Marchi napisal/-a:Hobofob napisal/-a:A lahko kdo meni, kot laiku, po domače razloži, kdo je na privetrni in kdo na zavetrni strani? Kdo se v tem primeru umakne komu?
Če piha zahodni veter, je privetrna barka tista, ki je bolj na zahodu kot zavetrna.
Tu je blo tudi vprašanje, katera barka se izogiba, ne samo katera je zavetrna.
Na risbi je veter je s severa, rdeča barka je privetrna, modra zavetrna. Rdeča barka se je dolžna izogniti modri. Po predpisih ji mora pluti za krmo.
Modro pobarvan del 'vode' je kaže, kjer piha veter. Nepobarvani del je 'vetrna senca'.
Zavetrna modra barka ima jadra v 'vetrni senci', do njih veter ne pride in zato je jadra ne poganjajo tako, kot privetrno (o tem lahko cela zgodba), zato težje manevrira (= pelje, kamor želi in kakor hitro želi).
Rdeča barka ima veter v jadrih in zato lažje manevrira. zato njej pravila nalagajo dožnost, da se izogne.
Tako, kot sem narisal, je rdeča barka že nekoliko zabluzila, saj je že preblizu, morala bi se začeti izogibati že prej.
Marchi napisal/-a:Hm, če se izogibaš trčenju, potem je jadrica precej blizu in velika, res velika verjetnost je, da ji piha enako kot tebi. Tako da privetrna da prednost zavetrni.
Namen mojega prejšnjega prispevka je pojasniti, zakaj se 'komplicira' s tem na kateri strani je bum (tako v pravilih za izogibanje trčenjem in v tekmovalnih pravilih) in z uzdami (tekmovalna jadralna pravila). .
Ob obali, med otoki in na jezerih z razgibanim reliefom je veter često zelo spremenljiv, lahko tudi na presenetljivo kratke razdalje le nekaj deset metrov.
Ampak največkrat se stvari zapletejo pri plovbi z vetrom.
Tukaj je rdeča barka privetrna in če se smeri križata tako, da bi se barki dostaknili, se je dolžna izogibati oziroma pluti modri za krmo.
Tu je stvar drugačna. Veter še vedno piha od zadaj z leve strani, vendar je položaj glavnega jadra rdeče barke drugačen, rdeča barka je na desnih uzdah (right tack) in se ji mora modra barka, ki je na levih uzdah (left tack) izogibati, čeprav veter še vedno piha od zadaj z leve strani.
Zaradi tem podobnih položajev, ki bi bili sicer lahko dvoumni, je 'privetrna stran barke' v pravilih definirana s stranjo, na kateri je bum glavnega jadra. In na to je treba biti pozoren.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...