime in toplotne črpalke? :oops:
Kar v bazo znanja :lol:

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Pe Jan 07, 2011 23:14

Sem bil zvecer v BTC-ju pa se vmes oglasil se v Lidlu iz firbca..in res, teh konvektorjev vec ni. :(
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Pe Jan 07, 2011 23:21

Novinec napisal/-a:Žal je vse razprodano, informacije sem dobil od raznih članov po vsej Sloveniji. Žal. Očitno ni bil tako slab artikel, da je šlo 1000 kosov v parih urah. :oops:

Bom pa sledil novi pošiljki.

LP

Dons sem obrnu 3 lidle, pa so imel samo še 3 radiatorje, o teh grelcih ni bilo ne duha ne sluha.
Novinec ko jih spet zaslediš, mi prosim TAKOJ enega vzemi in pridm k tebi ponj, pa makar v Poreč.

Lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Še ena smet

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jan 08, 2011 11:39

Še ena 'smet' - kar zadeva konvektorje - ki so trenutno itak pošli

Toplonte črpalke se bistveno bolj splačajo, kjer jih priklopiš na odpadno toploto pri čem, kar moraš itak hladit:

- od hlajenja mleka pri molži recimo za ogrevanje sanitarne vode (kmetija, sirarstvo...)
- od hlajenja računalniških centrov za ogrevanje sanitarne vode
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a uri1 » So Jan 08, 2011 16:46

admin napisal/-a:Klime, toplotne črpalke in hladilniki so vse ena in ista naprava! Razlika je samo med tem na kateri strani stojiš... Če si "v hladilniku", potem je to klima, če si zadaj pri rebrih, pa je to toplotna črpalka...

Izkoristek toplotnih črpalk oziroma hladilnih naprav se označuje z grelnim številom oziroma s hladilnim številom. To je pomoje edini "izkoristek", ki daje več kot 100% rezultat, saj v resnici to ni izkoristek, temveč:

razmerje med pridobljeno toplotno energijo in vloženim delom ali poenostavljeno porabljeno električno energijo...

Tako je za primer, ki ga navaja Uri1 grelno število enako

4800W / 1260W = 3,8

To je kar pošteno dobra klima in če vam bo kdo navajal grelno število 5 in več, je to zagotovo natega...
Je pa tukaj še ena finta, da je grelno število močno odvisno od temperaturne delte (razlike) na uparalni in kondenzacijski strani. Torej po domače temperature zunaj in znotraj ali temperature tople vode in temperature talne vode pri recimo podtalnici... Tukaj tiči razlog, da je recimo tudi najsodobnejša klimatska naprava precej neučinkovita pri ogrevanju, ko je zunaj temperatura nekako pod 5 C. Uporabno je še, vendar je grelno število že slabše... Pri recimo 0 C, pa je grelno število že tako slabo, da se klima enostavno ne izplača...

Sandi, sodobnejše Mitsubishijeve klime imajo dober izkoristek tudi pri -25C zunanje temperature in je trenutno en boljših virov ogrevanja, kar se tiče porabe oz izkoristka, saj je pri klimah plin tisti, ki greje, in ne el. grelec, kot nekateri mislijo.

(sam smo pa res zašli s temo) :)

Lp. Uroš!
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a uri1 » So Jan 08, 2011 16:49

Glede teh radiatorjev pa lahko malo vprašate Masterpice-a, ker mu je ne dolgo nazaj skoraj zgorela hiša. Še dobro, da je bil doma.
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » So Jan 08, 2011 22:03

Hja res je.Sicer je bil ''Atlas'' 2kW stenski električni radiator/konvektor iz bauhausa. Po 1 letu ( toliko je tudi garancija ) pa je bilo veselo v dnevni sobi.Res sreča da smo bili doma.
Nato smo ga razstavili in notri katastrofa od napeljave.Čeveljčki in žičke kot bi razstavil neko igračko na daljinca! In vse stopljeno in zažgano.

Tako da bodite pazljivi pri teh stvareh.Saj so dobre in dajo od sebe, sploh pa cena je smešno nizka.Ampak uporabljajte pa le ko ste zraven.Jaz ne zaupam več tem stvarem

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Mar 01, 2011 20:44

Konvekcijski grelec - radiator HAS 2000

Če ga kdo išče, sem ga danes zasledil v Mercatorju, ni na daljinsko, je ročni, cena pa 19,90 eur.

In kot je rekel Masterpiece, bodite previdni.

LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost