AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Nikola Tesla napisal/-a:Ni problem a je + na levi ali desni ampak nastavek, ki vedno paše in ima različen premer za + in -. Napačna oznaka pa je napaka proizvajalca. Imam precej za opisat glede kvalitete akumulatorjev še posebej tistih najdražjih, ampak še vedno čakam na rešitev reklamacije Veloga za moje akumulatorje, ki so šli sami od sebe rakom žvižgat. Evidentno zaradi napake proizvajalca pa mi še do danes niso vrnili denarja. Verjetno bom moral opisati svojo izkušnjo v detalje v kolikor ne povrnejo kupnine.
LP NT
Seveda je problem v tem, da obstaja levi in desni plus... Tako so potem zmontirali desni akumulator v ohišje od levega... Ali pa na koncu vžgali oznake od levega... Nekaj od tega pač...
Je pa res, da je + pol malce večji po premeru kot -, vendar je razlika premajhna. Kot je napisal Grega295, če malo potolčeš gre skupaj...
glens napisal/-a:Danes sm na mornarju zasledil tale link: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=102271 , pa me zanim, če so dobri ti akumulatorji, saj je cena zelo ugodna. Uporabljal bi ga pa za porabnike in ne kot štartni akumulator.
LP
Prvič slišim.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Na nalepki na eni od slik piše Oerlikon - tako se je imenovala firma, ki je med drugo svetovno vojno delala (zelo pohvaljene) protiletalske topove. Ampak od takrat je že dolgo...
Ostale reference na slikah so pa nekam v Rusijo. Rabimo kake poskusne zajčke?
Ostale reference na slikah so pa nekam v Rusijo. Rabimo kake poskusne zajčke?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Jaz se ne spoznam najbolje...
Jaz moram menjati akomulator. Ali je ta primeren tudi kot startni za 90HP 4T? ne vem koliko potegne starter.
Nasvet pa bom zajcek
Edit: Sem že prebral, da je primeren.
Se me ne bo kdo napadel bi vprasal vas, ki ste bolj domaci tu, v cem naj bi sploh bila razlika napram "navadnim" startnim. Naj bi zdrzal globlja praznenja?
Jaz moram menjati akomulator. Ali je ta primeren tudi kot startni za 90HP 4T? ne vem koliko potegne starter.
Nasvet pa bom zajcek
Edit: Sem že prebral, da je primeren.
Se me ne bo kdo napadel bi vprasal vas, ki ste bolj domaci tu, v cem naj bi sploh bila razlika napram "navadnim" startnim. Naj bi zdrzal globlja praznenja?
Jaz bi se raje odločil za preverjen akumulator vsaj, dokler osebno ne bi iz zaupanja vrednih virov izvedel kakšno izkušnjo, se mi ne da ekperimetirat na barki, da bi prišparal 50€. AGM 100Ah, stane min. 150€, ta cena je pa smešna, kot že rečeno malo denarja malo muzike, vendar, ne trdim da je vsaka poceni stvar zanič, ampak bi raje počakal, da kdo drug poskusi kako je s tem akumulatorjem.
Ker na koncu če si poskusni zajček, te Akumulator stane 200€ , 50€ za kitajca, potem ko pa vidiš da to ni to, pa kupiš še nek normalen akumulator 150€, na koncu te vseskupaj stane 200€, kar pa je zelo drago.
Ker na koncu če si poskusni zajček, te Akumulator stane 200€ , 50€ za kitajca, potem ko pa vidiš da to ni to, pa kupiš še nek normalen akumulator 150€, na koncu te vseskupaj stane 200€, kar pa je zelo drago.
Da si sposodim temo: kdaj na manjšem plovilu, kjer je le štartni akumolator zamenjati le tega? Moj je sedaj star 5 let in zaenkrat kresne motor brez problemov (tudi pozimi sem ga 1x mesečno startal).
Kaj svetujete? Ali zamenjati, ali počakati, da bo začel kazati znake staranja in sabo vozit kable za vžig? Uporabljam ga le za start, drugih porabnikov ni. Letos bo mogoče še elektro motor za izplutje iz veza na plitvini (5-10min), če sebo obneslo.
Kaj svetujete? Ali zamenjati, ali počakati, da bo začel kazati znake staranja in sabo vozit kable za vžig? Uporabljam ga le za start, drugih porabnikov ni. Letos bo mogoče še elektro motor za izplutje iz veza na plitvini (5-10min), če sebo obneslo.
mirno morje
Roman1, kot ti je že Gaso povedal - ne kompliciraj!!
Na vsakem plovilu je vedno dobrodošel kakšen meter vodnika 35mm, s katerim povežeš plus pole v primeru, da ti servisni akumulator rikne.
Minus poli med akumulatorji tako ali tako morajo biti povezani.
Lahko pa si montiraš "emergency switch", stikalo, ki povezuje vse akumulatorje med seboj. Ampak za tega sme vedeti edino lastnik pa še ta ne sme biti pozabljiv.
Sicer bo na plohih v vodi porival barko, da bo vžal motor.
Na vsakem plovilu je vedno dobrodošel kakšen meter vodnika 35mm, s katerim povežeš plus pole v primeru, da ti servisni akumulator rikne.
Minus poli med akumulatorji tako ali tako morajo biti povezani.
Lahko pa si montiraš "emergency switch", stikalo, ki povezuje vse akumulatorje med seboj. Ampak za tega sme vedeti edino lastnik pa še ta ne sme biti pozabljiv.
Sicer bo na plohih v vodi porival barko, da bo vžal motor.
Gaso napisal/-a:Ker na koncu če si poskusni zajček, te Akumulator stane 200€ , 50€ za kitajca, potem ko pa vidiš da to ni to, pa kupiš še nek normalen akumulator 150€, na koncu te vseskupaj stane 200€, kar pa je zelo drago.
Na svetu skorajda ni stvari, ki je nekdo ne bi izdelal še slabše in prodal še ceneje. Tako postanejo ljudje, ki se ozirajo samo na ceno, pravična žrtev takšnih mahinacij.
Nespametno je plačati preveč, še slabše je plačati premalo. Če plačate preveč, boste izgubili nekaj denarja in to je vse. Če pa plačate premalo, boste včasih izgubili vse, ker kupljen izdelek ne more izpolnjevati naloge, ki mu je namenjena.
Zakoni ekonomije onemogočajo, da za malo denarja dobite veliko vrednost. Če sprejmete najnižjo ponudbo, morate pripraviti nekaj denarja za tveganje, kateremu ste izpostavljeni. In če to storite, to pomeni, da imate dovolj denarja, da plačate nekaj boljšega.
John Ruskin
Angleški socialni reformator
(1819 - 1900)
Spet nekaj "A je To" vprasanj z moje strani:
1) Ravnokar sem po enem tednu prisel na plovilo in voltmeter kaze pod 12V, tam nekje 11,7 (je analogni). Priblizno enako je za startni in servisni akumulator. Nazadnje sem bil na plovilu 1 teden nazaj; barka je bila vsaj 30 ur priklopljena na 220V preden sem jo zapustil. A je normalno, da se v voltaza v enem tednu spusti pod 12V? (vsa glavna stikala so bila izklopljena, akumulatorja sta nova, soncna celica se ni zmontirana).
2) Po priklopu 220V, ni voltaza nic poskocila, je se vedno pod 12V, ceprav bi polnilec moral zagotavljati nad 12V. Je normalno, da analogni stevec se vedno kaze pod 12V ob priklopu 220V? Kot berem tule, str. 37, bi moral biti polnilni tok vsaj 13,8V. Je mozno da polnilec ne dela?
Dioda "charging" sicer sveti in je rdeče barve - na strani 44 tule piše, da je torej akumulator med 10% in 50% napolnjenosti.
Edit: po 8 urah polnjenja, še vedno voltaža obeh aku. pod 12V, dioda še vedno rdeča.
3) Na barki sem podedoval Waeco Mobitronic 915-012TB polnilec.
Zanima me v kakem rangu je ta polnilec; a je to ze t.i. "pametni regler" ali bolj jajc, ki bi ga bilo treba zamenjati, ce bi zelel imeti sistem, kot smo govorili tule?
A je regulator za alternator ponavadi ločena enota, ali gre za isti kos, ki pretvarja tudi iz 220V v marini?
1) Ravnokar sem po enem tednu prisel na plovilo in voltmeter kaze pod 12V, tam nekje 11,7 (je analogni). Priblizno enako je za startni in servisni akumulator. Nazadnje sem bil na plovilu 1 teden nazaj; barka je bila vsaj 30 ur priklopljena na 220V preden sem jo zapustil. A je normalno, da se v voltaza v enem tednu spusti pod 12V? (vsa glavna stikala so bila izklopljena, akumulatorja sta nova, soncna celica se ni zmontirana).
2) Po priklopu 220V, ni voltaza nic poskocila, je se vedno pod 12V, ceprav bi polnilec moral zagotavljati nad 12V. Je normalno, da analogni stevec se vedno kaze pod 12V ob priklopu 220V? Kot berem tule, str. 37, bi moral biti polnilni tok vsaj 13,8V. Je mozno da polnilec ne dela?
Dioda "charging" sicer sveti in je rdeče barve - na strani 44 tule piše, da je torej akumulator med 10% in 50% napolnjenosti.
Edit: po 8 urah polnjenja, še vedno voltaža obeh aku. pod 12V, dioda še vedno rdeča.
3) Na barki sem podedoval Waeco Mobitronic 915-012TB polnilec.
Zanima me v kakem rangu je ta polnilec; a je to ze t.i. "pametni regler" ali bolj jajc, ki bi ga bilo treba zamenjati, ce bi zelel imeti sistem, kot smo govorili tule?
A je regulator za alternator ponavadi ločena enota, ali gre za isti kos, ki pretvarja tudi iz 220V v marini?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
1,2 - Ne v enem tednu napetost ne bi smela pasti pod 12V. Verjetno, da je voltmeter netočen. Uporabi instrument in izmeri. Tako boš tudi ugotovil, če ti polnilec polni. Ko polnilec polni se napetost na aku sponkah poviša. Tok merimo v amperih.
3. Alternator regulator NIMA NIČ SKUPNEGA z ničemer drugim kot SAMO Z ALTERNATORJEM, zato se mu tudi tako reče!!!!
LP NT
3. Alternator regulator NIMA NIČ SKUPNEGA z ničemer drugim kot SAMO Z ALTERNATORJEM, zato se mu tudi tako reče!!!!
LP NT
Ugotovil sem, da je pri prejšnjem aktivnem Gregorjevem švasanju
akumulatorjev prišlo tudi do okvare na polnilcu in ne samo na radiu in Vhf postaji. Zato je napetost na servisnih akumulatorjih pod 12V, medtem ko je startni 12,7V. (kljub temu, da je priklopljen na obalo)
Mu pa deluje polnenje preko alternatorja in ločilne diode. Tu se je takoj videlo, da je startna baterija v redu in jo je alternator polnil z dobrimi 3A, medtem ko je hotela servisna baterija skoraj 17A. Seveda bi tok po daljšem obratovanju motorja sčasoma padal.
Ima pa Grega stalno priklopljen računalnik in tudi radio mu stalno brenči. Tako da bo rešitev problema v popravilu ali menjavi polnilca. (tudi v solarnem modulu, da mu čez teden ohranja akumulatorje)
Današnja rešitev pa je bila: odhod na morje in uživanje.
Mu pa deluje polnenje preko alternatorja in ločilne diode. Tu se je takoj videlo, da je startna baterija v redu in jo je alternator polnil z dobrimi 3A, medtem ko je hotela servisna baterija skoraj 17A. Seveda bi tok po daljšem obratovanju motorja sčasoma padal.
Ima pa Grega stalno priklopljen računalnik in tudi radio mu stalno brenči. Tako da bo rešitev problema v popravilu ali menjavi polnilca. (tudi v solarnem modulu, da mu čez teden ohranja akumulatorje)
Današnja rešitev pa je bila: odhod na morje in uživanje.
Fantje a je kdo od vas zainteresiran za group buy akumulatorjev iz Kitajske? Danes mi je malo dolgčas in sem na Alibabi našel AGM akumulatorje 12V 200Ah, ki bi pripeljani v Slovenijo z vsemi stroški prišli cca 200€ po komadu (šibkejši pa ustrezno manj). Minimalna količina za naročilo se giblje od 50 do 100 kosov, odvisno od proizvajalca. Če bi zbrali zadosti interesentov, bi jaz organiziral uvoz.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov