Kako ga spraviti v vodo???

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Mile47
Višji vodnik

Kako ga spraviti v vodo???

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 12:00

Ne vem če je tole vprašanje ravno vmestno pri tej temi, ampak prebral sem da priporočate dvigalo, če prikolica nima valjčkov!

Ali je potem moj čoln (Bayliner 2052 capri, 1117 kg) potem tudi pretežek, da bi ga sam dajal v vodo?

Se opravičujem za začetniška vprašanja, vendar sem šele kupil ta čoln in res nimam nikakršnih izkušenj. Sem pa zelo znatiželjen in se hitro učim;)

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 12:16

Če prikolica nima valjčkov, bo res problem čoln sam spustiti v vodo, saj bo moral čoln "splavati" da se bo premaknil iz valjčkov, kar pa največkrat pomeni potop prikolice v slano vodo. Slana voda + kovina še nikoli ni bilo dobro, tako da bo po treh letih verjetno prikolica ZELO rjava (tudi če je pocinkana, slana voda zelo dobro najde nezaščitene dele), o ležajih niti ne rabimo govoriti.

Če nočeš uničevati prikolice je verjetno res najbolje, da dvigneš čoln v vodo z dvigalom. Če je prikolica ameriška in ima sanke čez 3/4 dolžine čolna te sicer ne bodo veseli, saj nimajo kam zatakniti pasov (govorim iz lastnih izkušenj). Moj stari čoln so dvigovali samo enkrat, pa jim je iz dvigala čofnil v vodo (ni se jim ljubilo popravljati pasov in je čoln ležal na pasovih poševno) - od takrat sem naprej sem raje uničeval prikolico kot pa da bi uničil čoln :D

LP

SS
Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 13:04

Hahha, pa še vse je tako kot si povedal, ameriška, brez valjčkov, pocinkana :lol:

Mislim, da bom najprej kr sam poizkusil in jo fino potopil, nato pa jo dobro spral s sladko vodo, našprical z wdjem in nato namazal z mastjo..to bi moglo delovati ane.

'Dijo
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 13:20

Pranje s sladko vodo ne pomaga, ko je enkrat v slani vodi. Struktura kovine je takšna, da se sol zavleče v vse mikrošpranje in je sladka voda ne more več sprati; malce bi pomagalo če bi se z mastjo namazala PREDEN gre v vodo (npr. mast v špreju, tista lepljiva), najbolj na zvarih in nepocinkanih mestih. Dejsto pa je, da se s tem samo malce prolongira rjavenje - zopet vem iz lastnih izkušenj ;)

Prikolica bo v cca. 5 letih ZELOO rjava + vsako leto menjava ležajev.

LP

SS
Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 14:00

Jeb..o ! :evil:

Potem pa menda res bolje, da plačam tisti dvig, kot da vsako leto menjujem ležaje in se matram še s tem. Hvala za info..

LP.
roberth
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a roberth » Če Maj 15, 2008 14:22

Saj tako hudo pa tole s soljo tudi ni no..
Prikolica, ki sem jo imel prej je bila stara 28 let. Imel sem jo od vsega začetka zato vem, da je bila vsega dvakrat prebarvana, ležaji pa so bili menjani enkrat. Pa je bila navadna železna, nič cinkana, čoln pa ni šel nikoli z dvigalom v vodo...
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 15:51

Hja, odvisno je od tega koliko prikolice potisneš v vodo. V primeru, da je prikolica ameriška + ima sanke, mora iti skoraj CELA, včasih dejansko CELA v vodo. Če imaš rollerje, je zadeva drugačna ker lahko čoln potisneš ko še ne plava. Jaz sem imel navadno, barvano prikolico in je po treh letih bila cela rjava, čeprav je prvo leto izgledala kot nova. Res pa je, da je vsako leto šla "plavat". Ležaji vsako leto so preventiva - če so klasični in niso zaprti z mastjo in gumico (USA pogruntavščina), jih je bolje zamenjat kot pa stati na avtocesti v Liki in čakati vleko.

LP

SS
LaMike
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a LaMike » Če Maj 15, 2008 16:43

Če imaš ameriško prikolico se niti ne matraj. Je bil ss9940 prisoten za prvi maj lansko leto, ko nas je 11 komadov tiščalo čoln dol pa ni šlo dokler ni bila prikolica 3/4 pod vodo.
:?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 15, 2008 17:43

Ja točno! Tako ameriško moraš dejansko potopiti toliko, da čoln praktično zaplava. To velikokrat tudi ni možno, saj bi pri tem potopil še pol avtomobila... Problematični so spusti, ki so pod pre blagim kotom ali pa so prekratki pod vodo...
Za dvigovanje z dvigalom pa je možna predelava sank in bo šlo vse OK s trakovi (gurtnami).

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Maj 16, 2008 09:56

Reskiraj tistih 100E za dvigalo, ko boš plačeval, ti bo žal, še bolj pa ti bo, ko boš nekje na cesti obstal z blokiranimo kolesi na prikolici in klical vlečno službo.
Jaz imam malce večji in težji čoln, prikolico pa narejeno tako, da lahko natovorim čoln na prikolico, tudi če bi bil na suhem na tleh, pa niti slučajno ne pomišljam ,da bi čoln spuščal v vodo s prikolico.
To varianto prikolice imam pač za vsak slučaj, če bo recimo nekje obstal z čolnom in bi ga moral pač silom prilike spravit iz vode.
Torej: dvigalo :idea:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Maj 16, 2008 21:47

Jaz sem prikolico vedno potapljal v vodo čeprav sem imel valjčke, saj sem tako čoln v in iz vode spravil sam. Da nisem namakal še avta sem si pomagal z vlečno vrvjo in vedno je šlo vse po maslu. Po treh letih prikolica še ni bila rjava je pa res da ni bila ameriška ampak navadna železna in pocinkana v Cinkarni Celje. Če ti bo tvoja zelo zarjavela jo daj speskati in pocinkati na novo, ni drago.
lpg
https://medisken.si
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Po Maj 19, 2008 12:51

"Jaz sem prikolico vedno potapljal v vodo čeprav sem imel valjčke, saj sem tako čoln v in iz vode spravil sam. Da nisem namakal še avta sem si pomagal z vlečno vrvjo in vedno je šlo vse po maslu. Po treh letih prikolica še ni bila rjava je pa res da ni bila ameriška ampak navadna železna in pocinkana v Cinkarni Celje. Če ti bo tvoja zelo zarjavela jo daj speskati in pocinkati na novo, ni drago."

Tudi sam sem spuščal prikolico v morje in to z pasaro gor (1500 kg) in in še sam sem bil za to delo; je uspelo, ampak ni to modro (včasih je človek prisiljen v zasilne rešitve); vendar je to vedno rizik!!!! + škoda na prikolici. Poznati moraš spust - malo je primernih spustov- imeti moraš primeren avto (videl sem kako je Madžaru potegnilo vse skupaj v morje in je avto zaplaval) in še na prikolici je določena škoda. Vem, da nekateri kolegi, ki imajo čolne stalno v Dalmaciji in to v bolj odročnih krajih, sploh nimajo možnosti za dvigalo. Če imaš to možnost, poišči (če obstaja) privat firmo za spust in dvig čolnov - v Sukušanu je na primer: privat polovico cenejši od uradne firme) in stvar bo dobro urejena.
"Dalmatino povišču pritrujena"
krmar
Štabni praporščak
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a krmar » To Maj 20, 2008 00:19

Potopiti prikolico v slatko vodo ob dobro namazanih ležajih in ostalem verjetno ni nič posebnega. Potopiti jo v slano vodo preko kolesnih ležajev, pa se mi zdi slaba poteza. Razen seveda, če imaš "v bližini" sladekovodno globoko lužo, kamor jo daš "odmakati" za kakšno uro, nato sušenje, nato mazanje itd.

Sam še nisem potopil prikole preko ležajev (do sedaj sem imel le tri s kolesci). Zadnja (sedanja) pa ima sani in se srečuje le z dvigalom, z vodo pa ne.

LP
JT
Štabni vodnik
Kraj: Petrovče

OdgovorNapisal/-a JT » To Maj 20, 2008 08:19

hallo.

V kolikor imate prikolico pocinkano, kot jo imam jaz, takrat so imeli v Pocinkovalnici c. se kvalitetno cinkanje ni problema, ce jo potopite v vodo, samo splakniti jo je treba, predvsem zavorne celjusti, lezaji so tako ali tako zaprti.
Vse lepo in prav glede spuscanja colna v vodo z zerjavom absolutno podpiram, nastane pa problem, ce v blizini ni dvigala, kot v mojem primeru. in kaj mi se preostane....ajmo na rampo

p.s. V kolikor spuscate coln v vodo po rampi, vam toplo priporocam da ga spredaj privezete, ce ni rinke lahko uporabite tudi drug avto, se posebej ce ima avto zadnji pogon, pa ne pozabite na "kajle" na katere se obvezno zapeljete, sicer ne drzijo, kamni pod kolesi so larifari, je isto kot jih nebi bilo.

Lp jernej
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » To Maj 20, 2008 10:44

Za prvo spuščanje čolna v vodo je potrebno dobesedno poiskati primeren vhod v morje. Ne se zanesti na to kar ti drugi ljudje povedo. Morda so oni spuščali v morje popolnoma drugačen čoln (krajši, lažji itd...) Vhod v morje treba preveriti (stopiti v vodo in točno videti) pa malo si treba izračunati globino morja, dolžino prikolice in možnost kako bo vse skupaj izgledalo pri spustu. Ponavadi se človek ušteje pri dolžini ob spustu in je potrebno še z zadnjimi kolesi avta v morsko vodo....itd
Glede pocinkane prikolice: ni problem cink - boljši ali slabši na prikolici; problem so ležaji in ves zavorni mehanizem. znanec si je za spust v morje naredil posebno prikolico brez ležajev, da bi tako bolje zaščitil vse skupaj.
Ko je prikolica stara nekaj let je ponavadi že malo popraskana ali poškodovana in to na raznih koncih - in če tako prikolico porinemo v morsko vodo, bo začela (sploh če skozi zimo ostane nekje ob morju) prej ali slej rjaveti. Saj statika prikolice ne bo ogrožena, vsaj takoj ne, videz prikolice bo pa bolj žalosten - takšen kot ga lahko velikokrat vidimo ob obali. Kogar to ne moti ima eno brigo manj.
"Dalmatino povišču pritrujena"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti