izkušnje z pijavko

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

pijavica

OdgovorNapisal/-a luftar » So Maj 17, 2008 11:43

Nekajkrat sem videl pijavice na morju enkrat celo dve naenkrat, vendar so bile precej daleč. Videl pa sem pred leti v Črni gori, ko je manjši plastičen čoln. pijavica postavila v izložbo neke trgovine, polomila kar nekaj dreves in ukrivila močne železne nosilce za tendo v neki restavraciji. K sreči tisti trenutek nisem bil zraven. Res pa je to redkost. Zgodi pa se tudi, da strela udari v barko. Mojemu znancu je udarila v jadrnico in mu skurila vso elektriko in instrumente. :wink:
Bench
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bench » Če Jan 22, 2009 02:37

jaz sem jo "dozivel" avgusta na rtu marlera. bili smo zasidrani kakih 100m od obale ko je pripihala cez rt, sicer majhna, kakih 5m siroka "lokalna":) razmetalo je brisace kopalcem na obali, ko je prisla do vode je pa pocasi izginila. bilo je zanimivo videt.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 17, 2009 21:00

Najbolje je odpluti naravnost proti njej.
Zagotovo je ne boš zadel oz. ona tebe. Če se ji boš umikal, bo Murphi poskrbel, da bo zabavno.
Sicer pa kot rečeno, pijavica ni neka strašna sila, tako da si na barki kar varen, seveda proč od obale.
Tisto, kar lahko storiš je, da pospraviš po palubi in pritrdiš vse zadeve, podreš tende, sprayhoode in ostalo "navlako", jadra na minimum oz. za pijavico bo dovolj motor.

Kolega je preživel tisto pijavico "tornado", ki je Murter obrnila na glavo.
Bili so 200m pred vhodom v marino v samem mestu Murter, z odprtim biminijem in vrvmi pripravljenimi za privez. V tistem je prihrumel pravi tornado, ki je dvignil toliko vode, da je bilo zelo težko dihat, scefral bimini, v vodo pometal vrvi, ki so se zapletne okrog propelerja, skratka, ko ima hudič mlade... No, zadeva se je srečno končala, saj je tornado hitro prišel in tudi hitro odšel, tako da se je kalvarija umirila nekaj metrov pred SV obalo zaliva, tako da so se kasneje srečno privezali v marini, kjer pa so privezane barke utrpele večjo škodo, kot njihova barka.
Seveda so bili prestrašeni ampak ni jih veliko, ki so "tornado" videli od znotraj. Veliko gradiva za svoje vnuke. Z leti bo ta tornado verjetno še malo zrasel.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 22, 2010 18:10

.

Takole so objavili danes v Jutarnjem listu.

Samo da ne pozabimo, kaj nas čaka.

http://www.jutarnji.hr/pijavice-poharal ... /?secId=79

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jun 22, 2010 20:05

Še tole morate vedet: navadno se pijavica razvije nad kopnim, v bližini obale, zelo redko na morju, če, pa v bližini kopnega. Potem se na svoji poti obrne proti morju in počasi slabi. Naslabše jo lahko odnesete, če ste v času pijavice vezani na kopno ali pa v neposredni bližini obale.
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Sr Jun 23, 2010 09:33

zlatko83 napisal/-a:Še tole morate vedet: navadno se pijavica razvije nad kopnim, v bližini obale, zelo redko na morju, če, pa v bližini kopnega. Potem se na svoji poti obrne proti morju in počasi slabi. Naslabše jo lahko odnesete, če ste v času pijavice vezani na kopno ali pa v neposredni bližini obale.

Ali drži trditev, da se pijavice po nastanku večinoma gibljejo proti severu?
Dreamone
Višji štabni praporščak
Kraj: Vodni

OdgovorNapisal/-a Dreamone » So Sep 04, 2010 18:19

zlatko83 napisal/-a:Še tole morate vedet: navadno se pijavica razvije nad kopnim, v bližini obale, zelo redko na morju, če, pa v bližini kopnega. Potem se na svoji poti obrne proti morju in počasi slabi. Naslabše jo lahko odnesete, če ste v času pijavice vezani na kopno ali pa v neposredni bližini obale.

:( Še tole temo sem mal prebiral, pa sej ne morem verjet kakšen amater sem :oops: Pa sem mislu ja sej kupiš čoln pa šotor in gas v svobodo...pa se bom očitno še veliko mogu naučit 8)
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Pe Feb 04, 2011 12:22

Pred cca 25 leti smo imeli majhno jadrnico, 5,5m z malo kabinico in dvižno kobilico (brez kobilice cca 5cm greza)... Takrat sem imel 15 let...

V medulinskem zalivu smo dvakrat naleteli na pijavico. Prvič je bila dovolj stran in smo ušli na kopno (privezali barko za pomol, ki je takrat obstajal malo stran od kampa Stupice), drugič pa je prišla zelo hitro...

V bistvu nas je veter nosil, pijavica nas ni ujela. Navili smo flok in skrajšali glavno jadro, vendar je bil rollflok slabo navit, ker smo navijali v močnem vetru, in se je na vrhu naredil "robec", ki nas je vlekel v smeri vetra in nismo mogli pobegniti. Na srečo smo vedeli za en "podzaliv" v zalivu, kjer je bila mivka, dvignili smo kobilico in pustili, da je jadrnica odglisirala na mivko, ker nas je približno tja nosil veter. Pijavico je odneslo mimo, mi smo pa po kamenjaku peš odkorakali v kamp, barko pa čez noč pustili na mivki.

Drugo jutro smo jadrnico zvlekli nazaj v vodo, škode ni bilo, razen na samozavesti. Videl sem dovolj, da pijavice nočem več videti :-)
Nazadnje spremenil klaus, dne Pe Feb 04, 2011 12:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Pe Feb 04, 2011 12:26

zlatko83 napisal/-a:Še tole morate vedet: navadno se pijavica razvije nad kopnim, v bližini obale, zelo redko na morju, če, pa v bližini kopnega.

To je sicer res, vendar pijavico spremlja precej močen veter, ki lahko pride nenadno... V glavnem ko vidiš pijavico, ki te lovi, začneš reševati sebe, ne barko, in začneš bežati na kopno, ker tam pijavica izgubi moč :oops:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 01, 2011 23:21

Posnetek iz Avstralije: http://youtu.be/pr1gGkykgsw
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Sep 19, 2011 17:35

Kaksna pijavica :shock: :shock: :shock: To ze bolj spominja na pravi tornado :shock:

http://www.24sata.hr/reporteri/kod-malo ... ica-235353
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Nov 12, 2011 20:53

Nevem a je bilo tole ze objavljeno te dni na forumu, ampak skodilo ne bo se enkrat, ker posnetek je res :shock:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... AHV1utgW7Q

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta