OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 12, 2011 21:20
Pojasnilo k slikam črpalke
1. Obe ploščici sta obrabljeni toliko, da se to da potipati, so pa utori raz preozki, da bi vanje mogel zatakniti konec šublerja in zmeriti globino. Po občutku manj od milimetra, najbrž tudi manj od pol milimetra; mogoče 0,3 mm.
Raze, ki jih lahko otipam, čeprav ne zelo globoke, verjetno lahko povzročijo hitrejšo obrabo impelerja in to mogoče lahko povzroči, da črpalka preslabo vleče vodo.
Mogoče. Stari impeler je bil namreč vržen v smeti, novi pa med rezervne dele, tako da ne morem pomeriti, kje je koliko 'lufta'.
Podobno bi s pregledom impelerja lmorda ahko videl, zakaj bi lahko prišlo do toliko izrazitejše obrabe tam, kjer so zdaj vdolbine.
2. Obe ploščici, tudi notranja, sta zamenljivi. Ker sta simetrični in je druga stran še vedno gladka, bi ju bilo (vsaj za preizkus) mogoče obrniti. Če je obod črpalke še vedno dovolj gladek, da vleče vodo in se impeler prehitro ne obrabi, bi si bilo verjetno mogoče prihraniti menjavo črpalke.
Na vsak način pa bi bilo to treba narediti vsaj za toliko, da bi bilo jasno, ali so obrabljene ploščice krive za beli dim v izpuhu.
Mic-Tic pravi, da se je zadnji konec tedna spet šel vozit na motor in zdaj izpuh sicer lepo 'pljuva' vodo (in tudi spet ima tak zvok za moje uho, kot se ga spomnim od začetka), vendar pri večjih vrtljajih spet oziroma še vedno - belo kadi.
Torej, očiščeno satje izmenjevalca in še nekaj mest v cevju morske vode, zamenjana črpalka (namesto tega zadnjega bi mogoče lahko bilo dovolj obrniti ploščice) je poskrbelo za bistveno večji tok vode in drugačen zvok iz izpuha, tak, kot se ga spomnim iz časa ko še ni bilo belega dima...
Mehanik je rekel, da v separatorju goriva ni našel vode, če je res ni, bi voda v gorivu ne smela biti vzrok belega dima.
Če bi bilo tako slabo tesnilo glave, kar je nekdo omenil Mic-Tic-u, in bi voda iz kroga sladke vode (oziroma andtifriza) prišla v katerega od valjev, bi po mojem mnenju motor najbrž zaribal, ne samo belo kadil.
Zdaj me ima, da bi pri ustavljenem motorju snel cevi s črpalke, mimo nje s prozornimi cevmi na obstoječe povezal drugo črpalko. V prozorni cevi bi videl, ali kje potegne mehurčke, drugo črpalko bi poskusil pognati na roko (stari ročni vrtalnik na črpalko, ki se poganja z vrtalnim strojem, tako da bi videl, koliko je prehodno oziroma koliko se upira cevje (če je kje še kaj zamašenega), pa isto črpalko poskusil poganjati pri zaprtem ventilu v peti da na prozornem delu vidim, če bodo mehurčki; če bodo, iskat kje kaj pušča, oziroma kje vleče zrak...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...