Izpit za čoln

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Mar 10, 2011 21:54

cibro napisal/-a:pri meni je tako že vsaj 4 leta, šibenik ali rovinj

Jaz sem bil v Poreču.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Mar 10, 2011 22:05

klemn napisal/-a:Kakšen nasvet kje bi lahko dobil materjal, da se doma naučim to teorijo?

Hvlala...Klemen

imam knjigo - priročnik za priprave na izpit...če obljubiš ti jo posodim - pošljem?

ampak, če mi je ne vrneš vedi, da imam tvoj naslov :wink:
Rookie
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljanski kotliček

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Mar 14, 2011 22:53

bluesky napisal/-a:
Grega295 napisal/-a:Zanimivo pa, da so letos pri plačilu letne vinjete na Hrvaškem zahtevali potrdilo o opravljenem izpitu.

Pa saj ne morem verjet ! Spet nekaj novega ?

Biograd ista pesem...
Če ne gre, vzamem večje kladivo.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Mar 14, 2011 22:59

Tudi jaz se pridružujem zeljam kje bi nasel literaturo, ker kot kaže do tečaja ne bom uspel priti pred božičem.

Letos sem se prijavil že na dva in na nobenega nisem uspel priti... :(
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Če Mar 24, 2011 15:41

Naj malo izkoristim tole temo, ker ravno prebiram "Priročnik za voditelja čolna".

Pri poglavju o izogibanju trcenja na morju v primeru jadrnic mi nekaj ni jasno ...

"Kadar imate obe jadrnici veter z iste strani, se mora jadrnica, ki je na privetrni strani, umakniti s poti jadrnici, ki je na zavetrni strani. Privetrna stran je nasprotna tisti stran, na kateri se nahaja glavno jadro :)" Isti tekst je tudi v ustreznem zakonu, ampak, hudiča, na slikah sta obe jadrnici z jadrom na isti strani in z vetrom iz iste strani :)

A lahko kdo meni, kot laiku, po domače razloži, kdo je na privetrni in kdo na zavetrni strani? Kdo se v tem primeru umakne komu?

Hvala lepa in brez zamere za morda neumno vprašanje.
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » Če Mar 24, 2011 17:34

Jadrnica na privetrni strani je tista jadrnica, ki je bliže smeri iz katere piha veter.

Lažje bi bilo razumljivo s kakšno skico, samo trenutno ne morem nič skenirati.

Torej, če dve jadrnici jadrata približno v isti smeri (samo tako jima lahko piha v isti bok) in jima piha veter v desni bok, je desna jadrnica na privetrni strani in se mora torej ta umakniti. Če pa bi jima pihal veter v levi bok, pa bi se morala umikati leva, saj bi bila ta na privetrni strani.

Upam, da nisem preveč zakompliciral.
Ob prvi priliki bom poskeniral izpitne skice za izogibanje trčenja in navigacijske luči in jih prilepil v to temo. Mislim, da bodo marsikomu prišle prav. Sedaj pred glavno sezono bo verjetno veliko Morjeplovcev opravljalo izpite.
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
bomax
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bomax » Če Mar 24, 2011 19:38

nekaj vsebin boš našel v naslednjih temah:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=

in

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... highlight=

jaz sem se za ta 'mali' izpit naučil brez težav sam. verjetno bi se tudi za ta 'velikega', a bom šel vseeno na tečaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Privetrna jadrnica

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 25, 2011 07:15

Hobofob, to je malo zapleteno (čim so pravila, se zraven pičijo še pravniki, in...).

Najprej, za jadrnico, ki je malček bolj daleč, ne vidiš, od kod ji piha veter, je pa to bistveno za to, katera se je dolžna drugi izogibati.

Zato je 'veter z leve' in 'veter z desne' (left tack, right tack) opredeljen s tem, na kateri strani je glavno jadro (oziroma bum glavnega jadra), kar pa lahko vidiš tudi na razdaljo.

To je lahko še posebej zanimivo pri vetru v krmo, ko imaš pri istem vetru lahko bum na eni ali na drugi strani, še posebej zanimivo (prevržeš bum z desne na levo in pridobiš prednost, a izgubiš hitrost...) in se s tem spremeni pravna 'privetrna' in 'zavetrna' stran oziroma jadrnica.

V slo definiran je to definirano kot 'leve uzde' (left tack, veter (*) z leve, bum na desni strani) in 'desne uzde' (right tack, veter (*) z desne., bum na levi strani). Dodatni hec ki oteži predstavo, je v tem, da so uzde vrvi za upravljanje jader, ki so obešena na prečnikih (štirikotna...) in jih naše običajne jadrnice nimajo (virtualne uzde?).

Osnova za pravilo, da se je privetrna jadrnica dolžna izogibati zavetrni pa je, da je zavetrna jadrnica 'v veterni senci' za privetrno in njena jadra ne vlečejo tako, kot jadra privetrne, v katera se upira čist veter. Zato privetrna jadrnica lažje manevrira in zato se je privetrna jadrnica dolžna izogibati

Če seveda ni kakih drugih posebnosti. Recimo
    ribiški čoln z vlečno mrežo, ki plove samo na jadra :oops: :lol: ,
    jadrnica, ki - označena - vleče potapljača :lol:
    ali pa tanker (ki je praviloma omejen pri manevriranju zaradi velikega ugreza in si se mu praviloma pravno zato dolžan izgoibati) ki bi plul izključno na jadra :lol: :lol: :lol:) .

Zgornje posebnosti so smešne in malo verjetne, ampak lahko se pa zgodi, da naletiš na poškodovano (in kot tako označeno) jadrnico, ki ima omejene možnosti manevriranja (recimo skrivljeno ali nalomljeno krmilo) in se ji je druga dolžna izogibati tudi, če je zavetrna in bi brez tega bila jadrnica s pravico poti.

Prav zaradi smešnosti zgornjih izjem pa si je to, da izjeme so (in kdaj in zakaj), bistveno lažje zapomniti, kot če bi bile le suhoparno naštete.

opomba (*): ker na razdaljo ne vidiš vetra ob drugi jadrnici, to pomeni glavno jadro nastavljeno za veter ... (z desne ali z leve)
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Mar 25, 2011 07:36, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 25, 2011 07:25

Za potrenirat čez računalnik, kdo ima kdaj prednost, so meni prav prišla tale animirana regatna pravila.

Mi se gremo zato, da se naučimo pravil o izogibanju trčenj na morju za jadrnice brez posebej duhamornega samotnega visenja ob knjigi, raje gremo igrat regato z enosedo jadrnico mini-12.

Tole sliko je naredil NT
Slika

Pri nas je namreč šlo nekaj sodelavcev delat izpit za voditelja čolna in so začeli spraševat, kaj je kaj okrog pravil itn. za jadrnice in kaj je sploh kaj na jadrnici.

Jaz sem predlagal, da se gremo peljat, da bodo to lahko videli in tudi potipali. Po kakih dveh-treh urah vsak v Bohinju je bilo okrog tega vse jasno (in dobro utrjeno), mene so pa od takrat naprej ponucali za učit začetnike (in mi ni bilo več treba plačevat za izposojo jadrnice).

Osnova regatnih pravil (iz tistih animacij zgoraj) so namreč prav pravila za izogibanje trčenj na morju (z dodatnimi komplikacijami, ki jih pa za igranje za spoznavanje pravil o izogibanju trčenjem na morju ne rabiš).

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Privetrna jadrnica

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Mar 25, 2011 21:39

Marjan Tomki napisal/-a:Najprej, za jadrnico, ki je malček bolj daleč, ne vidiš, od kod ji piha veter, je pa to bistveno za to, katera se je dolžna drugi izogibati.

Hm, če se izogibaš trčenju, potem je jadrica precej blizu in velika, res velika verjetnost je, da ji piha enako kot tebi. Tako da privetrna da prednost zavetrni.

Hobofob napisal/-a:A lahko kdo meni, kot laiku, po domače razloži, kdo je na privetrni in kdo na zavetrni strani? Kdo se v tem primeru umakne komu?

Če piha zahodni veter, je privetrna barka tista, ki je bolj na zahodu kot zavetrna.
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Pe Mar 25, 2011 21:39

Mislim, da je odločitev za tečaj kar primerna oblika izobraževanja. Tam te učijo "stari mački", ki to počnejo sistemtsko. Kolikor vem, je v ceno 169 EUR vračunano tudi prvo opravljanje izpita.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 27, 2011 17:31

Fisherman napisal/-a:Mislim, da je odločitev za tečaj kar primerna oblika izobraževanja. Tam te učijo "stari mački", ki to počnejo sistemtsko. Kolikor vem, je v ceno 169 EUR vračunano tudi prvo opravljanje izpita.

Dober tečaj je res zlata vreden.

Ampak problem je, enako kot često v šoli, da sistamatično itn. podana snov ni nujno tudi zanimivo podana. Tisti, ki je naletel na kakšen slabše izveden tečaj, je potem ponavadi mnenja, da ta ni bil vreden denarja (kak primer med prejšnjimi posti).

Sistematično poučevanje in izkušen predavatelj je koristno, ni pa zadosten pogoj za dober tečaj.

Tudi splošno izobraževanje ima svoj sistem (urejen predmetnik, celo svoje ministrstvo, zakonodajo, za cel fakx in več časa šolane učitelje in vzgojitelje z diplomami, strokovnimi izpiti in tako naprej) z deklariranim ciljem čimbolje učiti in naučiti mlade rodove. Ampak nikjer v zakonodaji ne piše, da mora biti pouk zanimiv.

Potem pa gre vse prepogosto samo za govorjenje o rečeh s ciljem pridobivanja pik, namesto da bi vsaj nekatere reči, o katerih se uče tudi delali ali izkusili.

In vse prepogosto je rezultat to, da redni šolski sistem iz radovednih petletnikov naredi pubertetnike, ki jim je učenje muka (če malo spremljate kak pubertetniški chat), zato ker so starši in učitelji mnenja, da se morajo učiti, namesto da bi bil cilj sistematično narediti pouk zanimiv, kjerkoli je to le mogoče.

Ne verjamete? Pred kakimi štirimi leti sem spremljal avtobus osnovnošolcev na ogled tehničnega muzeja v Muenchen. V celem ogledu ni en otrok postavil enega vprašanja, fantje iz moje skupine so se za pet minut ustavili le pred dva krat tri m velikim delujočim modelom opekarne, ki je migala. Ne enega vprašanja o rudarskem delu, ne enega o letalih in raketah...

Ko sem kdaj inštruiral kak predmet, mi je bil osnovni cilj spremeniti pogled učenca z 'zakaj se pa moram učiti' in 'učitelj je zato, da me sprašuje' v 'učitelj je plačan, da mi pripoveduje zanimive reči, ki mi utegnejo celo priti prav'.

Praviloma mi je to uspelo in nihče od inštruiranih ni dolgo potreboval inštrukcij, večina izmed njih je kasneje za utrjevanje svojega znanja inštruirala druge.

Sistematično učenje vozlov za izpit je po mojih izkušnjah bistveno manj učinkovito, kot če se pašnjak naučiš zavezati pri privezovanju dvižnice glavnega jadra, škote, barke na plovec in tako naprej. Če ti pri pripravi barke nekdo najprej pokaže vozel, potem ga pa nekaj dni zaporedoma vsak dan vsaj petkrat (z vso zbranostjo) narediš, ga ne zna le glava, ampak tudi roka tudi ko ne misliš več na to, avtomatično.

Tako to, kar sem opisal, ni nadomestitev tečaja, ampak nekaj, kar se lahko s tećajem zelo lepo dopolnjuje.

Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Ne Mar 27, 2011 19:23

Seveda sem imel v mislih dober tečaj in ne slab tečaj.
Tečaj pri izvajalcu s tradicijo.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
morska deklica

Tečaj

OdgovorNapisal/-a morska deklica » Ne Mar 27, 2011 19:25

Ker me je tema pritegnila naj vam tudi sama povem, da sem mnenja da kvaliteten tečaj lahko prihrani veliko časa pri samem učenju kakor tudi vloženega truda in ker časa nimam ravno na pretek sem se prijavila na tečaj , ki bo potekal v aprilu mesecu.
Po opravljenem tečaju in izpitu vam povem kako je bilo ...en lep sončen pozdrav z obale . :D :D :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Privetrna jadrnica

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 27, 2011 19:42

Marchi napisal/-a:
Hobofob napisal/-a:A lahko kdo meni, kot laiku, po domače razloži, kdo je na privetrni in kdo na zavetrni strani? Kdo se v tem primeru umakne komu?

Če piha zahodni veter, je privetrna barka tista, ki je bolj na zahodu kot zavetrna.

Tu je blo tudi vprašanje, katera barka se izogiba, ne samo katera je zavetrna.

Na risbi je veter je s severa, rdeča barka je privetrna, modra zavetrna. Rdeča barka se je dolžna izogniti modri. Po predpisih ji mora pluti za krmo.

Modro pobarvan del 'vode' je kaže, kjer piha veter. Nepobarvani del je 'vetrna senca'.

Zavetrna modra barka ima jadra v 'vetrni senci', do njih veter ne pride in zato je jadra ne poganjajo tako, kot privetrno (o tem lahko cela zgodba), zato težje manevrira (= pelje, kamor želi in kakor hitro želi).

Rdeča barka ima veter v jadrih in zato lažje manevrira. zato njej pravila nalagajo dožnost, da se izogne.

Tako, kot sem narisal, je rdeča barka že nekoliko zabluzila, saj je že preblizu, morala bi se začeti izogibati že prej.

Marchi napisal/-a:Hm, če se izogibaš trčenju, potem je jadrica precej blizu in velika, res velika verjetnost je, da ji piha enako kot tebi. Tako da privetrna da prednost zavetrni.

Namen mojega prejšnjega prispevka je pojasniti, zakaj se 'komplicira' s tem na kateri strani je bum (tako v pravilih za izogibanje trčenjem in v tekmovalnih pravilih) in z uzdami (tekmovalna jadralna pravila). .

Ob obali, med otoki in na jezerih z razgibanim reliefom je veter često zelo spremenljiv, lahko tudi na presenetljivo kratke razdalje le nekaj deset metrov.

Ampak največkrat se stvari zapletejo pri plovbi z vetrom.

Slika

Tukaj je rdeča barka privetrna in če se smeri križata tako, da bi se barki dostaknili, se je dolžna izogibati oziroma pluti modri za krmo.

Slika
Tu je stvar drugačna. Veter še vedno piha od zadaj z leve strani, vendar je položaj glavnega jadra rdeče barke drugačen, rdeča barka je na desnih uzdah (right tack) in se ji mora modra barka, ki je na levih uzdah (left tack) izogibati, čeprav veter še vedno piha od zadaj z leve strani.

Zaradi tem podobnih položajev, ki bi bili sicer lahko dvoumni, je 'privetrna stran barke' v pravilih definirana s stranjo, na kateri je bum glavnega jadra. In na to je treba biti pozoren.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta