Kako daleč je še varno pluti z gumenjakom in T4?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
blacknero
Kapitan
Kontakt:

Kako daleč je še varno pluti z gumenjakom in T4?

OdgovorNapisal/-a blacknero » Sr Apr 20, 2011 16:31

Najprej lep pozdrav vsem.
Letos sem kupil svoj prvi gumenjak (Maestral 9 s Tomos 4.5).
Ker sem popolnoma neizkušen in tako rečeno "mlad in neumen" bi vas rad vprašal za mnenje.
Ta vikend prvič peljem gumenjak na morje. Natančneje v Medvejo pri Opatiji.
Z takim gumenjakom sem se pred nekaj leti že vozil sicer na šverc, saj še nisem imel izpita. Vendar pa sem se vozil po zalivu na otoku Pagu, kjer je bilo zatišje.
Zanima me kako daleč se lahko odpravim s svojim Maestralom?
Jasno mi je da moram pluti ob obali (seveda na varni razdalji) ampak vseeno me zanima kako daleč ob obali se lahko odpravim?
NPR. ali bi se lahko s punco odpravila iz Medveje do Lovrana mogoče celo do Opatije? Lovran je od Medveje oddaljen mislim da približno 2NM (naj me kdo popravi če se motim).
Za predstavo sem označil Lovran in Medvejo (izhodišče)še na karti.

Slika

Kakšno je vaše mnenje ali se je varno z Maestralom 9 (3m) in Tomos 4,5 odpraviti tako "daleč"? Seveda ob lepem vremenu in ob vmesnem ustavljanju na plažicah, ki so vmes.?

Vprašanje se bo mogoče izpadlo neumno vendar sem popolnoma brez izkušen z navtiko zato upam da nebo kakšne zamere.

Hvala za odgovore LP[/img]

P.S. Obisk Lovrana sem mislil opraviti poleti oz. ko bo topleje.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Apr 20, 2011 16:51

Moje mnenjeLJUBI MORE DRŽ SE OBALE
Ure dnevi leta tečejo....
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Sr Apr 20, 2011 16:58

Oddalji se tako daleč, da boš v primeru težav lahko priplaval do obale. :P
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Sr Apr 20, 2011 18:36

Raje si pripravita romantičen piknik na plaži v kakšnem bližnjem zalivčku.
BlueSky
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Apr 20, 2011 20:10

Jaz sem pred leti šel iz Raba-San Marino na Goli otok s podobnim gumenjakom in tomos štirko.
Če si siguren vase v motor, gumico in vreme pojdi brez problema.

L.p.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 20, 2011 20:11

Preden s takim (tudi večjim) čolnom kam greš, preštudiraj vreme. Najprej sprobaj zadevo pri malo valovitem morju na kratki relaciji. Čim je malo vetra boste mokri, kar boljši 0.5 sigurno ne bo všeč. Bodi previden, da se ji čolnarjenje ne priskuti.

S točno takšnim čolnom sem sicer sam neštetokrat šel 3x dlje kot nameravaš ti
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Apr 20, 2011 21:19

Pred dvajsetimi leti smo se iz Crvenega vrha vozili v Portorož na pijačo, op ribe pa v ribarnico v Piran. Takrat se nam je zdelo da smo carji, danes pa tega več nebi počel. Ob obali pa ob stabilnem vremenu nebi smel bit problem.
mirno morje
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Apr 20, 2011 21:31

Te kraje dobro poznam. V lepem vremenu se lahko odpraviš ob obali tudi do Opatije, ki je oddaljena, če se prav spomnim, nekih 7-8 Nm. To je s štirico uro in pol ali še malo več vožnje. Dobro je, da na tem področju velikokrat ni maestrala, ko pa je, pa piha iz J-JZ. Tako kot so ti rekli, obvezno preveri napoved. Pozoren velja biti tu na burjo, ki zna fajn pihati in delati velike valove, toda če spremljaš vreme ni problema. Proti Opatiji skoraj ni peščenih plaž. Sam sem se večkrat odpeljal v nasprotno smer, proti Moščenički Dragi, čeprav je obala v obe smeri bolj skalnata kot ne, če pa so plaže so pa zasedene. Nikakor pa naj ti ne pade na pamet, da bi se odpravil proti Cresu, ki je iz Medveje oddaljen nekih 7,5 Nm, je prenevarno, če te dobi burja ali nevera iz Učke.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Apr 21, 2011 07:34

Jaz bi samo to rekel, če se voziš ob obali lahko greš daleč koliko češ, če se kaj zgodi, par zavesljajev in si na kopnem, ne se preveč oddaljevat od kopnega. Na morju te hitro zmoti razdalja, vidiš nek otok, misliš ni daleč potem pa nikakor ne prideš do njega. Moja izkušnja je bila taka, da nas je pet z maestralom 18 in tomos 4,5 hotelo videti nek otok, pojma nimam več kateri, smo rekli gremo. Potem pa tri ure v eno stran :shock: , do tja smo že spili vso pivo, nazaj pa muka, eni bili opečeni od sonca, drugi pa žejni do boga, vglavnem avantura brez primere za takratne razmere. Vreme pa je bilo seveda lepo, skoraj brez valov, drugače mi nebi šli nikamor.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
robibencec
Štabni praporščak
Kraj: murska sobota

OdgovorNapisal/-a robibencec » Ne Apr 24, 2011 22:18

Poznam enega entuziasta, ki je hotel prepluti iz Zadra v Koper z podobno zadevo. Uspelo mu je priti nekje do Rijeke potem pa je ostal brez sape. Na žalost je čoln spustil dušo. Hočem reči, da če pluješ ob obali se ni ničesar za bat in lahko pluješ v nedogled, koliko ti pač tehnika prenese. Jaz sem lansko leto plul z Zodiacom 3,1 m in Yamaho 9,9, kar je sicer proti T4 res neprimerljiva zadeva, iz Pirovca do Tisnega, okoli Murtera in nazaj brez vsakega problema.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 25, 2011 10:55

Kot so rekli že pred mano, zlasti Janadino, ob obali kolikor češ, če imaš vesla, s katerimi prideš do obale, če kaj od mehanizacije crkne.

Janadinova zgodba o tem, kako se jim je krepko zavlekla pot na otok in nazaj pa pravi, da bi bilo dobro imeti
    dodatno dozo pijače (balon s pitno vodo ter tudi nekaj soli - dobra hidracija prepreči vročinski udar in rehidracija z nadomestitvijo ob pomanjkanju soli je tudi prva pomoč zanj),
    kremo za sončenje z visokim faktorjem ter oblačila (in pokrivalo) za varovanje pred preveč sonca - tako proti opeklinam kot tudi proti sončarici (ni nujno, da je oblečeno, imej pa s seboj)

Poleg preverjanja vremena bi bilo dobro - zlasti, če greš od obale - pogledati še, kam teče(jo) tok(ovi).

Tam kjer zdaj nameravaš ob obali, te tok običajno pač malo nese vzdolž obale. Okrog Opatije mislim, da bi moral biti tok od Opatije proti Medveji in moraš pač računati s tem, da bo lahko vožnja v eno smer - proti toku - trajala opazno dlje, kot v drugo smer.

Podobno bo opazno počasnejša plovba proti močnejšemu vetru.

Marsikje je toka za vozel, tudi dva (2-5 km/h), ponekod pa je še precej hitrejši. Tokovi med otoki in skozi ozke prelive so ponekod hitrejši, in ker mora vodni tok, ki prihaja v Reški zaliv nekje tudi teči iz njega, je treba računati tudi s tem, da mora nekje teči nazaj proti odprtemu morju. Pri hitrosti, ki jo dosežeš s takim čolnom s T4, je s tudi tem treba računati, ko se nehaš držati obale.

Pridobi si izkušnje ob obali, tam kjer bi se potepal tudi z majhnim čolničem na vesla; ko boš vedel, kaj s to kombinacijo zmorete, pa računaj z njenimi omejitvami.

Kup veselja želim.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Jun 02, 2011 14:39

Najprej par dni preizkušaj to kombinacijo na varni razdalji ker zadeva ni nova in ne veš natančno, v kakšnem stanju je (zanesljivost motorja, tesnenje gumice itd.).
Sicer pa 2 nM nista tako veliko in se to da lepo prevozit, če tehnika dobro dela. Ni pa fajn tako daleč veslat.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Če Jun 02, 2011 16:08

tomos motorji glih niso ime da se boš zanesel nanga, tko da jazt bi raje ob obali vozu
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jun 02, 2011 21:34

na tomosa se lahko zaneseš tolko kolkor skrbiš zanj.
jaz imam precej pozitivne izkušnje tako s t4 kot s t18.
crkne pa itak vse ampak ne brez razloga.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Jun 02, 2011 21:49

se strinjam z komentarjem od cibrota. yamaha ti bo tudi crknila če nebo dobila tistega vsakoletnega servisa za nekaj sto eur. isto je z tomosom. nekateri pričakujejo da bo motor delal brez vsakega vzdrževanja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti